Afedemón!

Bloc de les terres de Lleida

21 d'octubre de 2011
Sense categoria
0 comentaris

ETA, punt i final?

Eren les set de la tarda. Feia temps mentre esperava al meu fill que sortís d’anglès. A la tableta llegeixo una notícia que m’impacta: ETA abandona definitivament les armes. Anuncia el cessament definitiu de la violència mitjançant un comunicat que em posa el pèls de punta. L’emoció m’embarga. És un dia històric, certament. Per bé que, automàticament, em venen al cap les gairebé nou-centes víctimes mortals. Intento posar distància. Molt fàcil, esclar. No en sóc part afectada. Tanmateix, les emotives paraules de la filla de l’Ernest Lluch em confirmen que, en aquests moments més que mai, s’ha de tenir el cap fred. I ho diu amb alegria. I ella és víctima directa de la banda armada. Fem-li cas.

 

Avui tenia pensat parlar de la mort d’en Gaddafi. I no li trec importància a la notícia. Per bé que el cessament definitiu de la violència per part d’Euskadi ta Askatasuna m’ha impactat molt més que la mort del Dictador. Segurament per la distància o per ser, mai més ben dit, una mort anunciada (la del Dictador). Tant és.

La desaparició d’ETA com a banda armada, l’he rebuda amb alegria espontània malgrat continguda. No em puc treure del cap totes les víctimes que ha deixat pel camí i la desesperació dels seus familiars que, entenc, no puguin pair aquesta alegria desfermada.

ETA diu agur, malgrat encara no s’ha dissolt ni ha entregat les armes. Però ja és un gran pas el que va donar ahir. Mai s’havia produït un comunicat d’aquestes característiques. 

El president Artur Mas parla del principi del final. Certament. El diàleg acaba de començar. Els (ex) terroristes han donat el primer pas. Ara toca al govern moure fitxa, malgrat ells, en cap moment, demanen res. De portes enfora, almenys.

De l’històric de la notícia, em quedo amb les paraules de la filla de l’Ernest Lluch. Jo no sé pas què diria en el seu lloc. Ni com ho diria. Segurament, m’embargaria la ràbia i la desesperació. Probablement no voldria saber res d’una colla d’assassins que no han fet res més que escampar violència gratuïta. Però ella, onze anys després de l’assassinat del seu pare, l’estimat Ernest Lluch, mostra una actitud conciliadora. Amb una serenitat extrema, conscient que les seves paraules han d’arribar a la societat en general, incloses les associacions de víctimes del terrorisme, adverteix a les víctimes d’ETA que han de ser generoses. Que no han de tenir cap paper en el procés de pau perquè sense el cap fred no es poden prendre decisions. Paraules amb molt de sentit. Molt més si surten de la seva boca.

Tan de bo sigui el principi del final. Entre tots ho hem de fer possible. 

ETA, agur!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!