31 de desembre de 2009
0 comentaris

31 de desembre últim dia de l’any, l’home dels nassos i la festa de cap d’any!!

El 31 de desembre últim dia de l’any es tradició de trobar
l’Home dels nassos.

L’home dels nassos  és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies li queden a l’any, a veure si el trobeu… 

I per la nit, ens hem de preparar a fer el comiat de l’any. Amb família o amics, tots ben arreglats amb un bon sopar hem d’aguantar com a mínim  fins a les 12 de la nit, moment de les campanades amb les quals acomiadem l’any en curs i donem la benvinguda al nou any. Hi ha dos moments importants en aquesta nit: quan sonen els quarts (vol dir que s’acosta la primera campanada) i quan sona l’última campanada … i tothom crida: Feliç any nou!!!!!

Per què mengem raïm amb les campanades?. La tradició marca que, coincidint amb cada una de les campanades, hem de menjar un gra de raïm. En total 12, és clar. És important no descomptar-se i que no ens en sobri ni falti cap gra de raïm quan hagi sonat la última campanada. D’aquesta manera tindrem sort durant tot el nou l’any que tot just  acaba de començar.

Diuen que menjar raïm aquesta nit és sinònim d’obtenir riquesa i diners durant l’any que comença.

Però es veu que l’origen real d’aquesta tradició no està tan relacionat amb la sort: un any en el qual hi va haver un excedent molt important en la collita de raïm i per no haver-lo de tirar, les autoritats van decidir regalar-lo a la població amb l’argument que si tothom menjava raïm la nit de cap d’any tindrien bonaventura i sort durant l’any següent.

Peró, hi ha altres tradicions lligades a la nit de cap d’any, per exemple a Itàlia, per tenir sort, després de la última campanada es mengen un plat de llenties. Es veu que l’origen de la tradició és el mateix que el del raïm a casa nostra: un excedent en la collita. Un altre sinònim de sort per a l’any que comença és portar la roba interior de color vermell.

La qüestió, com veieu, és buscar qualsevol “ritual” per tenir sort i fortuna.

Feliç any nou!!!

NOTA: Part de la informació per a fer aquest article ha estat estreta de la web “Sortim amb nens” i de la Wiquipèdia.

Post núm 997 ♦ ampaescolasantaanna@mesvilaweb.cat 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!