Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

8 de febrer de 2007
9 comentaris

(Maragall dimissió) Carod o la legitimació del projecte sobiranista

ERC, malgrat allò que algunes veus interessades puguin negar, és un partit que té com a objectiu la plena sobirania. Es pot discutir que l’estratègia sigui adequada, però és innegable que aquest és l’objectiu. I aquesta estratègia ha passat, en els darrers temps, per una progressiva legitimació dirigida a tots els segments de la societat. En una primera etapa, desciminalitzant l’independentisme; en una segona etapa, dotant-lo de continguts polítics per a la vida quotidiana; i en una tercera etapa, esgotant les possibilitats d’entesa amb l’Estat. Ningú no podrà dir que la gent d’ERC són uns radicals. Defensen plantejaments democràtics. Proposen estatuts d’autonomia malgrat tenir com a objectiu la independència. Acaten les lleis de l’Estat malgrat que per conviccions practicarien la desobediència. Comparteixen amb altres forces polítiques les capçaleres de les manifestacions contra la violència terrorista fins i tot quan s’advoca una constitució que no volen. ERC s’ha anat carregant de raons en els darrers temps amb una paciència de sant. Però finalment podríem estar arribant al moment en què cal dir prou i admetre que s’ha fet tot allò que s’ha pogut. I Carod, per la seva capacitat d’influència mediàtica, però també per la seva condició de vicepresident (o fins de president en funcions), és la persona adequada per posar el debat damunt la taula. Parlem, doncs, d’independència. Parlem-ne ara que els qui la volem fa anys que ho esperem, però parlem-ne ara que l’Estat espanyol ja no dóna més de si i que la possibilitat de dotar-nos d’un estat propi té tot el sentit del món.

L’encert i oportunitat de les paraules de Carod tenen la prova més eloqüent en les reaccions que ha generat. Pujol ha corregut a dir que caldria recuperar l’estatut del 30 de setembre. És possible que CiU en vulgui fer el cavall de batalla, però en opinió meva ja és tard. La gent no seguirà un procés de reivindicació d’un text al qual ha passat l’oportunitat històrica. Aquell text s’ha malbaratat i un dels artífex del malbaratament va ser, precisament, CiU. Però no cal buscar responsables. Val més passar pàgina, no mirar enrere sinó endavant. El que s’espera d’un partit nacionalista és que faci propostes ambicioses, i davant d’un Estat com l’espanyol, que no té cap vergonya de fer el que està fent, només hi ha una sortida. La sortida no és fàcil, però cal explicar-la clarament i amb decisió. Cal buscar la plena sobirania i els camins per arribar-hi. Aquesta és l’única sortida.

L’altra reacció ha estat la de Celestino Corbacho, que ha corregut també a parlar d’alarmisme i extremisme, és a dir, les velles tàctiques per desacreditar l’independentisme, si no fos que la tranquil·litat i serenitat amb què Carod ha fet la proposta no quadren amb cap mena d’alarmisme ni encara menys d’extremisme. Sr. Corbacho: en aquestes altures de la història l’únic extremisme és negar a les persones, a TOTES les persones, el dret de decidir com s’organitzen. U diari tan poc independentista com El Periódico informava el passat 2 de febrer que ser mare a l’Estat espanyol surt molt car. Per tenir les mateixes subvencions que dóna el govern alemany caldria tenir 18 fills. Aquestes mares, Sr. Corbacho, tenen tot el dret de poder decidir si volen formar un estat independent. I potser algunes preferiran continuar formar part d’Espanya, que hi tenen tot el dret. Però qui no té dret de negar-los aquesta opció és vostè. I aquest és l’únic extremisme.

Amb tot això damunt la taula, i amb la proximitat del primer aniversari de la manifestació del 18 de febrer, es fa més evident que mai l’interès mediàtic i la necessitat democràtica del debat de l’autodeterminació. I els qui formem part de la societat civil, és a dir, tothom, no ens podem quedar de braços plegats. Ara més que mai és moment d’expressar-nos, de sequir les diverses línies en què està treballant el sobiranisme, entre les quals hi ha la proposta de fer un Àgora sobre sobiranisme.

I últims serrells: m’ha encantat aquesta notícia de Tribuna Catalana. Espero comentaris dels lectors d’aquest bloc. I Maragall, dimissió. La independència vessa per totes bandes al Singular Digital d’avui. El pols entre el país i el president de la Generalitat ha entrat en una fase interessant. El país acabarà fent l’abraçada de l’ós a Montilla. I si té al·lèrgia al pèl d’ós, que plegui.

Som a 8 de febrer i les coses estan així. Estem a punt d’entrar en la fase final. I no hi ha dubte que el 2007 serà l’any en què tots els esforços individuals i col·lectius d’aquests darrers anys es canalitzaran i el debat saltarà a l’àmbit mediàtic i arribarà a l’últim racó del país. Caldrà agrair-ho a tots els qui ho han fet possible.

  1. Crec que el 18 de febrer coincideix amb el referèndum d’Estatut d’autonomia d’Andalusia i amb una visita de ZP al País Basc. Intentaran tapar mediàticament
    el primer aniversari de la manifestació pel dret a decidir com sigui!

    Però tens raó, el nacionalisme o entra de ple en el debat de la sobirania o es tanca en un carreró sense sortida…

    He llegit la notícia de Tribuna Catalana avui matí i també m’ha agradat. De cada vegada hi ha més veus que expliquen les noves regles de joc.

  2. L’enllaç a la de Tribuna Catalana fa error. De moment, doncs, cap comentari sobre aquesta.
    Sí vull dir-te que m’alegra que s’apropi el 18 de febrer. Fem o no fem alguna cosa especial; la recordança és bona.
    De moment no he tingut resposta, ni sé si es planteja alguna cosa des del programa Àgora.
    Però veig, com assenyales, que damunt la taula s’estan posant qüestions interessants. Afegiria que també estan quedant sense paper algunes bajanades, demonitzacions, i discussions estèrils.

  3. Veig que encapçales els teus escrits amb la petició/crit "Maragall: dimissió". Suposo no ignores que es tracta  d´una sol.licitud feta a  la persona equivocada, a més d´una pèrdua de temps; igual com els que  demanen: "Bush: dimissió"; si la vergonya els fes marxar, els qui els hi han posat n´hi posarien uns altres de característiques semblants; tant de bo fos tan fàcil personalitzar el problema !.

    En  tot  cas,  pel  que  fa al càrrec  del  Sr. Maragall, la sol.licitud hauria  d´anar adreçada a la gent que ha fet possible que personatges com el Sr. Ernest siguin on són  i facin el que fan; pel que fa al crit tal vegada  seria millor  "fot el camp" o potser aquest senyor es sentiria més identificat amb "Váyase Sr. Maragall".

  4. La conferència que va fer ahir el vicepresident del Govern, en Josep-Lluís Carod-Rovira, es pot llegir completa aquí.

    En Carod-Rovira, pouant en la tradició popular del catalanisme, posa les bases del patriotisme català del segle XXI: democràtic, inclusiu, progressista i emancipador.

    És un plaer llegir un polític amb idees, que a més a més les sap escriure negre sobre blanc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!