Antoni Soy

Eunomia

9 de setembre de 2006
0 comentaris

La dictadura franquista a Catalunya. ?Jo també vull un Estat propi?.

 

Ja fa un temps vaig recomanar la lectura d’un llibre del historiador Martí Marín, “Catalanisme, clientelisme i franquisme. Josep Mª de Porcioles”. Ara, aquest més d’agost he pogut llegir un altre llibre seu, “Història del franquisme a Catalunya”, molt més ambiciós i igualment molt interessant.

 

De fet, el títol del llibre no correspon ben bé al que és el seu contingut, tal com el propi autor ens reconeix: “Aquest llibre s’ha fet amb la intenció de divulgar una investigació ja molt madura…..per als primers vint anys del règim….El que hagi pogut escriure sobre la fase final del règim i el seu epíleg en la Transició està encara en l’espera d’un increment quantitatiu i qualitatiu de les investigacions” (pàgina 346). Tanmateix, crec que això no li treu gens ni mica del molt interès i la gran importància que té.

 

 

Hi ha unes quantes tesis del llibre, que sovint desmenteixen alguns mites sobre el que va ser la dictadura franquista a Catalunya, que em semblen importants de remarcar: 

 

  • Primer, “de la mateixa manera que va existir un feixisme a França, hi va haver un franquisme català, no tant reduït com ens agradaria a vegades reconèixer”.

     

  • Segon, “el règim franquista fou de tipus feixista, com el nazi a Alemanya, el feixista a Itàlia o el salazarista a Portugal”.

     

  • Tercer, “la peculiaritat espanyola és que un dels més importants instruments mobilitzadors no fou un partit polític sinó l’Església Catòlica”.

     

  • Quart, “al marge de guanyar la guerra … volien un sistema tal que permetés no només la defensa del sistema capitalista … sinó el manteniment de l’statu quo. … Per mantenir-ho creien que calia … destruir la democràcia i els seus partidaris,… els revolucionaris que volien desbordar el capitalisme,… també calia destruir els nacionalistes d’altres nacions”.

     

  • Cinquè, “el franquisme es construí durant la guerra ….. Però els grups d’interessos que li donaren suport i els plans que pretenien aplicar … s’havien anat definint amb anterioritat. … . La seva síntesi fou el feixisme espanyol: el franquisme”.

     

  • Sisè, “el veritable origen del gruix del franquisme català a nivell més popular (fou) la participació en la repressió de la postguerra, molt més que no en la guerra”.

     

  • Setè, “el gruix de l’empresariat català abandonà el catalanisme pel clientelisme” i “sense la compensació que significà la política social no podrem arribar a entendre que l’empresariat acceptés una política (l’autarquia) que, fins i tot, actuava parcialment en contra dels seus interessos”.

     

  • Vuitè, “la repressió franquista fou brutal, però no només brutal. … la repressió franquista fou també intel·ligent: en el sentit pervers del terme. … el català fou allunyat de l’administració pública, de l’ensenyament, i de totes aquelles activitats que converteixen una llengua i el que vehicula en el suport possible d’un projecte polític nacional”.

     

  • Novè, “la derrota en la guerra, la dura repressió i un context internacional desfavorable foren les veritables causes del fracàs de l’oposició de postguerra, i no pas la incompetència de les direccions o els errors concrets de tal o tal dirigent (de l’oposició)”.

     

  • Desè, “cal desmentir el mite d’un règim franquista en el qual ‘es vivia millor’ … o en el qual, almenys, l’economia marxava bé … els especialistes en història econòmica tendeixen a pensar que l’economia catalana no tingué un èxit tant extraordinari, ni l’espanyola en conjunt tampoc”.

     

  • Onzè, “les grans diferències entre el cas espanyol i la resta d’economies d’Europa occidental foren, per tant, la situació de debilitat dels treballadors a l’hora de defensar els seus interessos per la via sindical i la impossibilitat d’aconseguir, per mitjà de la participació política, un major compromís de l’Estat en les polítiques socials”.

     

  • Dotzè, “les parts més mobilitzades de la societat catalana ….. tingueren un paper motor en l’erosió que impossibilità la continuïtat del franquisme desprès de Franco”.

     

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!