Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

4 de setembre de 2007
Sense categoria
0 comentaris

Dos revistes estudiantils molt interessants: Lo Basquet i Fliparies

Ahir vaig poder fullejar dos revistes editades per dos instituts ebrencs, l’IES Roquetes i l’IES de Flix. He de dir que em van sorprendre totes dos molt gratament per la seua qualitat i donen fe del bon treball que estan realitzant alguns professors dels departaments d’humanitats, malgrat haver de treballar en condicions adverses: avui dia l’estudi de lletres ha caigut en descrèdit, malauradament.
El professor de llengua catalana i excel·lent poeta, Marià Lleixà (natural de Mas de Barberans i resident a Xerta) em va demanar que escrigués dos articles sobre els centenaris de Joan Cid i Mulet i Artur Bladé i Desumvila per a la revista "Lo Basquet". Em va fer molta il·lusió ja que una de les eines importants del centenari de l’escriptor jesusenc era el contacte amb l’alumnat, ja que Cid i mulet havia estat un entusiasta de l’educació i va aconseguir obrir 40 escoles arreu del municipi de Tortosa durant el conflicte bèl·lic.
En 48 pàgines, Lo Basquet fa un repàs a l’activitat educativa del centre. Ens presenta entrevistes molt interessants al poeta F.X. Forés (anterior bidell del centre) i a Guillem Enri (músic i professor de música del centre). Ens informa de les jornades interculturals que tingueren lloc al mateix IES Roquetes. Publica un interessantíssim estudi del professor i lingüista, Carles Castellà, sobre Usos i actituds en alumnes d l’IES Roquetes, que analitza el contacte del dialecte ebrenc amb el català normatiu, que havia publicat anteriorment (més extens) a la revista BeCeroles. També incorpora un article en anglès del professor Hew Edwards. Valoro molt positivament el fet que permetin introduir articles i poemes d’alumnes, ja que és la millor manera d’incitar-los a la creació literària.
La revista Fliparies és igualment de gran qualitat. El Consell de Redacció està format per 5 professors, dels quals destacarem l’escriptor d’Ascó Biel Puvill. Està dividida igualment en seccions que donen pas a la creació literària. En aquest número incorporen tot un seguit de rodolins titulats "Bestiari". Informen del projecte Comenius al qual s’ha adherit el centre, que permet intercanvis escolars amb alumnes estrangers. Aquests mateixos alumnes han escrit diverses cartes en anglès que ha publicat la revista.
És a dir, doncs, que tenim dos exemples extraordinaris d’activitat literària als centres educatius. Felicitats als impulsors, professors i alumnes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!