BioSofia

Cercant la saviesa de l'art de viure

23 de desembre de 2007
0 comentaris

Per Nadal, un regal diferent és possible.

“Val per a deu sessions de massatge abans d’anar a dormir” “Val per a ajudar-te a construir una cabana al jardí” “Val per a repintar la sala d’estar” .

El regal gratuït. Retrobar el sentit del do. Oferir un regal personalitzat. Sí, és possible sense passar per un garrepa.

Podem fer regals gratuïts que pagarem de la nostra persona i no de la nostra butxaca. Regals que tindran tant o més valor per a qui els rep que per qui els dóna. Es tracta de prendre’s alguna molèstia a canvi d’oferir una bona satisfacció.

Trencar-se el cap per donar allò que pot agradar a l’altre té molt més valor que passar una tarda de compres en un gran magatzem. Donar una cosa que només podem donar nosaltres perquè és el nostre temps i és fruit d’una habilitat pròpia.

Idees? Un disc amb un recull de les cançons que sabem que posen boig o boja a la persona a qui li dediquem. Un power point especialment treballat que reculli fotos, mapes, tiquets de restaurants, anècdotes de l’últim viatge. Una web personal amb les fotos del passat familiar. Un jersei o bufanda feta a mà amb els colors i les formes que més apreciaran. Etc. Són només algunes idees que no impediran que ens gratem el cap per endevinar la sorpresa que més il.lusió pot fer. Quan ens posem a pensar realment en el destinatari del regal, la idea sorgirà.

Regalar temps és regalar un bocí del nostre esperit.

Pot passar, però, que més d’una persona se senti culpable de no gastar prou per a l’altra. O que tingui por de passar per un garrepa en una societat on el valor de la cosa equival al valor del seu cost monetari. Uns consells.

  • Compaginar els dos tipus de regals, però limitant força els que buiden el compte corrent; que d’això es tracta: fer un consum responsable.
  • Evitar parlar de diners. No dir: “Aquest any no penso gastar diners en regals” sinó més aviat “Aquest any he decidit de fer-te una sorpresa” o “he pensat de fer-te un regal més personal”.
  • Cuidar la presentació. La presentació és mig regal. Forma part del ritual i de la il.lusió. Primer, l’embolicarem com un regal estàndard. Però a més, tindrem en compte que la novetat d’aquesta classe de regals suposa un canvi de codi. Caldrà, doncs, ressaltar-ne el valor per descodificar-lo i fer-lo valuós als ulls de qui el rep.
  • No decebre els fills. Als nens i nenes els cal un regal de mercat a més del regal diferent. Els nostres valors s’inculquen sense imposició. Regal diferent sí, però sense que els faci sentir diferents als ulls dels seus companys. Abans de les festes, quan la pressió social és encara feble, la tasca pedagògica dels pares anirà preparant el terreny.

No ens cal cremar la targeta de crèdit a l’altar del consumisme. No permetem que el diner substitueixi el valor del do, de l’oferiment del nostre temps i del producte de la nostra creativitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!