El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

1 de gener de 2007
0 comentaris

Descobrir la cultura Abúrica

Sempre és bo encetar un nou any sabent coses noves. L’historietista badaloní Miquel Rof és una d’aquestes persones inquietes que sempre cerca noves expressions i històries. Remenant remenant ha trobat els orígens d’una cultura que ens ha passat totalment desapercebuda, la cultura abúrica, però que sembla ser molt coneguda fora d’aquí. En Miquel, està donant sortida a aquest coneixement recuperat del túnel del temps mitjançant la publicació digital l’Etapa Groga, de lliure circulació.

Fa aproximadament tres mesos que en Miquel Rof va començar la distribució a la xarxa mitjançant correu electrònic de la publicació l’Etapa Groga. No ha estat fins al tercer número que l’historietista i agitador cultural ens ha descobert què és l’aburitat; allò que ell defineix com "una ciència especulativa ideada al segle XVIII per Herve Budeau a partir de textos de Badí d’Orgaló (s.XVI), i que té com a objectiu descriure l’univers" [sic]. L’aburitat treballa sobre la hipòtesi que l’univers existeix "gràcies a un principi estàtic (oblícula) que interacciona amb un o diversos principis actius (omniúcules)" [sic]. L’univers transcendeix l’home i la tecnologia, segons aquesta ciència, cosa que ens porta a la conclusió que l’univers en si mateix funciona de manera autònoma, i que l’home en la seva infinitesimalitat no pot modificar res d’allò que l’univers és o fa. Podríem pensar que aquest concepte, conegut com a Densitat Abúrica, no té cap influència sobre nosaltres, però la gràcia del que va descobrir Budeau i que ens recupera Rof és que la transcendència de l’univers és de tals dimensions que no podem escapar a la seva influència, que es manifesta en diversos paràmetres de la nostra vida.

És una història apassionant, aquesta de l’Aburitat, que podeu anar descobrint per vosaltres mateixos si decidiu subscriure-us gratuïtament a la publicació digital (demaneu-la a etapagroga@ya.com) editada amb rigorositat científica i estilística, dins dels paràmetres que regeixen tot allò que ens sembla real però que en el fons és fruit de la ment humana, un concepte fonamental per entendre l’Aburitat. Una reflexió que, d’altra banda, ara us pot semblar críptica però que hauríem de fer més sovint sobre el nostre entorn, on moltes vegades res és el que sembla inexactament.

Foto: reproducció de la portada del 3er número de l’Etapa Groga. No us puc incloure el tres números en PDF perquè excedeixen el "pes informàtic" que pot suportar el bloc. Les haureu de demanar a l’adreça que us he indicat unes línies més amunt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!