JORDI CARRERA for NuCCs

Posicions per una Política catalana central amb fonaments.

1 de juliol de 2009
0 comentaris

Dos catalans amos: l’acadèmic de la llengua, Joan Solà, i l’escriptor Baltasar Porcel acs.

Volia escriure la segona part d’ Economia, Autonomia i Caixes  però  primer es el primer:

1.- L’urgellenc i barceloní Joan Solà es l’acadèmic de la llengua catalana i molt més.

Es el seny i la rauxa. Escoltaré el seu discurs al Parlament de Catalunya aquesta tarda del 01.07.09. A Vilaweb el tenen  a yutube. Ell si que es un dirigent nacional de la nacionalitat catalana.  Guardo a sota unes paraules que n’he llegit.

2.- En Baltasar Porcel , mallorquí i barceloní, i novelista de llarga producció, ens ha deixat. Diu que es fill de l’anarquisme però això deu ser vell. La seves columnes  a contracorrent moltes vegades sempre eren interessants i les seves respotes a les entrevistes. No el feva callar l’ambient dominant d’esquerres. 

No tenia vergonya. La vergonya es l’excusa dels covards i del que no miren de cara. Suposo que en ell quadra allò de : per poder ser d’esquerra liberal com cal primer cal ser de dretes, amos.

Recordo fa molt de temps, el 80 potser, en un debat hi eren cara a cara Baltasar Pocel i la Pina Lopez Gay del PTE. Semblava que havia de guanyar la Pina – jo era del seu partit i la coneixia  personalment – però va passar a la inversa. Va guanyar  a parer meu i en aquells temps la raó democràtica liberal d’en Porcel. Potser per que ell era un gat vell i ella una jove  massa jove  en tot.

L’haurem de llegir  més sense prejudicis.

Joan Solà: ‘Els diputats teniu la responsabilitat de fer que aquest poble no se senti subordinat a cap altre’

 

Joan Solà al Parlament de Ctalunya DIMECRES, 01/07/2009 – 18:05h

El lingüista ha intervingut aquesta tarda al parlament català

 

El lingüista Joan Solà ha intervingut aquesta tarda al Parlament de Catalunya i ha instat als parlamentaris a emprendre accions per tal que el poble català no se senti subordinat a cap altre. És la primera vegada que fent ús de l’article 178 del reglament de la cambra es convida a intervenir davant el ple una personalitat rellevant per la seva ‘significació institucional, política, social, científica o cultural’. Vegeu el vídeo de la seva intervenció al parlament.

 

Solà ha concretat: ‘Els polítics s’han de preguntar si volen o no que siguem un país normal’. La solució és difícil, ha afegit, ‘però portem anys sense voler-la afrontar des de l’arrel i posant pedaços’. Joan Solà ha sentenciat que la llengua catalana no està bé de salut política, social ni filològica. Pel que fa a la salut política del català el lingüista ha advertit que és imprescindible i urgent modificar les regles de relació amb Espanya i ha afegit que la negociació de l’Estatut i del finançament han creat una sensació de subordinació i dependència com a poble entre els ciutadans.

 

Com Suïssa, Bèlgica o Canadà

 

En relació a la salut social de la llengua, Solà ha dit que es parla català a les aules, però no al pati i que falla un sistema educatiu que no pot promocionar el català. A més, Solà ha observat que fa trenta anys que es reclama el català a Europa perquè no es pot reclamar allà on caldria fer-ho: al Congrés dels Diputats espanyol.

 

Per últim, en referència a la salut filològica Joan Solà ha subratllat que hi ha una degradació de totes les estructures de la llengua i que els mitjans de comunicació no ajuden a millorar-la degut al mal ús que fan del català. El lingüista ha afegit que la mala salut filològica del català no és tinguda en compte en el debat de la llengua. Solà ha dit: ‘Ens caldria una situació lingüística semblant a Suïssa, Bèlgica i Canadà’.

 

Solà, actual vice-president del IEC, va rebre a principis de juny el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que Òmnium Cultural atorga per reconèixer una persona que ha contribuït a la vida cultural del nostre país. Aquest any ha publicat el recull d’articles a ‘Plantem cara’ (La Magrana). Vegeu l’entrevista que va fer-li VilaWeb TV arran de la publicació del seu llibre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!