L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS

Redòs per a la serenitat municipal

11 de desembre de 2007
Sense categoria
4 comentaris

PEPE ON ETS?

Pepe, vine cap aquí.

IB3-TV3: relacions perilloses?

Sembla que les direccions d’IB3 i de la CCRTV tenen molt avançat un acord sobre la recepció a les Balears de les emissions de les televisions de la CCRTV i de les d’IB3 a Catalunya. Fins aquí, perfecte (la Llei de normalització lingüística ho reclama). Però diuen, encara que em sembla increïble, que també hi ha el compromís d’escapçar la programació de TV3 que podrem veure a les Illes. Si és ver, aviat desapareixeran de TV3 les pel·lícules i les sèries de producció aliena, que podrem veure només a IB3. És a dir, el que va començar a fer el PP amb el futbol, ara s’ampliarà. Deia que és mal de creure perquè seria acceptar que el govern actual continua, amb més entusiasme i tot, la nefasta política del PP de degradació de tot quant fa referència a la nostra llengua.

És prou evident que el model audiovisual espanyol s’ha dissenyat per fer inviable el manteniment de la diversitat cultural i lingüística i assegurar la uniformització castellanitzadora. Aquest objectiu, present en la dictadura, es manté; l’única diferència és que ara hi apliquen un poc d’anestèsia local. Davant un model tan hostil, els governs autonòmics dels territoris de parla catalana, en lloc d’afeblir-los amb decisions desencertades, haurien de reforçar els factors que poden contrarestar-lo. Una de les formes d’aconseguir-ho és assegurar la recepció de totes les televisions d’altres comunitats que emetin en català, com sembla que es vol fer. Si, en aquest sentit, no té justificació el comportament del govern valencià, que clausura repetidors (despús-ahir el d’Alacant), tampoc no en té que, en el nostre cas, es pretengui retallar la programació de TV3 que s’ha de rebre a les Balears.

Si aquest acord de manipulació fos cert, se’n derivarien conseqüències molt negatives.
D’una banda, es reduirien les possibilitats dels espectadors de veure els productes en català (ara, per exemple, hi ha –en principi– dues oportunitats de veure la mateixa pel·lícula o sèrie en català; amb l’acord només n’hi hauria una). Això no seria cap avantatge per al ciutadà, sinó l’establiment de restriccions amb criteris més propis d’una empresa amb afany de lucre que d’una institució pública. D’aquesta manera, IB3 i TV3 anirien en contra del que és una de les bases de la seva creació: afavorir la normalització lingüística en els mitjans de comunicació.

Interferir, censurar determinats productes culturals (en aquest cas TV3) és un mal precedent. Qui diu que més endavant no n’hi haurà que, per exemple, voldran tapar els informatius perquè considerin que no ens «convé» veure les notícies des d’una altra perspectiva? Aquestes pràctiques no s’adiuen gens amb comportaments democràtics, de respecte als ciutadans i de voluntat de contribuir a normalitzar la nostra llengua.

D’altra banda, s’ha dit que aquesta reducció va vinculada a la possibilitat que desaparegui el C33 com a canal analògic i es transformi en un múltiplex digital i que, així, ens arribi 3/24, C33 i d’altres canals en català. Aquesta proposta és positiva; però és fals que depengui de la manipulació de la programació de TV3.

No crec que els directius actuals d’IB3 vulguin esdevenir censors del que podem veure en català i quan ho hem de veure; no lligaria amb el perfil adient de gent oberta i capacitada per ocupar els càrrecs que ocupen. Ja en tenim prou que ens diguin què podem i què no podem veure.

Si la proposta és per augmentar l’audiència d’IB3, val més que siguin imaginatius en la programació, en la distribució dels productes, rigorosos en la selecció dels professionals que hi han de treballar, en lloc d’esmerçar esforços per degradar i residualitzar la programació de TV3 que ens arribi. Si duguessin aquesta iniciativa a la pràctica, facilitarien que en el futur qualsevol pogués posar les mans per refer la programació en català (en aquest cas: enfosquir, ajornar, interrompre…) i demostrarien que tothom pot, impunement, malmetre les condicions favorables a la presència social del català.

