Oi?

Algunes notes d'un bloc d'Oriol Izquierdo

Publicat el 10 d'agost de 2014

Diòptries i Dioptria II

Uns dies després he repetit l’operació amb el segon disc, que com qui diu només comparteix el títol amb el primer, i la qualitat de les cançons, és clar, d’altra banda d’una sonoritat tan diferent, tant més hippy en l’aire de gresca dels arranjaments. […]

Si a les cançons del primer disc em va semblar descobrir-hi un joc lleu d’incorreccions lingüístiques, ara més aviat hi he entrevist picades d’ullet a les ortodòxies normatives, en un nou joc de miralls que multiplicaria els valors de l’obra.

D’exemples en dóna, sobretot, l’elecció lèxica, amb una freqüència visible de mots de registre literari: testa, joiosa, embriac, per triar-ne alguns. També que, contra la convenció que estableix el primer disc en la reproducció dels textos de les cançons, ara trobem entre cometes, marcada com a castellanisme, la paraula “tasca”. Això és a la “Simfonia núm. 1 (d’una nit, d’un matí de Nadal)”. I a la “Simfonia núm. 2 (d’uns déus, d’uns homes)” hi ha el recurs a l’impersonal “hom” en un vers carregat d’optimisme vital: “quan hom no ho desitja, hom no es nega mai” (on “negar” és sinònim d'”ofegar”).

Pau Riba fa uns versos de factura com qui diu perfecta, amb escassíssimes falses rimes -que tan freqüents són, per contra, en la nostra cançó-. Té una enorme facilitat per al joc de paraules. I, anant més enllà -i aquestes consideracions, per poc que les meves impressions tinguin una mica de fonament, en serien un simple testimoni-, per al joc lingüístic més general, que podem exemplificar amb una barreja de registres -trets ara populars ara col·loquials, ara literaris ara espuris- absolutament expressiva, del tot divertida per poc que hom s’hi sàpiga divertir, i que mai no cau en el pastitx.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cançó, Lectures | s'ha etiquetat en , per oi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent