fera ferotge

ÒSCAR GUÀRDIA

27 de novembre de 2011
0 comentaris

Palestina als nostres ulls al Casal Despertaferro

Dissabte vàrem visitar per primera vegada el Casal Despertaferro de Reus, un local auto-gestionat per l’esquerra independentista de la ciutat que fa realment goig. L’Ajuntament els hi va cedir l’espai i ells, mica en mica, se l’han anat arranjant amb, per exemple, iniciatives com la del micro-mecenatge de Verkami. Aquí teniu l’enllaç perquè encara queda un dia per fer-hi aportacions.

El motiu de baixar a la capital del Baix Camp fou que la Montse Solà, companya de viatge d’aquest estiu a Palestina, va organitzar una xerrada per compartir les vivències d’aquest viatge. L’acte, titulat “Palestina als nostres ulls” (viatge a un territori ocupat) el va iniciar ella amb un passi de fotografies i explicant en primera persona les contradiccions d’un viatge com aquest de la mà de Sodepau. Amb les il·lustracions a la paret ens va parlar de les curiositats, anècdotes i moments divertits d’un viatge en grup per un país ric, divers i complex, on vàrem poder gaudir d’unes vacances visitant llocs d’alt interès turístic, com la ciutat de Jerusalem, Betlem, Hebron, Natzaret, Haifa, Acre, el Mar Mort, etc…

També ens va parlar de les diverses associacions que vàrem poder visitar i on ens van explicar els diferents projectes on estan treballant per tal d’intentar canviar la realitat tant cura que els envolta. Vàrem poder veure les contradiccions d’un país on per poder entrar a la capital has de flanquejar el mur de la vergonya, per entrar a Hebron has de creuar nombrosos check-points i on ets interrogat a l’aeroport de Tel-Aviv tant al entrar com al sortir, per posar només 3 exemples.

Després, Aritz Nafarroa, membre de Sodepau i expert en el Mashrek (ponent en àrab) ens va oferir una classe magistral d’història del mal anomenat Pròxim Orient, des de la fi de l’Imperi Otomà fins als nostres dies. A continuació, en Josep Maria Navarro, president de l’ONG Sodepau, ens va parlar del conflicte Arabo-Palestí, on entre moltes altres coses ens va voler remarcar que tot i les noticies que rebem, el conflicte no és pas religiós, sinó de colonialisme, on un estat aplica l’apartheid a tot un poble. També ens va explicar que tot i que els pro-israelians acusen a tots els pro-palestins d’antisemites, el problema que cal combatre no és en contra cap religió, sinó en contra d’un nacionalisme mal entès i del tot equivocat com és el sionisme.

L’acte va acabar amb una actuació del cantautor Navil, on ens va cantar en català, castellà, àrab, anglès i èuscar cançons pròpies i versions. El concert també va contar amb la col·laboració improvisada de Mercè Subirachs. L’acte va acabar amb tots els assistents cantant l’Estaca de Lluís Llach mig en català mig en àrab i entonant el biladi, biladi.

Cal tornar a felicitar de nou a la Montse Solà per la iniciativa i al Casal Despertaferro per la feina feta durant tots aquests anys.

A continuació us deixo les fotos de l’acte fetes per Safae El Hmidi. [n’hi ha més]


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!