Els esforços fets per amplis sectors de la societat balear per poder rebre TV3 no es mereixerien, si fos certa, aquesta amenaça del govern actual.

Seria mal d’entendre que la retallada de TV3 es produís amb governs integrats, aquí i a Catalunya, per partits que s’autodefineixen de progrés i nacionalistes. Aleshores, potser, ens caldria preguntar-nos en mans de qui estan, a un lloc i a l’altre.

Joan Melià. filòleg.

Adreça: www.diaridebalears.com/opinio.shtml?3372+6+194341

writeSub(10,”Editorial”)Editorial Crim d’un adolescent


writeSub(20,” “) Antoni Marimon L’emigració a França


writeSub(20,” “) Bartomeu Fiol Salman Rushdie (I)


writeSub(20,” “) Ferran Aguiló Suposicions sense base


writeSub(20,” “) Guillem Frontera Megalomania i misèria


writeSub(20,” “) Joan Riera Distribució


writeSub(20,” “) Llorenç Capellà Hipocresia


writeSub(20,” “) Maties Salom Àfrica


writeSub(20,” “) Pere Muñoz Discapacitats


writeSub(20,”Melcior Comes”)Melcior Comes Llengua d’acollida


writeSub(30,”No vagi per dit”)No vagi per dit Ballen 26 milions


writeSub(40,”Glosa de Mateu Matas”)Glosa de Mateu Matas Llunyania propera


writeSub(50,”Cartes al director”)Cartes al director Barceló a la Seu


 

Principi
  1. per Vicent Partal

    dimarts, 11 de desembre de 2007
    On s’ha equivocat el conseller Tresserras?
    Jo a la Facultat de Dret m’avorria com un badoc però alguna cosa hi vaig aprendre i una de fonamental va ser que això de la legalitat és molt flexible. Un dels meus professors més interessants repetia constantment que el dret certifica i fa legal, després d’una negociació que ho converteix en llei, allò que pacta i assumeix la societat. Ja enteníem ràpid que, per tant, si no t’agrada la societat on vius hauràs de relativitzar el seu dret, com a mínim negociant tot el que pugues a favor teu, o n’acabaràs presoner i desarmat. Que és on hi ha ara el conseller Tresserras: dins un clot d’on només el pot treure, si vol, el PP més cerril i espanyolista.

    El conseller Tresserras diu que les emissions de TV3 al País Valencià no eren legals -cosa en la qual estem d’acord. Diu també que malgrat no ser legals eren legítimes perquè quan es van posar en marxa no existia una legalitat que poguera emparar una necessitat òbvia i sentida per moltíssims valencians, la de veure televisió en la llengua que ens és pròpia. Això ha estat defensat així efectivament durant més de vint anys. I quan algú ho ha intentat canviar simplement s’ha anat a negociar com fora però sense perdre el principi fonamental. I aquest no era què diu o deixa de dir aquella llei sinó que era considerar com un valor superior que la nostra gent té dret a veure televisió en la nostra llengua. Quan Barrionuevo o Lerma o Zaplana van intentar tancar TV3 al País Valencià la reacció va ser la mateixa sempre des d’allà on es podia aturar la maniobra, que no era des de València exactament sinó des de Barcelona. La reacció sempre va ser posar sobre la taula la força dels vots i la necessitat que els uns o els altres tenien dels mateixos per a forçar una solució positiva de la crisi. Entenent, com qualsevol nacionalista pot entendre de forma fàcil, que la reconstrucció lingüística, cultural i nacional d’aquest país no es pot fer respectant al detall unes lleis que ens van a la contra per principi. O què? ¿Què ja hem oblidat que TV3 la van posar en marxa com una cadena il·legal?

