Afedemón!

Bloc de les terres de Lleida

31 de març de 2011
0 comentaris

Slowly

Poc a poc i bona lletra, em deien els meus pares. El moviment slow arriba amb força a la nostra societat occidental. No sé si per quedar-s’hi. Tant de bo. Farts d’anar amb presses, s’imposa una vida slow contraposada a la cultura fast que ens ha fet més mal que bé. Arribar a tot arreu al preu que sigui ens ha acabat passant factura. Ja era hora que la llebre donés pas al caragol. 

Carl Honoré, en el seu llibre “Elogi de la lentitud“, promou un ritme de vida assossegat. Fugir d’aquell “aquí te pillo, aquí te mato” no només amb el sexe sinó amb el màxim d’activitats quotidianes possibles. Humanitzar la sanitat. Potenciar una educació no basada en la competitivitat i un oci on la televisió només tingui un petit espai. Prendre més contacte amb la natura. Treballar per viure i no viure per treballar. Fugir de les presses, donar pas a la calma. La rapidesa, diu, ens empeny a la superficialitat.

Finalment, ens hem adonat que, aquest estrès diari, no és bo de cap de les maneres. La salut se’n veu afectada, tard o d’hora. I perdem qualitat de vida (i quantitat).

Llegir, escriure, fer punt de creu, pintar, encaixar puzles, arrencar males herbes del jardí  i plantar-n’hi de noves; després d’una cosa, l’altra; escoltar música; badar, si cal; passejar observant plàcidament el que m’envolta; prescindir del rellotge; respectar els ritmes de la son almenys en caps de setmana i vacances; menjar productes frescos i de temporada; cuinar amb els cinc sentits, deixant a l’olla fer xup-xup, i assaborir allò que he preparat prestant atenció a tots els detalls i, mentrestant, poder gaudir d’una bona conversa; no marcar-me objectius inassolibles; gaudir de les vacances sense pretendre fer una cursa contrarellotge per visitar el major nombre de llocs possibles; practicar el dolce far niente; buscar temps per a la migdiada, …, En definitiva, activitats que poden formar part de la meva cultura slow.
Tot plegat, del que es tracta és de gaudir del que estem fent a cada moment. Sense angoixar-nos ni exigir-nos més del compte. La felicitat rau en aquests petits instants i en aquestes petites coses. Ni grans viatges, ni opulents menjars d’etiqueta, ni excursions a cop de xiulet, ni assistir a festes atapeïdes de gent que no acaben fins a la matinada, ni establir relacions de compromís que no ens aporten res.
Desaccelerar-nos. Posar el fre, si cal. Tornar als orígens, al tarannà dels nostres ancestres. Recuperar els afectes, les activitats que ens aportin plaer i tornar al menjar saludable. Canviar l’actitud davant la vida. Prendre consciència de tot allò que fem. I prescindir de la tirania del rellotge. Trobar un equilibri entre les nostres obligacions diàries i els petits plaers de l’existència. 
Utopia? Potser sí. Tanmateix, és aquesta la direcció que hauríem de prendre si volem gaudir d’una bona salut, física i mental. Caminar cap a una filosofia de vida més lenta, més racional, sostenible i més humana hauria de ser la fita. Això és, anar a la velocitat del caragol. 
Com continua la cançó de Luis Eduardo Aute:
Por más que aparezca la grua y se lleve mi coche/quiero bailar un slow with you tonight, tonight/Por mi que reviente el planeta en confetti esta noche/quiero bailar un slow with you tonight, honey/Y como parece que el corto verano se acaba/quiero bailar un slow with you tonight/Seamos, al fin, Salomón y la Reina de Saba/I wanna dance a slow with you como aquel (…)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!