Cucarella

Toni Cucarella en roba de batalla

15 de maig de 2011
13 comentaris

El català fragmentat en taifes

Una altra «acadèmia» més

A l’Aragó han decidit imitar els valencians i s’han inventat una altra «acadèmia de la llengua» per a:

a) Investigar i formular les normes gramaticals, si escau, del català a Aragó tenint en compte les seves varietats lingüístiques.


b) Inventariar i actualitzar el seu lèxic.


c) Estimular l’ús, ensenyament i difusió del català a l’Aragó i de les seves diferents modalitats.


d) Defensar i promoure el català a Aragó i les seves modalitats i vetllar pels drets lingüístics dels parlants del català a Aragó.


d) Col laborar en la formació del professorat.


e) Establir el criteri d’autoritat en les qüestions relatives a la normativa, actualització i ús correcte de la llengua catalana a Aragó.


f) Assessorar els poders públics i institucions sobre temes relacionats amb l’ús correcte del català a Aragó, la seva promoció social, així com sobre la determinació oficial dels topònims (els noms oficials dels territoris, els nuclis de població i les vies interurbanes ) i els antropònims.


g) Les que, en l’àmbit de la seva competència, li encomani el Govern d’Aragó.

A diferència, però, de la valenciana, aquesta altra acadèmia no fa servir circuml·loquis pel que fa al nom de la llengua que parlen a la Franja: Acadèmia Aragonesa del Català.

Tot i amb això, és de preveure que  serà tan nefasta com la valenciana.


No són coherents (o potser sí)

En qualsevol cas, cal preguntar-se per què aquests eminents polítics no proposen, amb idèntica finalitat de preservar les formes que ells en diuen genuïnes o modalitats i varietats diferents, la creació, posem per cas, de l’Academia Aragonesa del Castellano, o Academia Valenciana de la Lengua Castellana, o Academia Manchega del Castellano o Andaluza o Extremeña o Murciana o Canaria… del Castellano. Per ser coherents del tot, si més no, i no donen lloc a pensar que ho fan només per fotre (‘ns) –que ho fan!.

No hem de perdre de vista que tant aquesta Acadèmia Aragonesa com l’Acadèmia Valenciana han estat pactades principalment per partits espanyolistes. I ja saben que aquest partits si en un objectiu han esmerçar esforços no és a dignificar i consolidar l’ús del nostre català, ans al contrari, sempre s’hi han manifestat contraris; tot sovint amb virulenta bel·ligerància. Penseu quins són els partits que han signat l’acord aragonès, i quins foren els qui pactaren i es repartiren els escons de la valenciana: PP i PSOE, en aquest cas amb el suport còmplice de CiU i també del BNV, que atès que no pot ni proposar-hi canditats, representa l’inútil paperot d’escolà amèn.

Sort tinguérem que a les Illes l’Acadèmia Baleàrica que va intentar el corrupte Matas no va prosperar. Però si en aquestes eleccions guanya l’ultraespanyolista Bauzà, potser la reviscolaran.

 

El català fragmentat en taifes

L’autoritat normativa del nostre català ha estat fragmentada en ridículs regnes de taifa, i ja sabem que de les dividides taifes a la desaparició a mans dels nostres enemics més units i conseqüents hi ha un pas ben curt.

Cal lamentar el trist paper de l’IEC, convertit en una més Acadèmia Catalunyesa de la Llengua. Fóra necessari que prenguera una decisió valenta: d’una banda, reordenar la Secció Filològica amb una presència més paritària de membres de tots els territoris catalanoparlants, i sobretot reivindicar-se públicament com l’única autoritat normativa del català unitari i plural i, fins i tot, demanar els suport públic d’escriptors, periodistes, lingüistes… I per a les situacions particulars, hi ha sempre la possibilitat de delegar funcions específiques a la manera de la UIB.

En fi… no li calen enemics al català per a fer-lo desaparèixer. En té prou amb els «amics». Amb la desídia d’uns, l’estultícia d’altres, la indecent convinència de més d’un, la connivència d’uns altres… ¿Fem alguna cosa per recuperar la unitat del català, o claudiquem del tot i acceptem aquesta letal desmembració? 

Ens cal, sobretot, una resposta de l’IEC.

  1. I no seria millor una única acadèmia reconeguda pels governs de tots els Països Catalans i amb representació de tots els territoris?
    Ah, està clar! Per això no ho fan, perquè seria millor pels Països Catalans i pitjor pels espanyolistes (o gal·licistes) que ens malgovernen!

  2. Llegeixes Defensar i promoure el català a Aragó i les seves modalitats i vetllar pels drets lingüístics dels parlants del català a Aragó. i després veus com tan que volen i defensar no són capaços de fer-la llengua oficial. Això ja demostra la voluntat de defensa que tenen…

    totalment d’acord en que l’IEC fa actualment un trist paper i necessita una modificació profunda. 

  3. Siuen que els separadors sempre arriben a fer més que els propis separatistes.

    I pel mateix hom pot pensar que els fragmentadors dels favorables a una IEC d’una gran i lliure, puguen arribar a fragmentar molt més que els propis fragmentistes.

    Aragó una causa perduda, com una Castella la Nova que s’amplia fins el Principat ?

     

  4. La llengua anglesa, possiblement la que té més variants a tot el món, no té cap acadèmia i es manté unida. Ningú, a més, no podrà dubtar de la seua bola salut.

  5. Si l’IEC juga un paper trist i, segons deduïsc de l’apunt, no és massa plural ni té prou representativitat valenciana i aragonesa, potser no és tan mala idea que una institució vetle pel català d’aragó. Digueu-me ingenu, però jo no veig cap destrellat en els punts de la a a la g que copies en l’apunt.

    Què té de nefasta, al teu parer, l’AVL?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!