Trencavèl

Comentaris polítics de Martí Cabré

3 de juny de 2007
2 comentaris

119. Catalunya sota Espanya

Catalunya sota Espanya, L’opressió nacional en democràcia, és un llibre d’Alfons López Tena publicat per Dèria. Aquest llibre és realment demolidor, tal i com avisa la faixa promocional. López Tena és vocal del Consell General del Poder Judicial a proposta de CiU i coneix les interioritats del poder.

Durant l’exercici del seu càrrec, l’autor ha pogut topar amb tot tipus d’impediments per mirar de desenvolupar l’autonomia de Catalunya des del vessant jurídic. Tal i com explica en el llibre, els problemes no són mai realment d’impediments legals sinó que es deuen a la sola voluntat de tots i cadascun dels càrrecs no-catalans a impedir que Catalunya pugui consolidar la seva situació.

Els col·legues del CGPJ i altres entitats del poder de l’estat sovint li deixen anar a López Tena frases del tipus "os vamos a machacar", "os destruiremos" i "no pintáis nada", on deixen ben clara la seva posició respecte al desenvolupament de Catalunya dins d’una Espanya solidària.

López Tena es replanteja la relació entre Catalunya i Espanya, i ho fa des d’una sòlida formació jurídica, política i econòmica i un profund coneixement del corpus teòric dels moviments d’alliberament nacional que han reeixit en processos d’independència al llarg dels segles XIX i XX.

El menyspreu de l’alt poder de l’estat envers tot el que signfica Catalunya, des del territori fins a la llengua, passant per l’economia i la cultura, és total. Alfons López Tena passa per cada àmbit de relació entre Catalunya i Espanya i les coses que hi explica posen la pell de gallina.

Segons l’autor, el problema de la relació Catalunya-Espanya és d’essència: el projecte modern d’Espanya inclou una Catalunya subjugada, sense la qual Espanya s’ha de replantejar. Paral·lelament, el projecte modern de Catalunya inclou la plena supervivència dins d’una Espanya plural o bé com a estat independent. Els dos projectes no poden funcionar alhora, i això provoca les tensions constants entre els dos projectes polítics.

La meva nota: imprescindible.

PS. No us perdeu aquesta notícia de Libertad Digital (2006) sobre la descripció que fa López Tena de les deliberacions del CGPJ: brams d’ase fets per gent de poca talla humana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!