Cartes de Marènia/Ibèria

Joanjo Aguar Matoses. De Sueca, País Valencià, Marènia/Ibèria.

Arxiu de la categoria: hack

L’Escàndol LexNet i el Ministeri de Justícia espanyol (30-7-2017)

 

L’Escàndol LexNet i el Ministeri de Justícia espanyol.

____

Per tots aquells que estem pendents de causes judicials…. Greus errors en la xarxa de Justícia espanyola: LexNet.

Sueca, País Valencià, Marènia. Diumenge 30 de juliol del 2017. Joanjo Aguar Matoses.

____

http://www.vilaweb.cat/noticies/lescandol-lexnet-posa-el-ministre-de-justicia-espanyol-en-la-picota/?f=rel

____

L’escàndol LexNet posa el ministre de justícia espanyol a la picota. La base de dades judicial ho deixa tot al descobert i encén les alarmes sobre la manca de separació de poders. (Vilaweb. Redacció. Dissabte 29-7-2017. 03:14 hores).

La xarxa LexNet, a través de la qual es fan les comunicacions judicials a l’estat espanyol, va ser tancada ahir a la nit, de sobte i només amb un avís de vint minuts d’antelació. El ministeri de justícia ha anunciat que romandria tancada com a mínim fins dilluns i ha convocat una reunió d’urgència per a fer front a un dels escàndols més grans dels darrers anys. Diversos col·lectius jurídics ja demanen la dimissió del ministre espanyol de Justícia, Rafael Català, pel que ha passat.

LexNet és el sistema telemàtic del Ministeri de Justícia espanyol, que es fa servir per a intercanviar informació de casos judicials entre jutges, advocats i procuradors. Dijous es va conèixer un gravíssim error informàtic que deixava al descobert totes les dades dels milers de casos oberts en els tribunals, fins i tot els més sensibles i secrets.

L’error era tan simple com canviar una part de l’adreça d’internet. Quan hom accedeix a LexNet es crea una adreça d’internet en la qual consta una identificació personal. El que es va descobrir dijous és que qualsevol usuari, només canviant el seu identificador personal pel de qualsevol altre advocat, procurador o jutge podia tenir accés a la carpeta personal d’aquest i, per tant, als documents de qualsevol judici en el qual participés. L’error deixava a la vista de tothom milions de dades que haurien de tenir la màxima protecció, segons la llei de protecció de dades, ja que aconseguir els identificadors dels altres advocats era molt senzill. El Consejo General del Poder Judicial es va reunir ahir urgentment per a començar una investigació sobre el tema.

Dijous, el degà del Col·legi d’Advocats de Cartagena, José Muelas, va fer esclatar la crisi amb una piulada, després d’haver intentat sense èxit que algú del ministeri respongués la seva demanda d’informació.

 

Posible fallo crítico de seguridad en LexNet. Hemos avisado a @lexnetjusticia pero no dan señales de vida. @RafaCatalaPolo @justiciagob

– José Muelas (@josemuelas) 27 de juliol de 2017

 

Després de la publicació de la piulada, el ministeri va reaccionar i va explicar que havia solucionat el problema en una hora. Tanmateix, ahir a la nit es va tancar completament l’accés al servidor.

L’advocat Fabián Valero ha explicat en una sèrie de piulets que el tancament del servidor per a solucionar defectes i fer actualitzacions del sistema havia estat precipitat perquè normalment els operadors judicials en rebien l’avís amb antel·lació i es feia en horari no laboral.

 

¿Hackeo? ¿Fuga de datos? ¿Graves vulnerabilidades descubiertas? La situación ha pasado de alarmante, a crítica

– FabianValeroABG (@FabianValeroABG) July 28, 2017

 

La separació de poders, burlada.

El descobriment d’aquesta errada monumental ha posat de relleu, però, un altra qüestió encara més inquietant. Contra qualsevol lògica, el servidor informàtic de LexNet està en mans del ministeri de Justícia, cosa que viola de manera clara el principi de separació de poders. D’aquesta manera, totes les dades dels processos judicials estan a l’abast del govern en temps real. Aquesta situació ha estat denunciada davant de la Unió Europea per alguns col·lectius, però ha estat l’escàndol de l’errada informàtica que ha multiplicat la preocupació. Si era tan senzill llegir, modificar o esborrar qualsevol expedient judicial, hom es podria preguntar si això ho sabia el govern espanyol i des de quan passava.

El senador d’En Comú Podem Joan Comorera ja va denunciar aquesta greu irregularitat, reclamant que les dades fossin allotjades en un servidor del poder judicial i no del poder executiu.

Ahir el PSOE i més partits també van reaccionar. Els socialistes van formular una bateria de preguntes parlamentàries. Volien saber des de quan hi havia aquest error i si el govern n’estava al corrent.

Diverses comunitats autònomes, entre les quals hi ha Catalunya, tenen el seu sistema propi, e-Justícia. Aquest, però, sempre ha de funcionar coordinat amb LexNet. Al País Valencià i a les Illes han coexistit sistemes diversos però des de l’any passat s’hi ha fet una implantació massiva de LexNet. Això ha causat moltes queixes i problemes de funcionament.

____

http://www.vilaweb.cat/noticies/lescandol-lexnet-posa-el-ministre-de-justicia-espanyol-en-la-picota/?f=rel

____

ETIQUETES:

 

Escàndol, escándalo, 2017, juliol, julio, LexNet, Justícia, Justicia, espanyola, española, spanish, Espanya, espanya, “País Valencià”, Catalunya, Cataluña, Catalonia, Illes, “Ses Illes”, Balears, Pitiüses, Euskadi, “Euskal Herria”, “País Basc”, “País Vasco”, “Basque Country”, separació, poders, democràcia, democracia, democracy, democrazy, DemoCrazy, DemonCrazy, antidemocràcia, antidemocracia, antidemocracy, judici, juicio, advocat, abogado, lletrat, letrado, jutge, juez, judicial, xarxa, informàtica, informática, informàtic, informàtico, informació, información, seguretat, seguridad, ciberseguretat, ciberseguridad, cybersecurity, red, net, Ministeri, Ministerio, chapuza, nyap, cacauada, bunyol, empastre, potineria, “clavada de gamba”, “clavar la gamba”, fudge, botched, hack, hacker, pirata, pirateig, pirateo,

____

 

____

 

____