El bloc d'en Titot

Francesc Ribera

12 de gener de 2009
25 comentaris

L’Assemblea de la CUP (i les eleccions autonòmiques)

Aquest diumenge passat hi va haver l’Assemblea Extraordinària de la CUP per a debatre quatre propostes de línia política.

M’he decidit a escriure aquesta entrada perquè crec que les notícies que n’han sortit són una mica confuses i algunes contradictòries.

L’aspecte més destacat de tot plegat era el model d’organització i la
relació amb la resta d’organitzacions de l’Esquerra Independentista; és
a dir si la CUP seguia sent un seguit de candidatures locals
coordinades per un òrgan bàsicament tècnic, com fins ara, o bé si es
prenia forma d’organització d’àmbit nacional amb òrgans de decisió
política a nivell nacional.

A grans trets el debat va venir a ser això. Quan es parla que la CUP ha
fet el salt a la política nacional, vindria a voler dir això.

Un altre tema és el de que la CUP es pugui presentar o no a les eleccions autonòmiques. Aquest tema és el que havia despertat (fora de la CUP) més interès, atiat per la insistència d’alguns mitjans de comunicació.

A l’Assemblea Nacional jo era dels partidaris que la CUP no es presenti a les eleccions autonòmiques del Principat l’any 2010. Vaig prendre aquesta decisió a partir de la valoració i el contrapès que vaig fer d’un seguit d’arguments a favor i en contra.

Arguments a favor:

1- Amb la pèrdua de referencialitat independentista de l’únic partit parlamentari que se n’anomena, amb el desemmascarament constant del partit d’esquerres i ecologista i amb la deriva cap a l’autonomisme crític del principal partit a l’oposició se’ns brinda una oportunitat històrica i un context i conjuntura ideal per a què la via de l’opció rupturista i de base que representa l’Esquerra Independentista presenti candidatura a les eleccions al Parlament de la CAC.

2- Hi ha la possibilitat que el creixement experimentat els darrers anys es transformi en possibilitats reals que l’independentisme rupturista aconsegueixi alguna acta de diputat.

3- Es fàcilment detectable, en els cercles més immediats de simpatitzants, una gran expectativa a l’entorn de la CUP pel que fa a la possibilitat que la seva hipotètica entrada al Parlament de Catalunya suposi un revulsiu en l’independentisme i en la política del Principat.

4- L’entrada de l’Esquerra Independentista a una institució com el Parlament de Catalunya podria allunyar-la de la marginalitat endèmica on ha viscut per a la majoria de població.

5- L’entrada de l’Esquerra Independentista a una institució com el Parlament de Catalunya la situaria -a priori- en una millor posició pel que fa a l’explicació de quin espai polític ocupa, la diferència amb altres opcions polítiques que poden semblar similars i una difusió més efectiva del seu discurs genèric o conjuntural.

6- El sol fet de concórrer a les eleccions autonòmiques del Principat amb unes certes perspectives (i això vol dir, lluny del gruix de candidatures freaks) permetria dibuixar un mapa aproximat de les simpaties que desperta l’EI allà on encara la poca o nul·la presència fa impossible aquest balanç.

Arguments en contra:

1- No hem definit quin model de societat volem. Tenim clar el que no volem però no hem definit el que volem. Això és una feina que s’ha començat a fer, especialment a partir del treball municipal però que encara és lluny de ser conclòs. Abans d’enfrontar-nos cos a cos amb els partits reformistes espanyols cal que superem aquest repte històric.

2- La presentació d’una candidatura suposaria un desgast humà i econòmic molt important si tenim en compte que partim amb un gran desavantatge amb la resta d’opcions pel que fa a la complicitat amb la premsa i les empreses creditores i que qualsevol intent per intentar ser presents estarà relacionant
amb la capacitat de treball dels militants.

3- En cas que els resultats obtinguts no arribessin als objectius fixats es podria produir un desencís que afectés tant a la militància com a l’entorn proper i seria possible que aquest desencís afectés també les candidatures municipals.

4- El projecte municipalista no està prou desenvolupat ni estès per comptar amb una xarxa de complicitats.

5- L’acció política supramunicipal comportaria una estigmatització de la CUP que repercutiria en el punt de partida dels projectes municipals que encara no s’han desenvolupat. Si bé les CUP que estan en marxa han pogut partir de zero a l’hora de presentar-se i tota la informació que ha tingut la població ha
estat la generada per la pròpia CUP local, a partir d’ara es partiria de la interpretació que els mitjans d’informació hostils facin de l’acció política parlamentària.

