L'Aleix a ca la Toca

Al Lluçanès a recer de cap malastre

8 de juny de 2008
7 comentaris

La CUP podria regenerar la política

S’ha acabat la campanya interna per a la presidència d’ERC. Ha guanyat el previst i la majoria ha votat continuïtat. L’única dada que fa trontollar mínimament el tauler és el segon lloc d’en Carretero per a la presidència. Ara seguiran el procés per veure si té cap ni peus que després de l’ensulsiada governi el partit una minoria del 37% o si s’hauran de posar d’acord el Puigcercós i els del Carod -un altre cop?-.
De fet, però i malgrat que gairebé ningú n’ha dit res, allò que estava en joc era simplement el poder al partit i com seguir al govern, perquè el model de partit i d’acció política no es posava en qüestió. Ningú ha plantejat una nova manera de fer política ni uns nous horitzons de veritat. Ningú ha fet un plantejament d’acció política nacional, de tota la nació; o els que s’autoanomenaven Esquerra Independentista, que apostaven per una gran mobilització principatina si a Madrid retallen les restes de l’estatut.
I quant al model d’acció política, quina credibilitat té un governant que deixa el govern per fer campanya per al partit -Puigcercós, Niubó…- o el paperot del consellers d’ERC al govern catalunyès, més ocupats fent campanya que encarant els temes de país, com el de l’aigua o el de la MAT. Per cert, ningú ha parlat clar, dels candidats, sobre el tema de l’aigua o sobre la legalitat i el model que estan en joc amb la molt alta tensió, o amb el tema nuclear…
En resum, mentre no canviï la cultura política i deixi de ser un permanent joc de pactes i complicitats per a mantenir càrrecs, cadires i sous, i per acceptar gestionar els interessos privats, i no passi a ser una acció en defensa dels interessos reals de la gent, no hi ha res a fer. Per això, crec que no és temps de xous a l’americana per atraure l’atenció. Ara és temps de plantejar-nos un nou model de fer política, de baix cap a dalt, apostant pels interessos col·lectius i nacionals i no per la comèdia dissuasòria. Per això penso que seria el moment d’una alternativa política nacional, federada a nivell municipal i plantejant una dinàmica realment participativa i oberta, lluny dels shows mediàtics.
A les darreres eleccions municipals va brollar, per a la majoria sorprenentment, la proposta de la CUP. De cop i volta, quan el panorama està més tancat i estancat, apareix una marca nova, compromesa amb el país i que fàcilment es podia identificar, en molts casos, com una alternativa a la manca de credibilitat de la resta i a l’espanyolisme de la resta.
Ara seria el moment de consolidar-la, de visualitzar-la. De fet, ja fa dies que hauria calgut començar a fer-la present, a fer-li dir la seva. Sense perdre la seva singularitat municipal, però agafant el testimoni d’una realitat política malmesa i tocada de mort, per ressituar la política -la de la gent i el país- en un lloc més prop de la dignitat i el sentit comú.
Però la CUP és hereva de molts i molts anys d’impotència en el món de l’esquerra independentitsa, d’estèrils baralles plenes de sectarisme i manca de perspectiva de país. I caldrà que
s’allunyi d’aquesta herència, que deixi de voler-se a si mateixa com una cosa a part, en mans de grupets que podrien voler-la petita i teledirigida abans que crescuda i autoorganitzada, que és precisament allò que necessitem.
Igalment, cal que s’aparti de l’intent de convertir-la en una còpia “radicalitzada” del model
organitzatiu, de gestió o d’acció que promou ERC -i la resta de formacions polítiques i que les ha convertides
en el que són: forces polítiques esclaves d’un sistema d’interessos del qual hom no pot marxar-ne-.
La CUP podria ser l’eina necessària per a la regeneració política als Països Catalans, però cal fer-ho sense sectarismes i voluntat de control intern, sinó federant les diferents realitats locals -no amb centralismes”democràtics” que res tenen a veure amb la realitat de la CUP i del país-, garantint la pluralitat de l’independentisme i dels sectors populars i amb energies renovadores, obrint les portes -que no, deixar-los entrar!- a les persones i els col·lectius que avui sacsegen la realitat a pobles i comarques del país. Només així tindrem una alternativa que ens pot dur també a ocupar espai institucional arreu del país i a qualsevol nivell. Si no es pot fer així, segurament ens quedarem en un nou -i frustrant- intent. La CUP pot ser -i crec que hauria de ser- la impulsora d’una nova cultura política, que recuperés el paper del conjunt de la societat com a subjecte transformador.
  1. Sé que aquest és un debat llarg i, que amb el què escriué ara, podríem voltar-hi estona.

    Però ahir Esquerra va donar un exemple a totes les forces polítiques, a tots els partits polítics. Inclòs a la CUP. 10.000 militants van tenir el dret a anar a votar a llocs propers, seus repartides arreu del territori (dels Països Catalans, de la nació completa), símbol inequívoc que Esquerra creu en tota la nostra nació i en la participació de la militància. Això es diu ràpid, però és un projecte que fa molts anys que es gesta, i que crec que té un futur possiblement esperançador. Saps perfectament (la teva experiència municipal ho avala) que és des del govern que es poden canviar coses, que mica en mica es poden posar les bases per a grans canvis. I, al mateix temps (també ho saps) estant a govern se n’han de cedir algunes altres. A més si estem parlant de governs de coalició.

    Sóc plenament conscient també que ERC no ho ha fet tot bé (ni molt menys!!!), i que hi ha moltes coses a millorar (MOLTÍSSIMES), i per això hi estem posats. Per això moltes persones treballem arreu del país, des dels municipis també (el “gran capital” el tenim als pobles). Hi entre tots ho podem aconseguir els objectius proposats.

    (Ostres, m’ha quedat un final com un discurs polític d’aquests oficials… Bé, de discurs ja ho és. I me’l crec, per això l’he escrit).

  2. L’enquesta de llibertat.cat parla del tema i dona prous bons resultats. Si no es vol desaprofitar aquesta oportunitat, no us haurieu de posar a treballar ja per preparar com a minim el debat sobre si presentar-se o no a les autonòmiques del 2011? ja que fer-lo tard i malament podria ser molt perjudicial per la CUP.  Endavant perquè ho esteu fent molt bé i la gent ho veu, sou l’esperança de moltíssims i diria que fins i tot seria irresponsable desaprofitar l’oportunitat.

    Salut i felicitats pel bloc!

  3. M’ha agradat llegir-te per primer cop en aquest blog.

    Estic molt d’acord amb tot això que comentes, però cal que les CUP s’erigeixin com a alternativa política des de la calma i la coherència, sobretot interna. Tenim el moviment que tenim; petit, desgastat, retroalimentat… I ens cal créixer, fer un pas endavant. Com a Esquerra Independentista estem arribant a espais que, fa uns anys, era impensable poder-hi ser. Les CUP han de ser capaces de recollir tota aquesta herència, i transportar-la a terrenys institucionals. Només amb visió global, del moviment en general, aconseguirem créixer i ser la opció política que convençi als no-convençuts.

    Un plaer, i perdona per la parrafada 🙂
    Salut i una abraçada

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!