matemàtica: Manel farà de conductor de metro

Sóc Manel, conductor de metro. Hi ha un pedal a la cabina de la màquina que cal prémer cada 17 segons. Si el metro de la Línia 1 fa el recorregut Picanya-Bétera en 40 minuts, quantes vegades hauré de prémer el pedal? Quantes parades n’hi ha de Paiporta a Bétera?

La línia 1 Bétera-Torrent, té aquestes parades al llarg del recorregut: Torrent, Picanya, Paiporta, ValènciaSud, Sant Isidre, Safranar, Patraix, Jesús, Pl. espanya, Àngel Guimerà, Túria, Campanar, Beniferri, Empalme, Burjassot, Burjassot-Godella, Godella, Rocafort, Massarrojos, Montcada, Seminari, Masies, baixador HortaVella, Bétera.

Vaig demanar a pares i alumnes que pensaren uns quants problemes de matemàtica, els enviaren a la classe i faríem un quadern per anar fent durant el segon trimestre. Avui hem provat de resoldre el primer problema plegats, en equip, individualment, i se’ns ha passat la vesprada volant. A la classe tenim un futur enginyer de trens, un futur geògraf, almenys tenen bona afecció, que han tret ràpidament un mapa i el nom de les estacions. Els primers càlculs no eren gaire bons, malgrat que Laia anava paral·lela a una bona solució (en cada minut, Manel prem tres vegades el pedal, però em sobren 9 segons…) En sobren, de segons? Ací faltava alguna cosa, si sobren nou segons en cada minut (un apunta que no, que els segons passen al segon minut…), i al segon seixanta-vuit ja torna a prémer el pedal, Manel… Després Gerard ha apuntat com resoldre la part dels 9 segons que sobren en cada minut…, nou per quaranta, i…

Però, els demane, s’ha de prémer el pedal si el metro s’atura en cada estació… ja sabeu quant de temps dels 40 minuts del recorregut el metro és en moviment, podem fer un càlcul aproximat del temps que el metro s’atura en una parada. Ho representem. Aleshores fem que el metro arriba a l’andana, para del tot, les portes s’obrin, baixa gent, comptem, en puja, quanta?, quant de temps?, 24 segons! criden ràpidament. Vint-i-quatre segons a cada parada pel total de parades, quants minuts s’està quiet un metro en tot aquest trajecte?

Ep, ho veieu si la matemàtica és interessant? En aquell moment em mire algunes cares… Hi ets o has desconnectat? He desconnectat, mestre, ho sent! Xaaa! N’hi ha que tenen un plàstic transparent a la cara, fent baf i dibuixos, un altre va comptant les estacions —les havíem escrit a la pissarra, arriben tres alumnes extraviats en un treball sobre l’Horta, eren a l’aula d’informàtica i provaven de recuperar la informació d’un treball que s’havia gelat. Quin fred, avui! I vosaltres, ja sabeu quant de temps està aturat el metro, de Bétera a Picanya?

Potser que demà ja tindrem la solució… I més goig per la matemàtica, i pels transports públics. Per cert, sabíeu que la línia 1 Bétera-Torrent-Bétera és de color groc? Groc, uiii!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *