Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

7 de maig de 2007
Sense categoria
0 comentaris

La Diada de Solicrú

La Diada de Solicrú

Imatge de l’ermita de Solicrú en el Pessebre monumental de Campredó de l’any 1998

Durant els anys que vaig estar de responsable de cultura del Consell Assessor de Campredó (2000-2002) en representació d’ERC, vàrem donar un fort dinamisme cultural al poble. Vàrem fundar l’Associació d’Amics de Francesc Llop (Campredó 1873-Barcelona 1970), amb la intenció de dotar d’un Fons d’art a la població recuperant l’obra de l’il·lustre pintor impressionista campredonenc Posàrem en marxa la Colla de Grallers local, que va gravar la primera cançó campredonenca, "La Jota de Campredó", dintre del CD "Recapte de sons", que reunia 20 colles de les comarques centrals dels Països Catalans. Editàrem 2 revistes anuals, Campredó 2 mil i Campredó 2mil1. Finalment, establírem la Diada del Patrimoni campredonenc el dia 1 de maig. Aquesta jornada reivindicativa era molt important, quant a la reivindicació de la importància històrica del patrimoni medieval local. L’actitud obstruccionista que portà a terme el govern municipal tortosí del PSOE (malauradament Campredó no disposa de municipi propi) va tirar en orris totes les nostres expectatives.

Tot i això, el col·lectiu de Quintos (els nois en edat d’anar a la mili, sortosament sense mili avui dia) han continuat organitzant un acte lúdic (una "baldanada" popular) al davant de la Torre de Campredó, que és força concorreguda. s’organitza una bicicletada des del poble fins al popular monument. També l’1 de maig el rector de la parròquia Sant Joan Baptista, l’activista cultural Víctor Cardona, ofereix l’únic servei religiós que es realitza durant l’any a l’ermita de Solicrú. Aquesta ermita és molt antiga i va romandre en runes durant segles fins que els propietaris de la finca del Mas de la Missa, la família Garcia-Ballester, la varen restaurar el 2001. Conjuntament, amb la torre de Font de Quinto i la Casa del Prat, conformen un conjunt arquitectònic de primer ordre. El problema, i greu, és la manca de voluntat de les institucions de tirar endavant un projecte de restauració, que dignifiqui el nostre patrimoni templer, considerat pel catedràtic Joan Fuguet "com del més important de les Terres de l’Ebre, i que demana…dignitat".

Enguany, a instàncies de Mn. Víctor Cardona, es van editar els "Goigs de la Mare de Déu de Solicrú", que inclogueren un dibuix de l’ermita de la meva germana, un apartat d’història que vaig redactar jo mateix, i la musicalització dels goigs per part del rector. També hem creat un grup de recerca històrica que hem elaborat vuit plafons que retraten el terme, el patrimoni templer i prehistòric, els quals inaugurarem durant les festes majors al juliol, per la festivitat de sant Jaume. Són dues notícies importants per a Campredó, pel fet que reivindiquen la dignificació definitiva d’un patrimoni templer que les institucions estan deixant perdre.

Durant la propera campanya electoral, molts partits anunciaran a tota veu el projecte de restauració. Ho feren el 2003, el 1999 i el… tantíssimes vegades. Tot ha quedat en "aigua de borraines", en no-res. He demanat al candidat que he de votar, Ricard Forés (ERC) que no utilitzi electoralment el patrimoni campredonenc. En canvi, que encapçali la lluita que porti a la seva restauració i definitiva dignificació. Aquesta restauració, donat que Campredó no té municipi, només serà possible si hi ha una actitud decidida i ferma d’algun polític que s’ho prengui com a autèntica prioritat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!