Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

30 de maig de 2013
4 comentaris

Coalició per Dret a Decidir (i 2)

Potser algun dia la majoria de valencians i valencianes pensen així, com passa ara al Principat i després d’anys i panys de molta il·lusió, valentia, coratge , pedagogia i… Nosaltres, com ja s’ha dit, hauríem d’estar amatents i començar a caminar. I als nostres veïns, que han donat el pas definitiu, els hi desitgem el millor. Com diria el músic i cantautor de Porrera, “Que tinguem sort, que trobem tot el que ens van mancar ahir”.



Coalició pel Dret a Decidir (i 2)

 

            Però, com dèiem en la primera part d’aquestes reflexions, tot i que el nou estatut fou aprovat per un 73,9% de catalans i catalanes, el PP no ho acceptà, i aviat sol·licità al Tribunal Constitucional que fos declarat anticonstitucional. Com no podia ser d’una altra manera la indignació de la societat catalana va créixer com la bromera. Per acabar-ho d’adobar el 15 de juliol del 2008, i per primera vegada en la història i després de sol·licitar-ho moltes vegades, l’Estat va fer públiques les Balances Fiscals corresponents al 2005. La conclusió fou la que ja apuntaven molts economistes anys enrere: Catalunya paga molt més del que és just. Cada any el dèficit fiscal de Catalunya és equivalent al 8,7% del seu PIB, al voltant dels 16.543 milions d’euros. Per primera vegada allò de l’espoli fiscal era constatable. Però, per si no hi havia prou, la gota que al meu parer va fer vessar el got fou la sentència del Tribunal Constitucional del 29 de juny del 2010 on, quatre anys després (quatre anys, quina vergonya de justícia!!) anul·lava 14 articles del nou Estatut, i fixava la interpretació que cal donar a altres 23 preceptes i 4 disposicions, a més a més de declarar “sense eficàcia jurídica” el terme nació del preàmbul.

            Comptat i debatut, una vegada més Espanya se’n reia dels catalans i catalanes, passant per sobre de la sobirania del poble. Estic convençut que, de la nit al matí, aquesta sentència propicià que molts catalans no dubtaren ja mai més que l’objectiu no pot ser altre que el d’aconseguir un estat propi, i que aquest encaix és impossible. Des de llavors les coses canviarien substancialment. Les consultes sobiranistes de molts ajuntaments, la primera la d’Arenys de Munt el 13 de setembre del 2009, palesaren que el dret a decidir deixava de ser un estigma i que començava a impregnar la societat catalana. La societat civil comença a empènyer els polítics cap a l’estat propi. La galàxia sobiranista cada vegada és més nombrosa i plural. Amb tot, cal afegir la crisi econòmica que, sumant l’espoli fiscal, ha portat a la societat catalana a un molt alt endeutament i a un atzucac a nivell econòmic. El resultat final fou la multitudinària manifestació de l’11 de setembre del 2012, on més d’un milió i mig de catalans i catalanes, convocats per l’assemblea Nacional Catalana, van recórrer els carrers de Barcelona reclamant un estat propi.

            Davant d’aquest clamor popular els patits polítics catalans van haver de mullar-se i definir-se respecte del dret a decidir. Les noves eleccions del 25 de novembre del 2012, amb una participació del 67,76%, la més alta de totes les eleccions des de la transició ençà, van demostrar que hi ha una majoria de catalans i catalanes que volen que els seues polítics els hi condueixen a l’estat propi. Així va quedar palés el 23 de gener del 2013 quan 85 diputats, d’un total de 135, va votar a favor de la Declaració de Sobirania. Amb aquesta Declaració de Sobirania Catalunya deia públicament a Espanya, a Europa i al món que d’una manera pacífica encetava el camí cap al dret a decidir. I així ha estat, el Consell Assessor per a la Transició Nacional ha marcat un full de ruta. Una ruta plena d’entrebancs, “no demanes un camí planet”, diria Lluís Llach, però que és irreversible.

