Josep M. Cervelló

llibreta de camp

11 de juny de 2008
Sense categoria
12 comentaris

El castell de Montjuïc

Aquest diumenge hi ha jornada de portes obertes al castell de Montjuïc, per a celebrar el traspàs del castell a la ciutat ( a mitges, ja que l’exèrcit continuarà present amb instal.lacions i amb veu i vot al consorci ). La proposta del govern bipartit de Barcelona és convertir el castell en un equipament dedicat a la pau; temo que s’està pensant en distreure la història i camuflar el significat del castell. El museu militar que hi ha és llòbrec, fa pudor a soterrani, no té cap sentit museogràfic però és sorprenent per les dimensions de les naus plenes d’armes, maquetes, desfilades de soldats de plom, uniformes, banderes … Només amb el 10% del fons, que ara està amuntegat sense referències, es podria constituir un museu modern i interessantíssim. Espero que la catalogació dels fons pel museu d’Història s’enfoqui cap aquí, ja que més que cants ben intencionats a la pau en abstracte, es poden mostrar els horrors de la guerra, la repressió política, la mentalitat militarista i l’impacte de l’exèrcit espanyol en la història de Catalunya ( des de la guerra de Successió és el lloc de l’estat amb més presència militar, durant quasi tot el segle XIX Catalunya va estar en estat d’excepció, sense garanties constitucionals i vigilada per l’exèrcit, etc)

Montjuïc és un bell mirador sobre Barcelona, una mostra d’arquitectura militar excel.lent, la seva torre d’homenatge està estretament vinculada amb les medicions del meridià Paris-Barcelona que van donar lloc al sistema mètric decimal, però també és el lloc dels processos de Montjuïc contra els anarquistes de finals del XIX, dels afusellaments de Francesc Ferrer i Guardia i de Lluís Companys i de tants altres. La relació del castell de  Montjuïc amb Barcelona, a partir del XVIII,  sempre ha estat tenebrosa, Espartero va bombardejar des d’allà una Barcelona indefensa, complint aquella llei històrica expressada per Azaña a les seves memòries que per mantenir la unitat d’Espanya és necessari bombardejar Barcelona cada 50 anys. Potser va pensar aquesta salvatjada mirant la ciutat des de Montjuïc, des de l’altre mirador de la ciutat, el Tibidabo, l’historiador Oriol Junqueras explica que un general facciós, arribant amb les seves tropes per ocupar Barcelona el gener de 1939, en veure per primera vegada la ciutat als seus peus va exclamar indignat: “Pero quien ha permitido esto!. Tantos catalanes juntos!”.

Aneu al castell aquest diumenge, passegeu-vos-hi i deixeu alguna rosa vermella als seus murs severs. Els fantasmes que per allà pul.lulen no són simpàtics fantasmes turístics com als castells escocesos, són espectres d’una història de dolor i de lluita.

Herr Hunold
10.06.2008 | 7.00
A Sense categoria
els catedràtics van de jura
01.12.2008 | 2.33
A Sense categoria
Percussió per a l’escola pública
11.04.2010 | 6.03
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. La verdad es que como historiador eres bastante malo. Igual que como politico. Los celos y la demagogia te pueden. No soportas que el actual gobierno de Barcelona arregle de una vez por todas el tema del Castillo de Montjuïc. Será porque estáis en la oposición, como ciu y el pp con los que, en esto también, coincidís muy a menudo. 
    Felipe V ordenó levantar la ciudadela, pero no el recinto, 43 años anterior, y contemporáneo de la guerra dels segadors, con el objetivo de defender a la ciudad de la amenaza del ejército real del Marqués de los Vélez. Durante la guerra de sucesión, habitó Montjuïc una guarnición austriacista. Los bombardeos de Espartero lo fueron para reducir la rebeldía de quienes poco antes, lo habían llevado al poder. Fué una guerra entre “progresistas”, no un ataque de castellanos contra catalanes; A ver si lees un poco. Mucho más sangriento fué el cañoneo ordenado por Joan Prim i Prats, general y diputado progresista por Barcelona que en 1843 destruyó desde Montjuïc 460 edificios civiles.
    Durante la guerra civil, los republicanos fusilaron en el castillo a 37 militares y 21 civiles, y la usaron como prisión. Franco ejecutó en el castillo de Montjuïc al President Companys, al General Escobar y a cinco mandos de la guardia Civil. Muchos menos que los republicanos, si es que se trata de contar. Los miles de ejecuciones en BCN se llevaron a cabo en el Camp de la Bóta como deberías saber, y la Modelo retuvo a miles de presos republicanos, muchísimos más que la prisión de Montjuïc que, como tal, tuvo un papel puramente simbólico.  
    Si seguimos por este camino habrá que derruir la catedral en tanto que símbolo de la opresión de la iglésia católica, el monumento a colón, por promover la colonización y el genocidio en el nuevo mundo, y la línea 1 del metro, puesto que fue hecha en condiciones infrahumanas por trabajadores murcianos, entre otros.
    Te recuerdo que el 25 de julio de 1992, a las 11 de la noche, y ante una audiencia de más de 2000 millones de personas, el alcalde Maragall (y presidente del COOB) realizó en lengua catalana un justo, encendido, vibrante, emotivo y sensacional homenaje al President Companys en el discurso de inauguración de los Juegos Olimpicos que organizó Barcelona; Y te recuerdo también que aquellos días, meses y años, tú y tu secta os dedicábais a boicotear los juegos, y no solamente de palabra…
    Un repaso a la hemeroteca y a los autos del Juez Garzón sitúan las cosas en su justo sitio.

  2. Gràcies Josep Maria per aquest escrit. Jo si que aniré amb els meus fills aquest diumenge al castell, són petits però vull ensenyar-lis on van afusellar Companys. M’ha agradat la idea de deixar roses vermelles a les parets del castell, ho faré.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.