JORDI CARRERA for NuCCs

Posicions per una Política catalana central amb fonaments.

25 de juliol de 2012
0 comentaris

La socarrada de l’Empordà de 2012. No serà per sempre.La vegetació es recupera. Tornaran l’agricultura, la ramaderia i la silvicultura.

L’Empordà i Portbou i altres incendis forestals.
 
De focs n’hi haurà sempre. Un foc tant petit d’inici  com aquest de Portbou pot arribar a ser imparable i debastador com un volcà o un aiguat.

Què fer per què no torni a passar igual ? Que les masses combustibles no siguen tant contínues.  El PRIMER abans de res, escoltar els entesos. El paisatge  es l’agricultura, la ramaderia, els bosc i la silvicultura.

Que la socarrada de l’Empordà de 2012  sigui una lliçó més de la Crisi.

La solució no pot ser fer parcs que viuen del pressupost.

Potser s’hauria de fer “societats  agrícoles forestals i ramaderes “ econòmiques dels propietaris de les terres d’àmbits municipals o prou grans i cohertents  per a agriclultura extensiva moderna.

Fotografia.- El foc de Portbou als inicis, presa de la premsa.

El desdastre de la Crisi ens hauria de fer canviar de xip.  Aïllar les masses forestals o de garrigues  amb  una nova expansió de l’agricultura i de la ramaderia, i amb silvicultura i explotació de la producció natural de fusta.

La vegetació es recupera. Aquest paisatge cremat no serà per sempre. Al cap dels anys les socarrades  desapareixen, hi ha tornat el bosc.

Posseïr i conrear la terra. Els propietaris no l’han d’abandonar.

No fer-la malbé més amb treballs precipitats i actuacions fruit de la desperança. La solució no pot ser abocar-hi subvencions i diners i enterrar-hi diners i  fer més deute, per tornar a refer el mateix i continuar la dinàmica de l’abandonament de la terra i l’evacuació del pagesos, de la gent que en viu.  

Tornarà l’agricultura i la ramaderia, i hi ha d’haver silvicultura. Les inversions i els treballs, i el conreu  gestió de l’espai han de tenir  sentit i resultat econòmic, si més no d’autosubsistència o quasi.

No hi pot haver ajuts de jardineria ….llevat que hi hagi famílies  que com a propietaris, arrendataris,mossos o masovers en puguin viure.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!