He trobat un bloc a mesvilaweb que es diu així, downshifting, però només hi ha quatre textos, l’últim de fa mig any. És una llàstima.
El downshifting és un ou de colom. Fa uns anys vaig llegir un llibre que es deia La Bosa o la Vida, de Joe Domínguez i em va impressionar vivament, tot i que les idees que explicava semblaven evidents i indiscutibles
Es tracta de canviar la nostra relació amb el diner. El concepte general és que si ets un idealista tendeixes a despreciar el diner, que és cosa dels materialistes. Cal canviar aquest concepte. El diner és quelcom que ens permet sobreviure; així doncs, s’ha de calcular quant diner necessitem, el temps que cal per guanyar-lo, i treballar estritament el temps necessari. Si ho fem així, descobrirem que ens queda una enorme quantitat de temps per fer el que realment ens agrada, el que realment creiem que s’ha de fer. El llibre arribava a dir que es pot viure perfectament amb uns 6.000 euros al any (deu fer vuit o deu anys que està escrit), treballant un mes i descansant-ne onze, fent coses com viure en una caravana o conrear un hort.
Quan vaig llegir-lo em va semblar revolucionari, segurament perquè llavors jo era un esclau del treball, però també perquè hi havia més atur i les feines escassejaven. Avui hi ha molta gent que, concientment o inconscient, ho practica
Deia coses com per exemple: ¿estàs segur que vols estar un any de la teva vida treballant per comprar un cotxe nou? Si podessis triar, ¿No preferiries un any sabàtic i buscar un altre mitjà per desplaçar-te?
Recomanava que apuntessis en una llibreta totes les despeses i a final de mes fessin balanç de quina és la rendibilitat personal que havies tret de cadascuna i amb el temps d’adonaries que pots viure amb molt menys del que t’imagines.
A mi em va servir molt, tot i que la majoria de coses les tinc pendents d’aplicar. Vaig canviar de feina i vaig tenir una època d’alliberament i les coses van anar-me molt millor.
Tenen unes webs molt interessants, un dia d’aquests les buscaré i les penjaré per aquí.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!