11 de febrer de 2010
1 comentari

Participació de les famílies en activitats de formació a l’escola

Dimarts 9 hi va hàver a l’escola, la xerrada que us havíem anunciat sobre Internet segura a càrrec dels Mossos d’Esquadra. La xerrada va ser molt interessant atès que era complementària a la que els mossos havíen fet als nens i nenes de l’escola, llàstima que només érem cinc persones.

El passat dilluns n’hi va haver una sobre alimentació adreçada a mares de l’escola on no hi va anar ningú, es van trobar les tres farmacèutiques que havien de fer la xerrada soles.

En les xerrades que hem fet del Supernova, Taller sobre els hàbits saludablesTaller de convivència familiar tambè hi ha hagut molt poca assistència. 

També ha passat el mateix en els tallers del programa Aprendre amb tú, Taller Ni prínceps blaus ni princeses promeses i La família un context de socialització divers i privilegiat per educar els nostres fills i filles”,  on tambè va venir molt poca gent.

No te massa sentit organitzar coses per a que al final no vingui ningú, aixó es una pérdua de temps per al ponent, per a l’organitzador i fins i tot per als quatre que venen que poden sentir-se massa protagonistes. El més important d’aquestes xerrades és el debat que es pot crear entre ponent i famílies sobre els temes i sense assistents poc debat hi ha.

Cert que dimarts a la nit a les 20:00 feia molt fred per sortir de casa i potser no sabíem on deixar la canalla, però la de dilluns i moltes altres son a les 15:00 mentre la canalla és a l’escola i tampoc hi va gent.

Tal vegada els temes no son interessants, o els ponents son poc mediàtics…no sabem perquè… Peró la realitat es que ja fa temps que estem detectant molt poc interès per part de les famílies de l’escola per aquestes activitats, i per aixó en principi ja no en programàrem més per aquest curs 2009-2010.  

El tema de la poca participació de les famílies és un debat que no és exclusiu de la nostra escola. L’any 2008 es va presentar el treball “La participación de las familias en la escuela: las asociaciones de madres y padres de alumnos en España”.

Es tracta d’un treball fet per Jordi Garreta professor del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida. D’aquest estudi es desprèn que en general hi ha poca participació de les famílies en els centres educatius i que per tant cal millorar. Del estudi s’observa que en la organització de l’AMPA només hi solen participar al voltant del 4% de les famílies o que a les reunions que convoca l’AMPA  hi assisteixen un 18,3% de les famílies. Dades que podem corroborar en la nostra experiència.

El treball conclou en que per aconseguir una educació de qualitat cal treballar per aconseguir una major participació de les famílies en la vida escolar i amb les AMPA.

I aquest és el repte que tenim, com aconseguir aquesta participació?

Post núm 1070 ♦ ampaescolasantaanna@mesvilaweb.cat

  1. Per part meva trobo molt interessant les xerrades que es fan a l’escola, de fet amb anterioritat quan formava part d’una Ampa d’una altre escola, mai i faig faltar a cap.  El problema, crec, és els horaris en que es fan aquestes xerrades.  A les 15 h de la tarda ??  quin porcentatge de pares de l’escola tenen lliure a aquesta hora ??  Inclòs per els que tenen la sort de poder plegar a les 15 h, és una hora molt dolenta, ja que encara no han dinat, però els que fem jornada partida, doncs impossible del tot.  I a les 8 h de la nit, després d’haver passat tot el dia sense veure als fills, és l’hora de preparar-lis el sopar, llegir una estona amb ells, posar-los a dormir…  etc, etc….
    Potser aquest és el problema principal, l’horari, ja que a les 9 o 9:30, tot i que és tard, i potser estem cansats, però és llavors, quan pots sacrificar una mica del  nostre temps i no la dels fills (que sempre són els que deixem abandonats).
     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!