JORDI CARRERA for NuCCs

Posicions per una Política catalana central amb fonaments.

22 de març de 2012
0 comentaris

La Universitat de Cervera, l?Espanya liberal i les Corts de Cadis de 1810-1812.

La Universitat de Cervera, l’Espanya liberal i les Corts de Cadis de 1810-1812.

 

Ramon Llàtzer de Dou i Bassols, rector de la Universitat, fou en primer president de les Corts de Cadis de l’any 2010.

 
La Universitat de Cervera en el seu temps era la Universitat de Catalunya. Es una glòria catalana. I ni ho diguem de la ciutat de Cervera, que ho es per això i per altres fets !

Hi van estudiar  personalitats eminents com Josep Finestres, Narcís Monturiol, Joan Prim, Jaume Balmes, Milà i Fontanals i Josep Melcior Prat.

No tinguem por dels liberals de Dret sinó dels lladres i dels totalitaris. Si no son de Dret ja no son liberals sinó gent d’assalt.  El nacionalisme espanyol no pot presumir de lliberal, ans el contrari, es la causa del fracàs del canvi i transformació liberal durant el XIX i el XX. De fet, del  fracàs de  les revolucions liberals  en sortiren – portaren a – les revolucions comunistes i les revolucions nasis, feixistes, nacional sindicalistes, falangistes  i islamistes.

 
La Universitat de Cervera,fou bastida entre el 1718 i el 1740, prop de l’antic call jueu de Cervera. Arribà a concentrar facultats de teologia, cànons, humanitats, medicina, filosofia i lleis.  L’etapa de més esplendor estudiantil va ser a finals del segle XVIII, quan la Universitat tenia prop de 2.000 alumnes.
Entre l’alumnat destaquen el químic i naturalista Martí i Franqués; l’escriptor Torres Amat, creador de l’escola de juristes catalans del segle XIX; Martí d’Eixalà, que igual que el filòsof Jaume Balmes, confessor de la reina Isabel II, va ser-ne també professor. Per les aules de la Universitat de Cervera també van passar-hi el poeta Manel de Cabanyes, l’inventor Narcís Monturiol, el polític Joan Prim ( i militar ), l’anatomista Antoni Gimbernat, Josep Finestres, Milà i Fontanals i Josep Melcior Prat etc

Entre els catedràtics mereixen especial menció Josep Finestres i Montsalvo, que va donar als costums catalans l’estructura jurídica moderna, i Raimundo Lázaro de Dou, primer president de les Corts de Cadis de 1812, que va difondre les idees d’Adam Smith en els seus estudis d’economia política.

 
L’any 1842 la Universitat fou trasllada a Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!