Entrevista exclusiva als insurgents iraquians de les Brigades de la Revolució del 1920

Amb motiu de la celebració dels primers sis mesos d’Interpretant el món àrab i l’islam, he preparat una entrada al bloc molt especial que encara és en procés de traducció i d’edició, i que podreu consultar en les properes hores. Es tracta d’una entrevista exclusiva que m’ha concedit un dels principals grups insurgents iraquians. En l’entrevista, un dels responsables del grup armat Brigades de la Revolució del 1920 analitza la situació a l’Iraq, i comenta l’opinió dels insurgents sobre fets tan diversos com el paper del poble kurd en el nou Iraq, o la reacció de l’opinió pública del nostre país a la intervenció militar nord-americana de 2003.

Les Brigades de la Revolució del 1920 són una milícia iraquiana formada per antics membres de l’exèrcit fidels a Saddam Hussein i manté estrets vincles amb molts ulemes sunnites iraquians. El nom del grup (1920) també demostra la seva vocació nacionalista, ja que es refereix a l’any de la revolta contra el poder colonial britànic. Entre 2003 i 2007 va ser un dels grups armats que va llençar més atacs contra les tropes nord-americanes, especialment en les poblacions i províncies sunnites escenari de les batalles més dures, com Abu Graib, Fal·luja i la regió d’Al-Anbar.

D’altra banda, les Brigades de la Revolució de 1920 estan enfrontades a les actuals autoritats iraquianes, que estan sota les ordres dels partits xiïtes de l’òrbita de Teheran. Amb tot, no contemplen la possibilitat d’atacar els líders ni la població xiïta. De fet, les Brigades s’han caracteritzat per atacar les tropes nord-americanes fent ús de tècniques guerrilleres i desmarcant-se dels atemptats amb bomba indiscriminats d’altres grups insurgents. Durant l’any 2007, les Brigades i Al-Qaida es van enfrontar en una guerra oberta que va ser el preàmbul de la col·laboració posterior entre els insurgents locals i les tropes nord-americanes per l’estabilització del país.


Autor: Jordi Llaonart

Aquesta entrada ha esta publicada en Iraq. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*