17 d'octubre de 2005
Sense categoria
2 comentaris

La línia d’alta tensió

Fa uns dies que es s’ha aprovat el nou pla energètic de Catalunya i per sorpresa de molts, no fa esment per res a aquest afer de la línia d’alta tensió que ha de travessar els Pirineus ( la línia Bescanó-Baixàs).

Aquí podeu trobar sencer el pla aprovat pel govern del principat:

http://www.gencat.net/treballiindustria/industria_energia/pla_energia/index.html

Sobre el tema sorgeixen moltes preguntes: Realment quin és el recorregut per on passarà aquesta línia? On va a parar? Per qui és l’energia que transportarà? D’on prové? A qui beneficia?

Hi ha preguntes que tenen una resposta lògica. L’energia elèctrica prové de França, país europeu on hi ha més centrals nuclears per metre quadrat. Els productors són els interessats a construir la línia per tal de vendre l’energia que els hi sobra. Es necessita realment més energia elèctrica a Catalunya? Ignoro si pot necessitar-ne una mica més o no, però segons la meva opinió si aquesta és necessària s’ha de produir de forma sostenible i l’energia nuclear dista molt de ser-ho. Però, segur, que Catalunya no necessita tanta energia com el famós projecte preveu que es pugui transportar. És una línia d’altíssima tensió (400Kv.), i l’energia que transportarà no és pel nostre país, ni la necessitem. A on vol arribar la línia? Cap al País Valencià? O més avall…

Sembla que realment la seva fita és el Marroc, país que necessita lògicament energia per a desenvolupar-se. Però quin és el preu que pagarà? Serà sempre energèticament depenen de França?

D’aquest tema, en sorgeix un altre: Quines són les noves formes de colonització? No pot el Marroc trobar un camí energèticament més sostenible i més autònom? Ells tenen un meravellós territori enorme, sec, despoblat, desaprofitable per tot menys per produir energia solar: El Sàhara. Perquè no s’aprofita?

El tema de Bescanó, només és la punta de l’iceberg del tema del desenvolupament d’Africa, de la neocolonització… I la postura que prenem sobre la línia és el fons de la nostra postura sobre aquests temes.

Durant quan de temps la nostra riquesa estarà fonamentada amb la pobresa, el subdesenvolupament i l’empobriment de molts altres països, i amb un sistema econòmicament i ecològicament desastrós?

Per més informació, podeu llegir el manifest de la Plataforma No a la MAT:

http://elsud.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1243&mode=thread&order=0&thold=0

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!