    No estic dient que no es respecte la legalitat. Estic dient que la legalitat és sobretot la "seua" legalitat. I estic dient que puc entendre que un polític com Montilla, que té com a situació ideal per a Catalunya això que hi ha ara, insistisca en respectar la legalitat. Però en canvi no puc entendre que un nacionalista, fins i tot independentista, com és Tresserras caiga amb tanta facilitat en aquest parany. Tresserras aspira a que aquest país puga exercir el dret a decidir el seu futur per ell mateix, sense subordinar-se a ningú. I això és impossible amb la legalitat vigent. Bé que voldrà canviar aquesta legalitat usant la força electoral que el sobiranisme puga obtenir. I doncs? On hi ha la diferència? Si podem usar la força electoral per a forçar el govern espanyol a negociar l’acceptació d’un referèndum aquesta mateixa força electoral la podem usar també, més fàcil encara, per a assegurar el dret a que TV3 es veja arreu. O no?

    Ací és on el discurs del conseller Tresserras s’enfonsa perquè trenca, sense que explique bé el perquè, amb la tradició del nacionalisme. La tradició del nacionalisme sempre ha estat identificar on hi ha la baula feble i actuar-hi per a assegurar un benefici per a la cultura catalana. I està molt clar que la baula feble en aquest cas és a Madrid i a Barcelona, dins el PSC de Clos o de Montilla, que són els qui necessiten el vot del nacionalisme per a governar. En cap cas la baula feble pot ser el PP valencià, que no necessita cap vot dels que li puguem donar els qui volem veure TV3. Com és doncs que s’esquiva la pressió sobre el PSOE?

    Cal dir-ho de nou: si el govern de Zapatero ho vol demà mateix es veu TV3 perfectament arreu del País Valencià. Però Zapatero no donarà un pas com aquest si no és sota pressió, com ha passat sempre i amb tots els governs de Madrid -ells mai s’equivoquen a favor del català. Si ningú no li posa vots sobre la taula i l’avisa que en cas que el tema no s’arregle hi haurà conseqüències ells no es mouran. I des de tombar els pressupostos a trencar el govern hi ha una graduació monumental d’amenaces que permetrien negociar, sense convertir això en un drama, una legalitat més favorable als interessos de la cultura catalana.

    Però s’ha volgut evitar la confrontació amb el PSOE i així ens hem trobat amb la situació kafkiana que vivim avui on totes les cartes de la baralla les té el govern de dreta extrema valencià. Ací és on el conseller Tresserras s’ha equivocat. S’ha equivocat, o l’han fet equivocar-se, negociant en una taula on només pot perdre. Perquè ni tan sols ha aconseguit que el famós tercer multíplex faça una referència explícita a la llengua catalana. La Generalitat Valenciana té ara dos multiplexs amb els quals no comptava i ni tan sols està obligada legalment a donar un sol canal a TV3 -Múrcia o l’Aragó ja valen.

    I si ara Rambla diu que no vol que es veja TV3 al País Valencià? Quina eina de pressió té, tal i com ha negociat, la Generalitat de Catalunya? Cap ni una. Eixa és la realitat. Estem literalment en mans del que puguen decidir Rambla i Camps. I ja ens han demostrat a La Carrasqueta quina és la seua decisió. Ep! i no ens enganyem: si accepten finalment que es veja TV3 en el viatge els valencians haurem perdut tres canals en la nostra llengua i en rebrem a canvi set o sis més encara en castellà -gràcies als dos multiplexs que la Generalitat Valenciana ha guanyat negociant i marejant la perdiu amb el tema de TV3.

    Ha estat doncs més sensat actuar així o hauria estat més sensat concentrar-se a pressionar Clos i a Montilla per tal que fos el govern de l’estat i el seu ministeri qui assegurara el dret dels valencians a rebre TV3? La prova és a la taula; ara estem lligats de mans i peus al PP, contra el qual no hi ha ni un sol argument o amenaça que puguem usar.

