Josep Pinyol

Declaració Unilateral d'Independència

15 de desembre de 2006
Sense categoria
1 comentari

La Llei Rodríguez Zapatero de Memòria Històrica (I)

        Uns apunts d’urgència, arribat de Madrid, on he passat dos dies per donar suport a les Associacions de Memòria Històrica en defensa d’una veritable llei de Memòria Històrica. Dimecres dia 13, a primera hora de la tarda sessió de preguntes al Govern, amb una pregunta de Gaspar Llamazares sobre el procés de pau d’Euskadi com a tema del dia. Després el PP Rajoy i Zaplana continuaran amb la seva tònica habitual. Curt, concís, ràpid, en definitiva entretingut. Després trobada amb el diputat Joan Tardà i passejada per llocs que després m’indiquen que no hi puc estar. Però que hem permet veure l’enorme centre d’emissió d’informació que és el Congrés dels Diputats, amb una gran quantitat de periodistes de tots els mitjans escrits, radiofònics i televisius. A continuació acte a l’Auditori de Comissions Obreres. Retrobament amb vells companys: Toni Strubell de la Comissió de la Dignitat, Pere Fortuny de la Comissió Pro-Immolats, Salvador Colomines, de la Memòria Històrica del Baix Llobregat. També ens trobem amb Ignasi Riera i amb Pedro del grup La Gavilla Verde de Santa Cruz de Moya (Cuenca). Dijous a primera hora a l’entrada del darrera del Congresos de los Diputados per agafar un bon lloc per a la sessió de les esmenes a la totalitat. La mort de Pinochet diumenge, Dia Internacional dels Drets Humans ha donat una dimensió inesperada al debat d’avui. Tot i així ja dissabte el diari El País havia dedicat la portada i dues pàgines i diumenge la resta de premsa segueix amb el tema. Dilluns la mort de Pinochet, del dia anterior, converteix la Memòria Històrica i la impunitat dels crims del franquisme en el tema polític de la setmana. (segueix)

        Comença el debat del ?Proyecto de Ley por el que se reconocen y se amplían derechos y se establecen medidas en favor de quienes padecieron persecución o violencia durante la Guerra Civil y la dictadura? amb la presentació de la vicepresidenta del Govern que dedica la major part del discurs a combatre la negativa del PP. Ignora totalment les associacions de víctimes que estaven a les tribunes i en una sala annexa, així com, pràcticament les esmenes a la totalitat presentades per Esquerra Republicana i per Izquierda Unida-Iniciativa per Catalunya. El seu llenguatge burocràtic respon al redactat del projecte de Llei. Em sorprèn que digui que en els anys setanta es van dedicar grans esforços econòmics per pagar pensions a les víctimes de la Dictadura. Crec que posa en el mateix sac les pensions dels ?excombatientes?, dels antics membres de la ?División Azul? i les partides que es van aprovar per antics carabiners i d’altres col·lectius republicans d’aquells anys. A mig parlament ha fet acte de presència el President de Govern José Luís Zapatero, a qui no s’esperava. Però, com se sap, el seu avi militar va ser afusellat pels militars insurrectes, i va citar el seu testament polític com a guia de la seva trajectòria política.

Per això com dirà Joan Tardà, aquesta llei serà la Llei Rodríguez Zapatero de Memòria Històrica.

        Després pren la paraula el portaveu del PP defensant la devolució del projecte de llei, repetint la tesi, també sostinguda pel PSOE, que una llei no pot imposar una determinada visió de la història.

    Joan Tardà ha contestat amb contundència aquesta tesi: la llei no ha de proporcionar cap mena de perspectiva històrica, sinó que ha de qualificar els fets de la guerra civil i la dictadura d’acord amb el Dret Internacional de Drets Humans. Des de Nuremberg es distingeixen tres tipus de crims: Crims contra la Pau, Crims de Guerra i Crims contra la Humanitat. Els fets del 18 de Juliol són una rebel·lió militar contra un Estat de dret democràtic que va desencadenar la guerra i per tant els seus protagonistes van cometre Crims contra la Pau. En aquesta guerra es van cometre Crims de Guerra tant per part dels insurrectes, com en el cantó republicà. Però en aquest cas van ser grups incontrolats els que els van portar a terme i no pas les institucions. Finalment els més de 100.000 afusellats, els centenars de milers de presos, les tortures, el mig milió d’exiliats, la legislació franquista en ella mateixa constitueixen crims contra la Humanitat. També ha demanat que sigui el Rei el que lliuri l’anulació del Consell de Guerra contra el President Companys a l’actual President de la Generalitat. No crec que mai s’haguessin sentit paraules sobre el franquisme tant contundents en aquell hemicicle. A més Joan Tardà ha citat unes paraules del testament polític de l’avi de Rodríguez Zapatero en les que demanava als seus fills que vindiquessin la seva memòria i que s’establís que mai havia estat traidor a la seva pàtria. Tardà li ha preguntat si creia que hi havia algú de la Cambra que creies que el seu avi fos indigne i si trobaria a tot l’Estat cinc persones amb més dignitat que el seu avi que va preferir morir afusellat que no pas trair la República. Espero reproduir el discurs en els propers dies.

    Joan Herrera ha defensat la seva esmena a la totalitat en una línia molt semblant, basada també en l’aplicació del dret internacional sobre drets humans als crims del franquisme. L’ombra de la batalla legal contra la impunitat de Pinochet planava sobre la sala. Herrera ha afirmat, contra la vicepresidenta, que no es pot ser equidistant entre la dictadura franquista i la democràcia.

        En el torn de rèpliques Teresa Fernàndez ha dedicat la màxima atenció a replicar els arguments del PP. Després ha contestat amb futileses legalistes els arguments de Joan Herrera i ha tingut la barra de no esmentar la intervenció d’Esquerra Republicana, un grup que els ha donat suport des de la investidura. Joan Tarda en la contra rèplica ha estat implacable.

        Els tres representants del Grup Mixt, Nafarroa Bai, Eusko Alkartasuna i Bloque Nacional Galego han donat suport a l’esmena. He quedat petrificat amb la intervenció del representant del PNB: estem totalment en desacord amb el projecte que ha presentat el Govern, però hi votarem a favor. L’argumentació de tanta contradicció ha tingut moments tant peregrins com quan ha afirmat que per molts bascos la condemna dels tribunals espanyols és un títol d’honor i que el legislatiu espanyol no té dret a treure-li’ls. Convergència i Unió ha reivindicat la seva pertinença a la Transició i s’ha afegit a la mateixa opció de nedar i guardar la roba.

        Finalment ha intervingut el representant del PSOE, Torres Correa, que ha substituït a Jàuregui, segons dies les males llengües confidencials perquè va filtrar a El País la idea de que el govern volia pactar una anul·lació simbòlica dels judicis del franquisme. Torres Correa ha començat rememorant el mite d’Antígona. En aquesta tragèdia grega, el pare Creonte, davant de la mort dels seus dos fills que s’han barallat entre ells, n’enterra un i deixa l’altre a la intempèrie perquè sigui devorat pels carronyers: Antígona enterra en secret al seu germà. El problema és que el projecte de Llei del PSOE deixa sense enterrar els crims comesos pel franquisme, perquè no els reconeix com a tals i no atorga l’estatut de víctimes als que els van patir. Per això el discurs emotiu de Torres Correa ha estat un exercici de transvestisme: sota el vestit d’Antígona ha mantingut l’actitud de Creonte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!