6- No comptem amb cap complicitat de cap mitjà de comunicació (que arribi a tot arreu i a tothom) per garantir que no passem absolutament desapercebuts durant la campanya i la precampanya electoral. En força campanyes de les eleccions municipals es va tenir una certa presència als mitjans de comunicació locals i comarcals, però seria un error interpretar que aquesta presència responia a l’honestedat dels mitjans. En la majoria dels casos la presència de la CUP als mitjans locals (gairebé sempre afins al PSC o CiU) responia a una estratègia de càstig a ERC o ICV. Sovint hem vist com un cop passades les eleccions la CUP ha desaparegut d’aquests mitjans, encara que hagi multiplicat la seva importància aconseguint regidors. Per tant és molt arriscat encarar una campanya esperant que tota presència mediàtica sigui la reproducció d’aquesta estratègia de desgast contra altres partits perquè estaríem construint la nostra estratègia damunt l’estratègia mediàtica d’altres formacions i qualsevol canvi en la seva estratègia ensorraria la nostra.

Ja ho veieu: empat!
El que va fer decantar la balança cap a posició en contra de presentar-nos el 2010 al parlament del zoològic és una darrera consideració.
Al parlament de la Comunitat Autònòma Catalana, a fer què?
A fer d’altaveu del nostre projecte polític? L’altaveu són els mitjans de comunicació i és evident que tots els mitjans de masses públics i privats estan sotmesos a la disciplina d’una sèrie opcions polítiques. Només cal veure la presència que tenien Ciudadanos abans de les eleccions i després. I això que abans eren un partit extraparlamentari i ara no. La presència al Parlament, no garanteix  la presència als mitjans.
A fer què, doncs? A intentar un procés d’acumulació progressiva de diputats que ens dugués a mig-llarg termini a conformar una majoria que proclamés la independència? I per què l’ha de proclamar el Parlament de Catalunya, la independència? Estem parlant d’una institució que ens van cedir els espanyols perquè la classe política catalana jugués a estat però sense cap poder de decissió real, sotmès als pressupostos, vetos i “loapes” vàries del parlament que de debò mana.

Ens creurem el que diuen els inventors (i a l’hora rivals) del joc; que si vols fer política només pot ser a través de les eines que ells han dissenyat?
La nostra aposta per la política municipal no l’entenem com un pas previ a l’autonòmic. No creiem que la política municipal sigui la tercera divisió i que té per únic objectiu pujar a segona: això ho deixem per la resta d’opcions polítiques que tenen el mapa organitzat així. Perquè llavors, quan ets a segona, representa que l’objectiu és pujar a primera…
Jo sempre he pensat (i per poc que trobi el fil, ho dic) que el primer que ens cal descolonitzar són els nostres caps. Els hem d’alliberar de referents espanyols: de referents culturals, de referents socials, de referents nacionals espanyols; però també de referents polítics. Perquè hauríem de conformar les nostres estratègies d’alliberament als marcs i àmbits que han dissenyat per a l’opressió?
Cal que reneguem de la concepció de “democràcia” que se’ns peix des dels mitjans del règim, segons la qual és “democràcia” només allò que està integrat a les estructures polítiques espanyoles.
Crec que les possibilitats d’emancipació nacional es troben més a prop en la conformació d’estructures i xarxes a partir de les experiències de treball local i comarcal, i que sigui la culminació d’aquestes estructures i xarxes, no dissenyades ni sotmeses per l’ordre espanyol les que acabin sent la referencialitat política i l’eina per a la superació del model capitalista i l’opressió dels estats espanyol i francès.

Això no vol dir que tanqui la porta a una hipotètica participació en unes eleccions al parlament del zoològic, si això afavorís la nostra estratègia (propagandística?) i es donessin les condicions mediàtiques per treure’n un rendiment.
L’altra és que, tot i no veure-ho bé, si la majoria de la gent de la CUP diu que el 2010s’ha d’anar a les eleccions, jo seré el primer d’anar a enganxar cartells o fer el que calgui.

  1. Pero si la CUP es presentes a les eleccions del 2010, es fotria una ostia de redeu, no? Ho dic perque perque la presencia de la CUP als ajuntafems no es pas taaaaaan extensa que diguem. I estic segura que hi ha molta gent independentista que no sap ni que son, perque al seu poble no existeix la CUP. I si a aixo li afegim el petit detall de que els mitjans de comunicacio segurament els hi farien el buit… ho veig negre.

  2. Trobo molt interessant la teva reflexió, Titot. Tot i que ja n’hem parlat alguns cops, jo sóc dels que pensa que el moviment de l’Esquerra Independentista no és prou sòlid ni prou conegut per arribar a fer aquet pas. D’arguments n’hi ha molts, i m’agradaria destacar-ne dos. El primer; cal considerar seriosament que tenir 27 regidors arreu del Principat no significa poder arribar a tenir automàticament i matemàticament una quantitat de diputats. Tots sabem que la política local i municipal no té res a veure amb la principatina, bàsicament perquè als pobles i a les ciutats mitjanes, hi fa molt el contacte directe amb la gent, les coneixences, les complicitats. Això, transportat en un àmbit superior, com és la CAC, no funciona. Per tant, crec essencial enfortir la xarxa que el conjunt de l’Esquerra Independentista té arreu dels Països Catalans. Sense aquesta base, les CUP no funcionen. I si aquesta base no és sòlida, les CUP no són ni seran sòlides. Ens cal créixer en aquesta base per poder arribar a fer un pas més ambiciós. I fer-la ara, o d’aquí 5 anys, seria un error. El segon argument; utilitzar aquesta idea de “prova de foc” que sovint molta gent fa servir, no crec que sigui ni que hagi de ser l’objectiu i la prioritat d’un moviment rupturista i revolucionari com el nostre. Sovint es comenta que entrar al parlament ens serviria per visualitzar-nos, i per conèixer quanta gent simpatitza amb l’Esquerra Independentista. Totes aquestes prediccions són contrapruduents: què és més important, treballar per visualitzar-nos o visualitzar-nos per treballar? Personalment, penso que cal treballar per visualitzar-nos, i això passa per enfortir el projecte independentista revolucionari, en tots i cadascun dels seus braços, per enfortir-nos a tots. Si la prioritat és entrar al Parlament per fer una espècie de barem, no em sembla que sigui gaire coherent amb la pròpia dinàmica i coherència de l’independentisme combatiu. I també crec que, en el context actual, molts votants d’ERC, IC-V i sectors de CiU serien capaços de votar a la CUP, en forma de vot de càstig als seus respectius partits. Aquesta bossa de votants és una bossa fràgil i variable; al meu entendre, no podem basar les possibilitats de presentar-nos al Parlament de Catalunya amb aquestes premisses.

    Cal treballar, renovar el discurs, no renunciar a cap de les nostres postures polítiques, i ser capaços de des-pervertir el llenguatge que alguns han fet creure ue és el dimoni.

    També podríem parlar de la territorialitat i la implantació que té (o que no té) la CUP arreu dels Països Catalans, que, n’estic segur, és un altre tema que ens duria a molta més estona de debat.

    No volia allargar-me tant, em sap greu! En parlem aviat?

    Visca la CUP, visca l’Esquerra Independentista, i visca el no tenir pressa 🙂
    Salut, mestre.

  3. Titot,

    M’ha sembla un post excel.lent: amb molta bona, i fina, anàlisi i amb encert punyent en cada punt.

    Sense necessàriament haver d’estar d’acord fa feliç trobar en el món dels blocs i el 2.0 reflexions tant assenyades i sensates.

    Felicitats!

  4. Sense massa reflexió m’agradaria que l’EI es presentés, unida, a unes eleccions generals, de moment al Principat. Sense molta reflexió, és cert, m’ha semblat que pot ser la veu de molts independentistes i problablement la possibilitat d’enfortir i extendre el moviment. de tota manera els contres que expresses crec que tenen molt de fonament (com també els pros) i, si més no, convé prendre la decisió amb molt de deteniment i pensant-hi bé. Es el mèrit que veig en el teu escrit, que posa arguments. Cadascú pot valorar-los i potser trobar-ne de nous. Serà bo que no es faci res a la babalà. Tanmateix crec que hauria de pesar també que no és el mateix crear xarxa a Vic o Berga que a altres indrets, on tanmateix el vot decidit independentista i orfe de referents és important, i actualemnt silent. Però estic d’acord amb tu que el més important és que l’Esquerra Independentista es faci forta i que el seu creixement sigui amb base sòlida.