            Tornant a casa nostra, al País Valencià, és evident que la societat valenciana està a anys llum de la catalana. Ací haurem d’anar passant per moltes de les etapes que els nostres veïns ja han fet, i no dubteu que ens ho posaran encara més difícil. Adés he dit que ens cal aprendre d’ells, i estar amatents a tot el procés. Però també és ben cert que no partim de zero, i que ja hi ha molta feina feta o enllestida. Tenim un bon grapat de partits polítics, coalicions, plataformes, organitzacions polítiques, juvenils i estudiantils, fundacions, sindicats, etcètera, etcètera que en major o menor grau assoleixen l’objectiu d’aconseguir el dret a decidir. Només com a exemple en diré algunes com: Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN), Solidaritat per la Independència (SI), Esquerra Nacionalista Valenciana (ENV), Esquerra Anticapitalista (EA), Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Per la República Valenciana (PRV), Estat Valencià (EV), Reagrupament del País Valencià (RPV), Sobirania Valenciana (SV), Moviment de Defensa de la Terra (MDT), Maulets, Arran, Sindicats d’Estudiants dels Països Catalans (SEPPCC), Coordinadora Obrera Sindical (COS), Alerta Solidària (AS)…

            Ja sé que alguns em criticaran el que vaig a dir, fins i tot alguns en titllaran d’il·lús. Sí, ja ho sé, però em dóna igual doncs intuesc que hi ha gent que també ho pensa. I el que pensem és que, i de cara a les properes eleccions a les Corts Valencianes, hauríem de sumar esforços. Caldria una única candidatura que aplegués a tots els partits i plataformes abans esmentades (i d’altres, per descomptat) amb quatre idees bàsiques consensuades. Però només quatre idees i poca cosa més. Una coalició, Coalició pel Dret a Decidir, que il·lusione i engresque a tots aquells valencians i valencianes que, independentment de les seues matisacions ideològiques, volem tindre veus a les Corts Valencianes que defensen els interessos dels valencians i reivindiquen sense complexos el dret a decidir. Ja hi haurà temps de matisar ideologies, com passa al Principat (CiU, ERC, ICV-EUiA, CUP). Ací, a casa nostra, i ara en aquest moment, no ens podem permetre el luxe de perdre el temps en discussions, posem per cas, com qui és més d’esquerres, més valencianista o més independentista. No, cedim el que calga per consensuar una candidatura de persones, que representen aquesta pluralitat, i amb l’objectiu de tindre una veu a les Corts Valencianes. Pense que algú dels líders d’aquests partits, coalicions, sindicats… hauria de fer un pas endavant i, almenys, intentar-ho per a les eleccions del 2015. Només així començarem a deixar de ser invisibles per a la majoria de valencians i valencianes. Amb molts obstacles, però amb il·lusió, valentia, coratge i pedagogia caldrà explicar a la societat valenciana que el dret a decidir és la clau que ens pot permetre un futur millor. Potser algun dia la majoria de valencians i valencianes pensen així, com passa ara al Principat i després d’anys i panys de molta il·lusió, valentia, coratge , pedagogia i… Nosaltres, com ja s’ha dit, hauríem d’estar amatents i començar a caminar. I als nostres veïns, que han donat el pas definitiu, els hi desitgem el millor. Com diria el músic i cantautor de Porrera, “Que tinguem sort, que trobem tot el que ens van mancar ahir”.

Alcoi, 20 de maig del 2013

  1. Benvolgut Vicent,
    tota pedra fa paret però el vostre manifest pel dret a decidir sense veus valencianes, partits valencians o forces socials valencianes que demanen un projecte separat d’Espanya, com succeix a Catalunya és un exercisi mimètic, una vegada més, d’allò que fan els nostres cosins germans els catalans que en definitiva serveix per impedir el sorgiment del moviment sobiranista valencià.
    A Catalunya el moviment pel dret a decidir pot tenir sentit en la mesura que hi ha importants sectors que volen assolir l’Estat català, la República catalana.
    En el nostre cas això no succeeix i això és prioritari per a nosaltres. En el nostre cas calen organitzacions polítiques i veus valencianes que plantegen obertament i no d’amagats l’assoliment de l’Estat valencià, de la República valenciana en ser majoria en el parlament valencià.

    Te afegisc un comentari que va fer el barceloní Joaquim Auladell en ANNA notícies i que varen penjar en la pàgina oficial vostra i que sembla que els comentaris ja no es poden fer, deia Auladell:

    joaquim escrigué:

    A part d’algunes imprecisions: l’Estat té aparells, no “institucions”, els furs són una legislació subsidiària, posats a decidir, decidim sobre la legislació sobirana, hi ha dues coses interessants: la terminologia “geopolítica” i “colònia interior”, si no són exageració retòrica, i el concepte de Dret a Decidir, que és una formulació eufemística del Dret d’Autodeterminació, el qual contempla la possibilita democràtica de desestimar l’opció sobiranista. Més de la meitat dels signants són no sobiranistes sinó estatalistes-nacionalistes espanyols. Està bé conèixer els autodeterministes però necessitem agrupar els sobiranistes.
    Del 1980 al 2010 el valencianisme, el catalanisme i el sobiranisme no han alçat el cap.
    Poso les meves esperances en Esquerra Republicana i la coalició de República Valenciana/Partit Valencianista Europeu i Esquerra Nacionalista Valenciana per a les properes eleccions (europees, autonòmiques, municipals i estatals).

