PEDRES, MARS, OCEANS

la casa virtual d'un free-lance sense clients, d'un escriptor sense sou i d'un ciutadà sense estat.

10 de setembre de 2014
0 comentaris

DEBUTANTS, LABREU I LLEGIR EN CATALÀ

Hi ha moments en què s’han de demanar disculpes. Les d’avui costen molt poc perquè disculpar-se per errors comesos i equivocacions que es plasmen en fets positius per a la nostra literatura i la nostra llengua costa poc de fer. I a més a més, fer-ho durant la setmana del llibre en català, quan potser la rectificació pot servir per fer alguna venda, és tot un plaer.

M’explicaré. L’altre dia vaig dir que no hi havia llibres de Rubem Fonseca en català ni tampoc del José Eduardo Agualusa. Em vaig equivocar. “Nació criolla”, de l’Agualusa, la va traduir en el seu moment La Magrana, mentre que Labreu, que és un petit miracle necessari com a editorial va traduir fa poc el llibre de relats “El cobrador”, de Rubem Fonseca, que l’altre dia em varen fer a mans i que és una petita joia (d’altra banda, us heu fixat quantes joies tenen al seu catàleg?). Els trobareu a La Setmana, és clar.

La segona equivocació és més llunyana. Ja fa una mica més d’un any un seguit d’editorials van decidir ajuntar-se sota el paraigües de Llegir en Català. Ara són nou editorials les que en formen part: Meteora, Alrevés, El Gall, L’Avenç, Periscopi, Raig Verd, Sembra Llibres, Saldonar i LLibres del Delicte. Fa un any, a la Setmana, es van presentar com a grup. Jo formava part dels optimistes i els donava poc més de sis mesos de vida. Els pessimistes no arribaven a tres. Ja sabeu com som els periodistes culturals: quasi voltors carronyaires. Doncs ens vam equivocar i me n’alegro molt d’haver-me equivocat i els desitjo una llarga llarga llarga vida. S’ha de reconèixer que apostar per la perdurabilitat era complicat, perquè en aquest país totes les iniciatives d’aquesta mena solen acabar malament. Per tant, beneïda equivocació.

I avui, a la Setmana, és torn per als debutants. Tres de les editorials LEC -per cert, no sé si us heu fixat, però tenen una caixa que passegen amunt i avall anomenada Lecmòbil, amb la qual acosten els llibres a les presentacions- presenten debutants: Jordi Morell, Albert Juvany i Anna Cortils. Dos novel·listes i una poetessa i els dos novel·listes tenen Islàndia al punt de mira. Després hi ha més de debutants: la Laia Fàbregas, la Teresa Muñoz, i la Carla Gràcia.

Tots aquests llibres i molt més els trobareu a la Setmana del Llibre en Català, però sobretot els trobareu gràcies a que al darrere hi ha un seguit de senyores i senyores que es juguen els seus diners perquè aquestes històries es converteixin en la vostra passió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!