El bloc d'Ernest Benach

La força de la unitat. L'esperit de la renovació.

26 de novembre de 2009
Sense categoria
8 comentaris

Jo estic a favor del PowerPoint

Davant la polèmica sorgida per l’ús del PowerPoint al Parlament de Catalunya apareguda avui al diari El País, m’agradaria fer algunes matisacions i expressar la meva opinió: 

1) Personalment estic plenament a favor d’utilitzar les noves tecnologies en política, i per tant, sóc partidari de fer servir totes les eines informàtiques, PowerPoint inclòs, que faciliten la tasca dels diputats i diputades. I em sembla que no es pot dubtar que, com a president del Parlament, he intentat modernitzar i obrir la cambra a la ciutadania.

2) Qualsevol decisió a la Mesa del Parlament, sobre tot pel que fa referència a la regulació i al funcionament de la casa, s’ha d’intentar prendre amb el màxim consens. Hi insisteixo, em sembla perfecte que qualsevol diputat pugui fer servir un PowerPoint en una comissió però aquesta mesura, que actualment no està regulada, cal acordar-la per consens. Dimarts passat, la mesa va acordar debatre aquesta qüestió per tal d’intentar regular-la de cara al futur i, per tant, intentar establir els criteris per regular l’ús en comissió de suports power-points o d’altres mitjans audiovisuals. És cert que aquests procediments potser són lents, però tenen una única raó de ser: garantir el rigor i l’acord en les decisions, i assumir-les tots plegats. El convenciment és més pràctic i útil a la llarga que la imposició. Sempre, des que sóc president del Parlament, he intentat fer-ho així.

Fet tot l’aclariment i encara que un PowerPoint no és una eina 2.0, posats a fer m’agradaria manifestar que hem de perdre la por a obrir la porta a les eines del web 2.0. La societat s’encamina en aquesta direcció i bona part de la nostra ciutadania ens demana que siguem més transparents, més accessibles, més oberts i que deixem de posar els interessos de partit per davant dels interessos de la gent. Hi ha riscos, però el futur ens porta en aquesta direcció.

  1. No cal que us tanqueu al powerpoint de Microsoft. Suposo que els ordinadors estaran preparats amb el OpenOffice o altres formats no propietaris i més estandaritzats, no?

  2. Totalment d’acord!! la política que dona esquenes al poble no té sentit.. ni futur!

    això si, salvant les distàncies, eines i tecnologies 2.0 que serveixin per avançar i millorar… per que si al parlament feu ús d’aquestes noves tendències de manera lúdica… malament!

    ànims en l’implantació del futur a la política catalana! 

  3. Salut, President.

    Entenc que les regulacions de la Càmara comportin temps i no dubto dels seus esforços per tal de modernitzar i agilitzar la gestió diària. Tanmateix, em resulta difícil d’entendre que no es puguin fer servir eines d’aquesta mena perquè no hi ha regulació, o que la regulació impliqui tant de temps. Realment és tan difícil que es posin d’acord? Cal un debat tan intens?
    Permeti’m la gosadia, però tinc la mateixa sensació que si algú em digués que té el carro i els bous, però no sap on ha d’anar. De fet, sembla com si un cop els hagués comprat s’hagués de reunir tota la familia per decidir si els fan servir o no, i en cas afirmatiu, per a què. Aquestes coses no es pensen abans de comprar el carro?
    En qualsevol cas, moltes felicitats per la feina.
    Una forta abraçada. 

  4. Estaria be, que posats a promocionar, es promociones el programari lliure i no el d’empreses monopolistiques.

    Programari lliure, en catala des de el primer dia. OpenOffice.org 

  5. Apreciat Sr. Benach:

    Estic molt a favor de la introducció de les noves tecnologies en tots els àmbits de la vida política. Tanmateix, el Powepoint és un programari privatiu, desenvolupat per l’empresa Microsoft, i amb una versió en català (pel que recordo) si més no millorable. Com a administració pública que és el parlament, crec que hauria de donar suport a les eines lliures (i plenament en la nostra llengua gràcies a l’esforç de molts traductors voluntaris) que existeixen i que estan perfectament a l’alçada del Microsoft Powerpoint, com podria ser l’aplicació Impress, de la suite d’ofimàtica lliure OpenOffice.org.

    Atentament,

    Miquel Puig i Pey

  6. Idò jo hi estic ben en contra, de l’ús del PowerPoint, al Parlament i a qualsevol altra institució pública catalana, per:

    • No és en català.
    • No és programari ni lliure ni obert.
    • Promou l’ús de formats d’arxiu propietaris i no basats en estàndards, el qual dificulta la transmissió d’informació.
    • Està fet per una empresa americana condemnada per monopolista.
    • Donar-li suport implica mantenir llocs de feina a fora. Si s’empra programari obert, les modificacions se poden encarregar a empreses locals, amb el que es creen llocs de feina locals i d’alt nivell.

    A més, me pareix increïble que des d’una institució tan important com és la Presidència del Parlament es faci publicitat d’un determinat producte comercial d’una empresa.

    Apart d’això, compartesc completament el seu suport a l’ús de noves tecnologies a l’esfera pública. Però sempre tecnologies obertes i accessibles a tothom i en la nostra llengua.

  7. Si us plau no parlem de Powerpoint i parlem de presentacions. El tema no és menor. Catalunya ja ha fet molt mal amb el tema d’apostar per Microsoft en les TIC. Caldria haver fet una aposta forta per el programari lliure. Això hagués creat un munt d’empreses com ha passat a Extremadura, Andalusia i València per exemple.
    Però a sobre parlar de PowerPoint ja es massa
    Caldria parlar de presentacions en general, d’usar les noves tecnologies (si poguessin ser lliures millor perquè va en favor del país…)

    Òscar Chic
    Investigador
    Institut de Ciències del Mar (CSIC) 

  8. Primer de tot, gràcies pels vostres comentaris i per les vostres crítiques. És cert que el programari lliure i en català és unaa opció excel·lent, i potser sí que hagués estat més adequat fer servir el terme “presentació” enlloc de PowerPoint, però aquest no és el cor de la meva reflexió. I em sembla necessari insistir en el fons del meu post, en el que per a mi és més important. Insisteixo: no es tracta d’un debat de programari lliure sí o no, sinó en deixar ben clar que jo, com a Ernest Benach i com a president del Parlament, estic a favor de l’ús d’aquestes tecnologies en seu parlamentària. Ara bé, totes les coses tenen el seu procés, i el que estem duent a terme al Parlament per convertir-nos en un Parlament 2.0, necessita de consens. La Mesa del Parlament s’ha compromès a trobar una solució de manera immediata perquè una situació com aquesta no es torni a produir.

     Ernest Benach

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!