    I encara: li importa realment al president Montilla que TV3 es veja al País Valencià? Vist com ha actuat quan era ministre i com a president jo crec que no li importa molt i que en qualsevol cas no posarà en perill massa coses perquè TV3 es veja al País Valencià. Actitud que és coherent amb la seua visió de l’estat de les autonomies com a model de relació ideal entre Catalunya i Espanya. Però també: li importa a Esquerra Republicana que TV3 es veja al País Valencià? Dit tot el que dit cometria una enorme incoherència si no diguera que enfrontar-se al PSC em sembla que era allò que volien evitar a qualsevol preu.

    pdfEnllaç permanentEnviar a un amic
  2. carme.laura | dimarts, 11 de desembre de 2007 | 09:10h
    A les fosques, sense avís publicitari, el Govern valencià ha deixat part del territori sense senyal de TV3, la televisió pública catalana, la que comet el greu pecat de parlar de Països Catalans a la secció del Temps dels Telenotícies. I d’això l’acusa no pas el PP a València, sinó el PSC a Catalunya.
    Qui va fer creure a Eliseu Climent, en una sessió ministerial a què assistí Puigcercós, que cedís l’espai analògic de TV3 per a la Sexta, que ell en tindria un de digital?. el Ministre Socialista d’Indústria, José Montilla, avui President de la Generalitat catalana. On és el nou múltiplex digital per a Catalunya i el de València i la reciprocitat d’emissió?, el Ministre Montilla no el donà, el Ministre Clos no el dóna. 

    El Govern espanyol volia l’espai analògic per a l’emissora amiga, la Sexta. Bé, això és el que es diu i és verosímil, com ho és la manca d’interès del socialisme (català i espanyol) a la lliure circulació de TV3, la de la "crosta i inèrcia nacionalistes", fora de Catalunya.
    El temps passa. I les dificultats per a tenir nous múltiplex digitals són cada cop més greus: l’espai electrònic no és ilimitat, ni és fet de pastelina. El Govern valencià ha començat a complir l’amenaça, el Govern espanyol ho mira amb indiferència i el català amb decebedora impotència.
    Hi ha un segon capítol: el del pagament de la multa. El magnífic patrimoni immoble d’ Acció Cultural és cobejat i es pot convertir en  objecte de la pressió ofegadora del Govern valencià . Caldrà prestar-hi atenció. 

    (La Unió Europea ha aprovat recentmrent una directiva sobre la lliure circulació de serveis de mitjans audiovisuals pel territori europeu. No hi ha aquesta llibertat dins de l’Estat espanyol.)

    Comentaris: 1
      • Per què ataquen la nostra cultura? Per què ataquen el nostre país?
        Guillem M. | dimarts, 11 de desembre de 2007 | 10:48h

        Quan veus aquestes coses, t’adones que el teu país i la teva cultura encara són perseguides i oprimides. Que en el fons no ha canviat gairebé res. Quan poden i allà on poden (on som més febles) encara hi continua havent una persecució del català/valencià, de la nostra llengua. És trist, però, cal, més que mai, continuar lluitant per la nostra llengua i la nostra cultura. No ens podem deixar engatussar pels que ens diuen a la cara que molestem (PP) ni pels que tenen tarannàs i frases boniques, però sempre plenes de mentides.
        Guillem M. 

    • DE FIL DE VINT

      Tanquen TV3

      Isabel-Clara Simó

      Diumenge, a les deu de la nit, funcionaris de la Generalitat valenciana entraven silenciosament en els repetidors de la Carrasqueta, que ha pagat el poble valencià , i els van desconnectar, per tal que tota la zona sud del País Valencià deixés de rebre el senyal de TV3. La nocturnitat la justifiquen dient que era per no tenir aldarulls. Vint rectors d’Universitat, que formen la xarxa Lluís Vives, que comprèn també les universitats valencianes, s’han oposat a aquesta mesura. Tallar un mitjà de comunicació amb excuses tan febles només era imaginable en una dictadura, car el dret a rebre informació lliure figura a la tan escatainada Constitució espanyola. El silenci de Madrid sobre aquest tema crida l’atenció, sobretot perquè es tracta d’un govern rival.

