Viníssim

bloc de vins

5 de febrer de 2010
0 comentaris

La Milana 2005, Albet i Noya, DO Penedés

Conec pocs enòlegs, segurament els puc comptar amb els dits d’una ma. D’aquests almenys tres han passat per Albet i Noya. Mai m’havia plantejat un celler com un viver d’enòlegs. Però aquí en tenim un exemple.

El mestratge ecològic del celler s’estén i millora les pràtiques en l’elaboració de vins arreu del principat i les illes. Personalment els vins ecològics no són la meva debilitat, acostumen a ser una mica més cars i en molts casos una mica menys bons. Només els defenso si m’han agradat- “…és que a més a més de bò és bio…”- .

Trobo més remarcable que arrel de l’èxit dels vins ecològics, els cellers incorporin tècniques menys intrusives i més respectuoses amb el terrer. El vins seran més agraïts i guanyaran en intensitat als nostres pal·ladars. A sottovoce els celleristes et diuen que si el fong no marxa, on no arriba el remei biodinàmic hi arriba la química. Dit d’una altre manera que gairebé ningú no es juga una collita per més principis que tingui.    

També cal diferenciar l’etiqueta Bio dels que són Biodinàmics. Pèrò escric un bloc i no una enciclopèdia, soc mestre però no pas d’això.

L’altre tasca important d’Albet i Noya és la recerca en la recuperació de raïms autòctons. Que mereix també un capítol a part i que ja ha donat resultats, vegeu el seu Belat.

Amb l’apunt penjo una foto d’en Josep Mª, ara enòleg a Albet i Noya i a qui vam conèixer durant la seva estada a Duart de Sió. Amb ell hem compartit sopars, dinars, ampolles i bones estones. El recordo amb la mateixa rialla de la foto- on rep un premi a Alemanya pels vins del celler-. Sempre que obro una ampolla del celler s’em dibuixa un somriure. Bons moments, bones èpoques, fortes ressaques.

Vi:La Milana, Celler Albet i Noya

DO: Penedés

Raïm: Cabernet Sauvignon, Merlot, Caladoc i Ull de Llebre 

Elaboració: fermentació de 8 dies a 25º i maceració de 18  pas per fusta de 13 mesos

Grau: 14º

Preu: 18€

Tast:lluminós, bona llàgrima;  fusta bóna i melmelada de fruits del bosc, violetes. En Pata em deia que al nas aquest vi està al límit de fusta, potser sí però en boca dóna molt més que no pas fusta; el pas de boca és extraordinari, ampli, rodó, persistent, golós, equilibrat i i potènt; és un vi de llarg recorregut en ampolla.

Glopets:ecològic o no, un gran vi de finca, potser el millor Penedés que he tastat.  És interessant la història del nom, La Milana ens remet a la dona del senyor Milà, encarregada de la finca al segle XIX, d’aquí el malnom de la Milana. L’altra història amagada és la del raïm Caladoc -un creuament de Garnatxa i Malbec- del qual a Albet i Noya en tenen 1 hectàrea i que de ben segur aporta quelcom d’imprescindible a aquest vi, tot i que jo no he sabut identificar què.
I encara ens deixem una altra història, que l’exitosa dèria ecològica del celler bé d’un encàrrec per elaborar vi pel mercat danès a començaments dels vuitanta.

Ara afegiex un raïm i un vi a la teva vida , cala-li doc o foc, incendia-la amb els ulls de la Milana, copa plena i nas clavat, olora fort, xarrupa llarg i riu com en Josep Mª.

Salut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!