4 de gener de 2010
0 comentaris

Alguns consells per si heu de comprar videojocs

En les cartes als reis hi hauran de ben segur molts videojocs. A molts de nosaltres ens resulta complicat decidir quin s’ha de comprar. Els continguts d’alguns videojocs són violents i comporten de vegades rols sexistes que poden alterar la formació dels menors. Igual com pasa amb els programes de televisió, és molt recomanable conèixer i supervisar els continguts a què els menors accedeixen en un videojoc.

Si es regala un videojoc pensat per a menors de set anys a un jove de quinze, és probable que s’avorreixi immediatament i busqui un producte més atractiu per a la seva edat lluny de la supervisió familiar. I al contrari, si es permet a un nen o nena de dotze anys jugar amb un videojoc pensat per a majors d’edat, cal ser conscients que els continguts a què accedeix tenen moltes vegades uns rols que potser l’infant no estigui preparat per a assumir de forma judiciosa.

Com sempre, en última instància, els experts recomanen que siguin els pares els qui s’asseguin amb el seu fill o filla per inspeccionar el videojoc i jutjar si li convé.

Per ajudar a fer una compra adequada, els fabricants de videojocs han creat una classificació europea dels videojocs coneguda com a PEGI (Pan European Games Information). 

La seva funció és orientar els consumidors sobre els rangs d’edat de cada producte i advertir de l’existència de continguts polèmics. PEGI funciona per un codi d’icones fàcilment distingibles que han d’estar visibles en les caràtules dels videojocs. Les icones de la imatge de sota corresponen al codi PEGI. Es tracta d’un codi molt més estricte que en la classificació de les pel·licules en què, per exemple, la presència d’un cigarret en el contingut del videojoc ja és motiu perquè  hi apareixi la icona de “Drogues”. 

Podeu accedir a més informació sobre el codi PEGI tot clicant Codi PEGI.


A l’hora de comprar un videojoc tingueu en compte aquests consellss:

  1. Implicar-se en el lleure digital dels fills.
  2. Localitzar els dispositius de joc en un lloc comú de la casa, mai a l’habitació del menor.
  3. Explorar i utilitzar les opcions de bloqueig i control parental d’ordinadors i consoles.
  4. Acompanyar el menor en el moment de l’adquisició del videojoc, posant atenció a les indicacions de caràtula i contraportada: classificació per edats i descripció de continguts.
  5. Acompanyar el menor durant les primeres partides i avaluar personalment el contingut del joc.
  6. Apostar pels videojocs de contingut pedagògic, que permetin gravar partida i ofereixin l’opció multijugador.
  7. Fomentar l’ús social dels jocs.

Com tot els videojocs no tenen perque ser dolents, alguns d’ells ben utilitzats tenen un potencial educatiu important i cal saber-lo trobar. I el que és mes important es que en molts videojocs podrem jugar junts… o sigui que… ja podeu posar la memory card i apretar start…. i a jugar!!!!.

Us deixem aquí uns enllaços on podreu trobar més informació sobre aquest tema, com sempre ens toca a mares i pares estar ben informats a l’hora de prendre decissions:

* Miret García, María. ¿Saben usar Internet o los videojuegos? Guía de educación audiovisual para padres y madres. CEAPA. 2006

 * Videojuegos, guía para padres. PROTEGELES, Asociación Española de Madres y Padres Internautas (AEMPI). 2007

* Lavilla Royo, Francisco Javier. Los videojuegos y los niños. Clínica Universidad de Navarra. 2008

* Assessoria pedagògica de videojocs, encerta amb els seus regals , de la Fundació Eroski.

NOTA: Part de la informació per a fer aquest article l’hem estreta de Regalar el videojoc adequat de “Consumer Eroski”. I en l’article Saben utilitzar Internet o els videojocs? Guia d’educació audiovisual per a pares i mares de Faros Sant Joan de Deu. Observatorio de la Salud de la Infancia y la adolescencia. 

Post núm 1001 ♦ ampaescolasantaanna@mesvilaweb.cat 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!