A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

29 d'abril de 2013
Sense categoria
0 comentaris

Bernat Capó: un homenot de la Marina

L’escriptor Bernat Capó, amb la seua llarga experiència literària i personal  (amb una vuitantena i mitja d’anys al damunt) és un home simpàtic i loquaç. Laura Soler ha mantingut una llarga entrevista amb ell, el resultat de la qual és un llibre molt ben editat i il·lustrat amb el títol: Conversa amb Bernat Capó. El volum s’enceta amb un pròleg del professor i escriptor Joan Borja, qui glossa la personalitat de l’autor i en fa un retrat emotiu.
   Transcrita amb delicadesa, la conversa recorre des dels records de la infantesa i adolescència (marcats per l’absència del seu pare, represaliat pel franquisme), tot passant per la dilatada vida professional com a periodista, l’activitat com a escriptor i, per últim, com a regidor de cultura de la població natal.  (N’hi ha més)      

De l’àmbit biogràfic, Bernat destaca records (a banda dels del seu pare, que primer estava a la presó i després desterrat, perquè havia estat alcalde de Benissa durant la República) els relacionats amb l’oncle que era faroner a Santa Pola; també anècdotes sobre la duresa econòmica de l’època i l’amenaça repressiva del règim, sobretot mentre era estudiant.     
  La vida professional de Bernat Capó, lliurada al periodisme:  Información, Levante, Diario de Valencia i Noticias al día, entre d’altres, dóna compte, sobretot, d’una dedicació vocacional, perquè les dimensions de la qual superen el simple ofici. La vocació de Capó és inqüestionable i ell en parla inoculat de fervor. En un camp més proper a la recerca cultural, Bernat és autor del Costumari valencià, dos volums on trobem un ample catàleg de costums, hàbits i tradicions de la nostra societat, que o bé ja han desaparegut o bé són a punt de fer-ho. Molt prompte n’apareixerà el tercer volum.
        I com a escriptor d’altra mena d’obres cal destacar: Espigolant pel rostoll morisc (1980) Terra de cireres (2002), dues obres de viatge sobre llocs neuràlgics de la Marina. Potser és la millor mostra de l’obra d’un escriptor amb curiositat de periodista i sensibilitat de poeta. Capó s’enfronta, com espectador, a un paisatge, uns pobles i una gent del seu entorn amb una ànima oberta i un estil eficient.
           Cal celebrar aquesta iniciativa i felicitar tots els seus implicats: autora, Laura Soler, l’instigador, Joan Borja i l’editor, el Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat, dirigit per Carles Cortés. I potser també s’hauria de demanar continuïtat; de Bernat Capó, més que “una conversa”, caldrien “unes quantes converses”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!