    Sobirania i República! Per la República Valenciana!

    ————————

    Hem redactat aquesta declaració que ens agradaria que te sumares

    DECLARACIÓ PER UNES CANDIDATURES SOBIRANISTES VALENCIANES REPUBLICANES

    Els valencians sotasignats, homes i dones de distintes condicions que hem votat els partits institucionals PPCV, PSPV, Compromís, EUPV o a altres extraparlamentaris o en blanc o que no hem votat, davant la irreversible corrupció econòmica i política del Reino de España i amb ell de tots els seus aparells

    DECLAREM:

    1. Que la corrupció econòmica i política que patim els valencians, té el seu origen en la ignorància, la cobdícia i el menyspreu dels drets humans individuals i col•lectius per part d’una majoria de la societat de l’actual Reino de España, abans Reino de Castilla, constituït en un Estat on ens inclouen políticament als valencians des de 1707 pel seu decret de Nueva Planta.
    2. Que totes les Constitucions espanyoles, des de la primera de 1812 fins a l’actual, passant per la republicana de 1931, son hereves directes d’aquest decret borbònic pel qual els valencians varem ser esborrats políticament del mapa d’Europa.
    3. Que els valencians no hem de demanar ni esperar res de l’Estat espanyol. Que els valencians, i sols els valencians, tenim en les nostres mans acabar amb les nostres calamitats i assolir democràticament i pacíficament la llibertat sense domini, la igualtat sense privilegis i la fraternitat sense condicions. És a dir, el poder potencial per assolir la independència, per constituir la nostra República i la sobirania política; per organitzar-nos en un règim democràtic amb un sistema social just. Sols en les nostres mans, si volem, està el poder despenjar-nos del Reino de España.
    4. Que amb l’empara de l’Europa democràtica, cada vegada que som cridats a les urnes ens autodeterminem en base a les propostes electorals que sens plantegen. La veu i el vot el tenim però ens calen propostes, candidatures sobiranistes que plantegen sense ambigüitats la proclamació unilateral de l’Estat valencià en el parlament valencià en ser majoria.
    5. Que volem votar candidatures sobiranistes valencianes i republicanes que no s’amaguen en demandes impossibles ‘pel dret a decidir’ dels valencians a l’Estat espanyol i que marquen sense ambigüitats l’objectiu sobiranista dels valencians: candidatures que en el seu programa electoral manifesten que en ser majoria en el parlament valencià proclamaran l’Estat valencià, la República Valenciana, lliure, sobirana i independent a Europa i el món.
    6. Que a falta de presentar-se candidatures sobiranistes valencianes republicanes que demanen el vot per a proclamar l’Estat valencià en ser majoria, els sotasignants declarem que les promourem per a totes les eleccions: les europees, les estatals, les autonòmiques i les locals.

    País Valencià, d’Oriola a Vinaròs, juny de 2013

    Per adherir-se a la Declaració envieu missatge a      republica@sobiraniavalenciana.org 

    Primeres adhesions:

    Francesc Aguilar i Domenjó, Castelló (La Plana)
    Josep Alamar i Jarque, Benimaclet (L’Horta)
    Josep Algarra i Donet, València (L’Horta)
    Joaquim Auladell i Freixinet, valencià adscrit;
    Víctor Baeta i Subias, Benimaclet (L’Horta)
    Enric Borràs, pretendent a valencià;
    Vicent Bosch i Paus, l’Alcora (l’Alcalatén)
    Ernest Raimon Garcia i Navarro, (La Ribera)
    Andrés Herraiz Serrano, Benimaclet (L’Horta)
    Joan Baptiste Mollà i Fenollosa, Meliana (L’Horta)
    Albert Marín i Sanchis, L’Eliana (L’Horta)
    Antonio Marín Segovia, Benicalap (L’Horta)
    Maria Mármol i Sanchis, Benimaclet (L’Horta)
    Josep Vicent Palacios i Garcia, Benimaclet (L’Horta)
    Francesc Puchol i Querol, l’Alcora (l’Alcalatén)
    Antoni Francesc Roig i Navarro, Castelló (La Plana)
    Carme Ruiz Hernández, València (L’Horta)
    Josep Velasco i Santamaria, València (L’Horta)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!