  5. Hola Titot:
    La veritat és que has fet una bona exposició objectiva dels fets:
    En primer lloc, considero com tu que el més important és la rel·lació amb la resta de l’EI, que ha de ser sòlida, madura i sincera. Que ens ha de dur a conformar un moviment revolucionari unit, fort i capacitat per extendre la lluita arreu del país. Tot i que no has acabat d’opinar-ne al respecte, crec que estaras prou d’acord amb mi en que s’ha de basar en una relació per iguals, sense supeditacions ni direccions. És important veure que els moviments entre organitzacions ens duen a preveure que la cosa avança cap aquí i és important que no deixem perdre aquesta oportunitat històrica.
    Cal no caure en la temptació de deixar-nos endur per les falses idees sobre la definició de l’acció política que ens han imposat, des del reformisme i l’estat espanyol. Com si l’única manera de fer (com bé apuntes) fos la institucional. cauriem en un error si apuntessim cap aquí.
    crec que has clavat el clau en l’argument No 6 contrari a presentar-se i tot el que segueix al darrere.
    és important ser madurs, i no deixar-nos endur per triomfalismes barats. Sabem que duem molts anys a la marginalitat política, però l’eufòria del moment no ens pot dur a cometre errors que trigariem massa anys a arreglar.
    Passos ferms i segurs, a poc a poc però amb decisió, aquesta ha de ser la nostra via.
    Ens veiem dissabte!

  6. Jo crec que en tot això que es discuteix hi ha un fort component de por: i no dic por a perdre, o a fer el ridícul o a desanimarse sinó por precisament a guanyar i a prendre responsabilitats de país.  I hauríem de tenir en compte el que ha passat a diversos països amb opcions fortes com les de l’esquerra independentista : a Irlanda el fet de treure diputats al Parlament de Londres ni tant sols volia dir que ocupessis aquell seient sinó que era una forma més de lluita i de tirar-los pels morros que hi havia una gent al darrera d’aquells vots. Pot passar que mentre contemplem les nostres debilitats i necessitats un sistema (l’autonòmic) que està en estat catatònic vagi fent la viu viu i rebent oxígen i vagin treient seients els anglades, i altres horrors. En política els buits no duren gaire i tendeixen a omplir-se. Amb això ja es veu que sóc partidària de posar la bomba de l’esquerra independentista al mig del Parlament regional catalunyès.

  7. Hola, Titot!

    Si juntem la teva aportació d’arguments a favor i en contra i l’aportació de’n Cesk Freixas, a qui he llegit més avall, obtenim el que per a mi ha de ser el camí a seguir de les CUP.

    Deixant una mica de banda, però, el full de ruta, em preocupa un altre tema, i és el del conjunt del moviment. És a dir, cap a on aniran els trets a partir d’ara (amb l’aprovació de la ponència Lleida-Manresa-Sant Celoni) pel que fa a les relacions de CUP amb la resta d’organitzacions de l’Esquerra Independentista.

    Em preocupa perquè, en alguns casos, CUP sembla l’única “marca” i la resta de col·lectius queden, perillosament, en un segon terme. I és una cosa que em causa mals de cap perquè aquest “èxit” de regidors no és gràcies només a CUP, sinó que és gràcies a CUP i a tot el que hi ha al darrere: Endavant, Maulets, Cajei… (i etcètera, tant pel que fa a organitzacions actuals com ja dissoltes, de sigles en tenim moltes!). És a dir: tenim el que tenim perquè ho hem treballat junts; és una feina col·lectiva, tan dels que estem ficats en una CUP com dels que militem en altres organitzacions. Perquè l’èxit és del moviment, de l’Esquerra Independentista. Però sembla que una part del moviment ho ha oblidat i la ponència aprovada tampoc ajuda gaire a posar-nos en el bon camí per a la unitat real del conjunt del moviment de l’Esquerra Independentista.

  8. Hola Titot, com va?

    Crec que després de la darrera assemblea, si una cosa va quedar clara a Mataró és el fet que la militancia de la CUP (i per extensió, el conjunt de l’esquerra independentista) fes un impecable exercici de maduresa política amb una assamblea molt ben organitzada i un debat molt ric. Tots els pros i contres de totes les ponències i interpretacions, van ser molt ben argumentats i treballats, demostrant un alt nivell d’implicació per tota la gent que s’havia currat les ponències.

    Crec que, el ressó que ha tingut als mitjans, si el gestionem bé i no ens embriaguem mediàticament , li podem treure rèdit.

    Jo també sóc del parer, de no fer llistes al 2010.
    Penso que és precipiat, però tot i així, la decisió pressa, que no hi tanca la porta, ha estat encertada per deixar clar que podem fer política amb cara i ulls més enllà dels municipis amb un discurs propi i a la vegada trencar molts tòpics sobre l’EI, que mal ens pesi, encara ens etiqueten amb afany criminalitzador.

    Salutacions!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!