Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

11 de juliol de 2012
0 comentaris

Sudan del Sud, primer aniversari de la independència enmig de les adversitats

Abans d’ahir va fer un any que es va fer efectiva la naixença d’un nou estat, el Sudan del Sud, després de llargues dècades de conflicte amb el règim islamista i arabitzant de Khartum, el president del qual està processat per crims contra la humanitat davant el Tribunal Penal Internacional.

 

Un any després, l’agressió bèl·lica per part del Sudan continua per tal d’apropiar-se de territoris en disputa amb el nou estat a causa de les reserves petrolieres del subsòl. La pressió militar des de l’exterior i els conflictes tribals interns fan que la situació econòmica del Sudan del Sud sigui extremadament precària.

La importància geoestratègica d’aqueix nou estat és excepcional, ja que neix en una etapa històrica en la qual l’integrisme islàmic està menant una neteja ètnico-religiosa a gran escala a l’Àfrica subsahariana contra les poblacions cristianes i animistes. A diferència dels tuaregs d’Azawad, que han proclamat el seu estat gràcies a un cop de mà, el Sudan del Sud l’ha aconseguit mitjançant un referèndum d’autodeterminació que li dóna tota la legitimitat davant la comunitat internacional.

 

Post Scriptum, 27 de juliol del 2012.

Israel mira d’ajudar als immigrants que retornen al seu país d’origen a crear cooperatives agràries seguint el model dels kibbutz.

Post Scriptum, 17 d’agost del 2015.

Interessant reportatge del diari El Mundo d’avui sobre l’inacabable conflicte intern a Sudan del Sud que ha malbaratat les esperances despertades arran de la independència.

Post Scriptum, 9 de juliol del 2018.

Set anys després de la independència els conflicte intern-ètnics continuen ensangonant Sudan del Sud, hores d’ara un estat fallit. Però la creixent penetració xinesa pot conduir en pocs anys al capgirament de la situació com ja ha passat a la veïna Etiòpia. En aqueix sentit és il·lustratiu el report número 288, corresponent al 10 de juliol del 2017, elaborat per l’International Crisis Group que duu per títol: “China’s Foreign Policy Experiment in South Sudan”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!