      La pregunta és òbvia: quina és la funció de l’Estat? La resposta és la que ens han donat fins ara: serveix per coordinar les diferents comunitats autònomes, per evitar els privilegis de les unes sobre les altres, per impedir els abusos, per reforçar l’harmonia i la igualtat. Si una comunitat autònoma decidís tancar TVE-1, què faria l’Estat, com a part interessada? O, en el cas d’una televisió privada: què faria l’Estat si la Comunitat de Madrid, per exemple, decidís tancar Cuatro, i enviés la seva policia a desactivar els repetidors?

      Des d’un altre punt de vista, hi ha els drets dels ciutadans, entre els quals els de la llibertat d’expressió. S’atreviria algun govern europeu a fer alguna cosa semblant? Comptaria amb el suport tàcit de l’Estat corresponent? Actuaria com a amo de la comunicació?

      Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 23. Dimarts, 11 de desembre del 2007

      Paraules clau: Madrid, Comunitat, Valencià

    • La passió de Joan FerranEl PSC està nerviós i els nervis, gairebé sempre, acaben traint el qui els pateix. Poc s’ho esperava, aquest partit, que els efectes de la manifestació del passat 1 de desembre serien tan devastadors per a la seva imatge. Amb només un parell d’hores, el PSC va quedar literalment desemmascarat en veure’s obligat a triar entre alinear-se amb la Catalunya que reivindicava un Dret Humà fonamental -el dret de decidir- i la Catalunya del Partit Popular i de Ciutadans. Que triés aquesta segona opció, però, no té res de sorprenent, atès que tots tres partits, PSC, PP i C’s, senten per Espanya un fervor religiós. De fet, si algú està interessat a conèixer la naturalesa de la passió que Santa Teresa sentia per Déu, en tindrà prou d’observar què senten aquest tripartit i el diari El País per Espanya. L’èxtasi a què arriba el diputat socialista Joan Ferran, per exemple, cada cop que sent el nom d’Espanya, està en la línia del paroxisme genital que provoquen certes passions religioses.

      El 25 de febrer de 2001 i el 8 d’octubre de 2004, Joan Ferran ja havia plorat amargament al Parlament de Catalunya perquè, segons ell, el nom d’Espanya se sentia massa poc a TV3. Va ser una llàstima que les llàgrimes li impedissin aclarir-nos amb quina freqüència hauria d’aparèixer aquest nom: cada cinc minuts, cada dos minuts, cada minut i vint-i-dos segons… Encara hi és a temps. Ara, a més, es lamenta que, mirant TV3, sigui més fàcil saber quin temps farà a Alacant o a Perpinyà que no pas a Burgos o a Madrid. Opina, el desficiós senyor Ferran, que hi ha molts catalans amb parents a Burgos o a Madrid que n’haurien d’estar informats. Curiosament, però, no diu res dels catalans amb parents a Rabat o a Dakar. Deu pensar que els catalans d’origen espanyol són superiors als catalans d’altres orígens.

      Altrament, hauria d’exigir que TV3 substituís el mapa del temps pel mapamundi i que la previsió meteorològica fos detalladament universal per tal que cap habitant de Catalunya se sentís marginat. Potser algú es pregunti si el frisós senyor Ferran no en té prou amb sis canals espanyols que informen puntualment del temps de Burgos i de Madrid. Doncs no, no en té prou, perquè allò que realment fa mal als ulls del senyor Ferran és el mapa dels Països Catalans. Per això les afinitats entre el Partit Popular i el Partit Socialista del senyor Ferran em suggereixen aquesta endevinalla: en què s’assembla un nacionalista espanyol, creient i de dretes amb un universalista català, laic i d’esquerres? En què per a tots dos la unitat d’Espanya és “sagrada”. Víctor Alexandre

      316 lectures 12 comentaris

       

    Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

    Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!