EUROTOPIA

Pensar localment per actuar globalment i pensar globalment per actuar localment.

29 de novembre de 2012
0 comentaris

Del estrès de Catalunya al dèficit del Statu Quo.

Com jo deia, aquestes últimes eleccions al parlament de Catalunya, eren un ‘Va de bo’ no es tractava de seguir pilotejant, escalfant, començava la partida … Suposaven un veritable ‘estrès test’ al poble de Catalunya i com no podia ser d’una altra manera, aquest ha respost amb un fort increment de participació.

S’ha fet molta aritmètica sobre els resultats en la seua vessant nacional i social, jo vull fer-ho des d’una altra visió més lateral.

Si com la interpretació més objectiva dels resultats, han suposat una victòria clara de l’independentisme i l’esquerra, ha suposat un canvi radical en el Statu Quo de Catalunya.
Si considerem el Statu Quo en el 2010 format per CiU, PSC, i PP,-el C’S està fonamentat precisament en l’oposició a aquest- aquest va aconseguir un 69,18%. Com a conseqüència de la manifestació del 11-S, va obligar a CiU a sortir- se’n del Statu Quo i avançar les eleccions, i el PSC a sortir- se’n també, amb una proposta federal i el dret a decidir que el va enfrontar amb el seu soci el PSOE. ICV que ja ho havíem alineat fora del Statu Quo, radicalitza encara més la seua postura, fins i tot posant en risc part del seu electorat d’EU, com a conseqüència, el suport al Statu Quo a Catalunya queda reduït a aquestes eleccions del 25N a un exigu 13% del partit nacionalista espanyol el PP, pràcticament el que tenia.

Per descomptat els dos partit han perdut suport (CiU un 8% i PSC un 4%) però no a favor del Statu Quo, del qual el PP era l’únic representant i només ha crescut un 0,66%, sinó tot el contrari, per desconfiança a la veritable aposta d’aquests.

Tot això amb un creixement de la participació 10% que posa en evidència que al poble quan se l’atén, respon i no queden dubtes que hi ha un rebuig total al Statu Quo actual, sense pors a soberanismes, republicanismes o esquerranismes.

Per això, en aquesta situació, és imprescindible realitzar el referèndum el més aviat possible, perquè suposarà un nou stress test, no només per a Catalunya, sinó més important encara per a Espanya, de la que necessitem amb urgència saber la seua veritable situació. Un paradigma sens dubte molt diferent del deslegitimat actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!