A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

9 de març de 2012
Sense categoria
7 comentaris

Una setmana dedicat a la poesia

Porte una setmana dedicat a la poesia. Ho he  fet per partida doble. Per un costat, l’he explicada a classe, així en genèric, en l’assignatura de Comentari de Textos. Per un altre costat, m’he llegit molts dels originals presentats al premi “25 d’Abril” de Benissa. Els membres del jurat ens reunirem el dissabte, demà mateix, per deliberar. 
   M’és inevitable plantejar, en situacions com aquestes, el sentit de la poesia en els nostres dies. Certament, ha estat des de fa molts anys un gènere minoritari, però ara sembla que encara ho és més. La pèrdua de referents poètics entre els universitaris, el desconeixement de la nomenclatura (alguns alumnes no saben què és una estrofa), el desgavell interpretatiu d’algunes obres… fan pensar que la poesia és una manifestació cultural remota i arcaica. També és veritat que després d’algunes sessions el grau de sensibilitat cap a la l’escriptura poètica augmenta de manera considerable. (n’hi ha més)    

Vet ací pregunta que em faig constantment: és compatible la vida dels nostres dies amb la poesia? És a dir, el gènere demana valors, formes de pensar i de sentir –i d’expressar-se– divergents a les que circulen en la societat actual? La resposta és rotundament afirmativa. 
   Ho és així perquè la paraula poètica és expressió concisa, paraula càntic, paraula conjur, paraula oració, o confessió, paraula oracular…  que requereix temps, serenor, predisposició contemplativa. El nostre món va massa accelerat per copsar el ritme de la paraula poètica. És, a més a més, un món pràctic, descregut, laic, materialista, de satisfaccions immediates… La poesia, per contra, demana observació pacient, contemplació, lentitud. De la mirada del poeta, o de la del lector de poesia,  es desprén una predisposició a escrutar la vida des del posat “metafísic”. I sembla que al món actual només tenen cabuda les coses tangibles i pràctiques.          
  1. Crec que tens raó en totes les coses que dius però potser que la poesia haja anat contracorrent sempre…
    D’altra banda – i també ho apuntes tu -, quan trenques la crosta gèlida de por a l’escrit difícil, indesxifrable…, com hem pogut viure prou vegades en recitals i tertúlies poètiques o fins i tot en activitats ben plantejades a classe, ens admira la capcitat que encara té la poesia per atrapar el receptor o per fer-lo participar…
    Potser, malgrat tots els canvis encara hi queda en l’ésser humà un ressò del ritme oracular, de la música, del parany envescador de la oralitat…
    Potser hi haurà poesia mentre hi haja esperança.
  2. Des de la meua humil opinió crec que tot i que el nostre món va massa accelerat, com tu dius, abans, quan no anaven tan accelerats, tampoc no es dedicava tothom a escriure o llegir poesia, també era un gènere minoritari, però, malgrat tot, la poesia sempre ha estat i continua estant present, i crec que la gent la percep com una cosa especial i important. Molta gent ni escriu ni llig poesia però sap que la poesia hi és, com si fos un amant, un estimat (o estimada) que no és el de diari, que potser no el tenim al costat però que sabem que hi és… (ho dic metafòricament però em facilita poder expressar el que vull dir 🙂
  3. La poesia és l’art més apropiada per a dir l’indicible, és per això que demana total lliurament, i sempre quedarà curta… Tot i així, seguim servint-nos de la paraula poètica, encara que sigui balbucent, com ja deia Joan de la Creu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!