BONA VIDA

Jaume Fàbrega

17 de setembre de 2007
4 comentaris

XOCOLATES I BOMBONS, FERRERO ROCHER I EL KITSCH

Els bombons més famosos del món són els belgues, però aquí també se’ n produeixen de bons.

ELS PRALINÉS BELGUES
Les xocolates i bombons belgues són dels més famosos del món.Pel que fa a aquesta llaminadura, a més, Bèlgica n´és el primer país consumidor.El cacao entra a Flandes l’ any 1606 a través d’ Espanya, que en controlava el territori. L’ any 1671, per un atzar, neix el praliné: el cuiner del duc francès  de Plessis-Praslin tira sucre fos damunt d’ ametlles móltes. Els bombons belgues varen començar a adquirir fama a partir dels anys 20. L’ any 1926 Joseph Draps obre una botiga a Brussel.les on ven bombons, i introdueix el praliné (ametlles i xocolata). És la base d’ una de les marques mundials de referència, Lady Godiva, que comença a obrir bomboneries arreu- París, 1958 , fins a arribar als Estats Units. La marca és adquirida l’ any 1958 és adquirida per per

la nordamericana Campbell’s Soup Company, sense perdre la seva qualitat. Altres marques mítiques la segueixen, totes elles rivalitzant a fer els millors bombons ; s’ hi inclouen les característiques preparacions en forma de marisc de clova. Igualment rivalitzen en la presentació, amb capses d’ una gran bellesa. A Bèlgica, i per extensió, en altres països europeus, els bombons són anomenats pralinés o paralines (a vegades pralinées). A totes les ciutats de Flandes hi ha famoses bomboneries que rivalitzen en les seves “pralines” i en l’ estotjat coniques capses o “ballotins”. Altres bomboneries famoses són les Wittamer, Planète Chocolat, Burie i Del Rey (Anvers), Suckerbuyck (Bruges), Raets Putsys (Luvaina), Van Hecke (Gant), etc. També Holanda és un país famós pels seus cacaos ( “Van Houten”,“Droste”, etc.) i xocolates, i el mateix podem dir d’ Anglaterra(“Cadbury”, “Rowntrees”). S’ hi afegeix França, amb “Valrhona”, un nom de referència mundial per als professionals, o “Poulain”. A Alemanya hi ha el grup Ritter. A Espanya i els Països Catalans hi ha dinasties com els de les xocolates “Valor”, de

la Vila Joiosa o “Chocovic”, de Vic, les Torras, Solé, Gluki, Amatller, Blanchard, etc. Moltes d’ aquestes fàbriques, però, han ha estat delgutides per algunes multinaiconal si altres han hagut de tancar (els darrers casos són els de xocolates Gloki, d’ Olot, o el de el Catalou- Elgorraiaga, etc, de Vallirana, on hi ha hagut un incendi).
No obstant, l’altra potència xocolatera, i a nivell popular la més important del món, és Suïssa. Aquí es va inventar la xocolata amb llet, quan Daniel Peter va afegir a la massa de cacao llet condensada l’ any 1875. Al cap de pocs anys Rudolph Lindt- un altre nom lligat a tot el món a la xocolata- va aconseguir per primer cop un pasta de xocolata totalment llisa, ja que no es molia a la pedra sinó sota el procediment de moles anomenat Conchieren – del nom de les moles, procedent de l’ espanyol “concha”, petxina-. S’afegeixen a la investigació i la presentació de nous productes els Sprüngli (ara Lindt &Sprüngli), Fraçois Louis Cailler, Kohler, Phillipe Suchard, Tobler (qui no coneix el “Toblerone”, famosa xocolatina amb ametlles?), “Nestlé” i altres. Als Estats Units hi destaca, com a pioner, Milton Hershey: la major part d’ aquests noms esmentats, encara avui, donen nom a grans marques de xocolates.

COMRPAR BOMBONS
Als nostres mercats ja es troben correntment els bombons o pralinés belgues, de gamma mitjana o alta, tant els corrents com els que presenten emmotllats en forma de petxines o curculles, una de les presentacions tradicionals. Són bombons molt cremosos, amb una forta presència de nata o crema de llet i a vegades de xocolata blanca (que é crema de cacau sense cacau), ingredients que donen un característic colro blanc a parts d’ aquests bombons. Cal tenir en compte que es fonen fàcilment, per tant no el deseu  al cotxe, si més no a l´estiu, o a prop d’ un calefactor.
També  a Catalunya s’ elaboren excel.lents bombons, que van guanyant quotes i prestigi a nivell europeu, amb nous gustos (espècies, olis, etc.).
Hi ha bonbons especials, com els farcits de licor, els de xocolata amb menta (d’ origen britànic) i els anomenats rocher– que en català en podríem dir rocs-. Aquest mot francès significa roca, pedruscall, i per tant el rocher o roc és un bombó de forma irregular o aspecte rugós. El famós Ferrero Rocher- caracteritzat pels seus anuncis d’ un gust molt kitsch i pre-modern, amb majordoms, recepcions pseudoaristòcrates i patis sevillans- és una marca comercial. N’ hi ha d’ avellana, però també n’ hi pot haver de nou, d’ ametlla, de coco, etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!