Oi?

Algunes notes d'un bloc d'Oriol Izquierdo

Publicat el 18 de maig de 2015

La internet catalana

8003067114_e9e755a119

Fa alguns mesos Saül Gordillo va publicar Sobirania.cat, un llibre que vol contribuir a fer des de peu de carrer la història catalana de les xarxes. I és que es pot ben dir que internet i la presència catalana a les xarxes són, com ens agrada tant de dir ara, una veritable estructura d’estat. Que té el valor afegit —i és molt de valor!— d’haver estat construïda entre tots, des de baix, col·laborativament, democràticament. El cas és que el llibre aporta una mena de qui és qui, “200 ptotagonistes de la Internet catalana“, i m’hi inclou, en aquests termes: […]

IZQUIERDO, Oriol @oriolil (Barcelona, 1963). Escriptor. El 1992 va crear, amb Jaume Subirana, una revista de crítica cultural, 1991 Revista Magnètica, de periodicitat anual, que tenia el disquet com a suport. En van sortir quatre números, els dos primers també en paper a Empúries i el quart ja directament a la xarxa, el juny de 1996, a la biblioteca de Vilaweb, on es va penjar tota la col·lecció. Va fer el primer disseny del canal Vilaweb Lletres, sent-ne l’editor els primers mesos. El 2004 va estrenar el seu blog Oi?, un dels primers de Vilaweb, coincidint en el temps amb l’aparició dels dietaris de Biel Mesquida Joan Josep Isern. “La meva primera anotació és del 20 d’abril de 2004. Algun amic havia creat un blog pel seu compte i l’experiència era interessant. Quan en Vicent Partal i l’Assumpció Maresma em va explicar que Vilaweb obria la paradeta i em va convidar a ser-hi vaig dir-me: per què no?”, recorda Izquierdo, que va ser responsable de l’edició del digital Tribuna Catalana, i autor durant uns mesos de diversos editorials, en assumir la secretaria general de l’Opinió Catalana, sobretot el 2004. També va ser membre del jurat del Premi Lletra a recursos digitals sobre les lletres catalanes, de l’espai Lletra de la UOC, des de la seva creació fins que va assumir la direcció de la Institució de les Lletres Catalanes, el 2007. “Com a director de la Institució vaig fer o impulsar diverses accions a la xarxa, fossin poc o molt reeixides, com per exemple el Bloc del Director, la renovació del Qui és Qui, espais web del Seminari de Farrera i el Dia Mundial de la Poesia, el web Mapa de Festivals Literaris, el web Literatura exposada, i diverses exposicions digitals i suport a projectes de tercers.” Oriol Izquierdo es va incorporar a Facebook i Twitter mentre era director de la Institució, fent-ne un ús molt institucional. Actualment publica articles d’opinió al butlletí digital del Centre d’Estudis Jordi Pujol, i utilitza Facebook i Twitter per amplificar Sopa de Lletres, un projecte empresarial amb la seva dona. “És una botiga d’alimentació al barri d’Horta de Barcelona, que espera ser l’embrió d’un projecte dedicat a alimentació, salut i cultura”, explica Izquierdo.

(Oriol Izquierdo és un dels 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat. Aquest és l’índex onomàstic del llibre amb un miler de referències. Podeu comprar el llibre online.)



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.