BioSofia

Cercant la saviesa de l'art de viure

23 de febrer de 2010
2 comentaris

SOM GLOCALS – Coses de l’idioma 7

“La internet catalana és en català però el fenomen nou i clau és que la internet ha  globalitzat el català. Avui en dia centenars de multinacionals i organitzacions, de  Microsofta American Airlines, del Deustche Bank a BetandWin fan amb normalitat les seues webs en català. Perquè?

Perquè és la llengua d’interfície amb els parlants del català, sobretot després de l’aprovació oficial del domini .cat però també perquè el català és dins el paquet de llengües globals. I quin és aquest paquet? Bàsicament aquelles llengües adaptades tecnològicament a l’era d’internet.

Ho explicaré amb un exemple. Fa anys vam descobrir que  l‘Ajuntament d’Hamburg tenia una completa web en català. Ens hi vam sorprendre i ho vam intentar entendre. Tenia l’alcalde d’Hamburg una nòvia valenciana? Algun  programador municipal era un catalanista encobert? La resposta va ser deliciosa: quan van parlar amb ells no  sabien  massa bé si tenien la web en català. Perquè l’ordre havia estat: “volem la web d’Hamburg en les llengües principals” i les llengües  principals eren aquelles en les quals, en aquell moment Google funcionava. Entre elles el català. És una anècdota, evident. Però per a persones com jo, acostumades a lluitar tota la vida per viure amb normalitat sense abandonar la meua llengua aquella resposta va ser com  i el cel s’obrís, de tanta normalitat que implicava.

Havíem guanyat la normalitat organitzant-nos en xarxa, usant la llengua per a tot, aplicant la tecnologia i obrint-nos al món. Avui des del Facebook al Messenger, del Linux a la Wikipedia qualsevol projecte  internacional de pes contempla el català com una llengua més -i no cal dir que això encara és més clar dins els Països Catalans. Hi hem  arribat en bona part gràcies a l’efecte solemne de tenir un domini propi però sobretot per la persistència de la societat catalana en ser glocals.”  Vicent PartalExpolangues.  

  1. I serem el primer país que primer és en realitat virtual i després es trasllada al món real.

    És que l’única forma que tenim de tirar endavant no és anar endavant sinó ser capdavanters.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!