El bloc d'en Titot

Francesc Ribera

24 de març de 2009
5 comentaris

En Tomàs fa un mes que és en vaga de fam

Demà es complirà un mes d’ençà que l’estudiant berguedà Tomàs Sayes es va declarar en vaga de fam.
De moment el silenci mediàtic és pràcticament absolut. 

Avui ha desoït el consell dels metges que l’atenen per tal que ingressés a l’hospital, ja que ha entrat en una fase molt perillosa per a la seva integritat i que, en el millor dels casos, li pot deixar seqüeles de per vida. 

Aquest matí l’he trucat per veure com estava i ell m’ha dit que està bé, tenint en compte les circumstàncies. Jo li he dit que nosaltres estàvem patint molt per ell i que estàvem molt preocupats i, com sol passar en aquests casos, m’ha animat ell a mi.

En Tomàs està en vaga de fam per reclamar una cosa tan senzilla com el “diàleg”, que es tingui en compte als estudiants a l’hora de planificar els models d’educació.
Doncs bé, sembla que el concepte “diàleg”, per els professionals de la política, només forma part del cos de recursos retòrics del Diccionari de la Demagògia.
 
M’ha vingut al cap aquell friqui de Vilanova que demanava educació en espanyol per als seus fills i va fer una “vaga de fam” de 24 hores. Aquell dejuni sí que va ser àmpliament cobert per diàris ràdios i televisions del règim, tant públics com privats.
  1. Tot el suport i el carinyo del món. I si cal abandonar tu tranquil que ho podràs fer amb el cap ben alt! Tan de bo tots els estudiants fossin tant valents com tu!

    Salut!

  2. Aquest noi ens farà patir al final, val més que abandoni, la lluita està perduda, un de sol no farà parar cap mena de procés en contra Bolonya. Està sent molt valent i és d’admirar. Queda tan poca gent capaç de lluitar per uns ideals, per un món millor.

    Esperem que no li passi res dolent.

    Gràcies per lluitar per un futur acadèmic millor.

  3. He seguit amb interés creixent el moviment contrari a les directius de Bolonya. Pot ser equivocadament tinc la opinió que el problema principal es resoldria si el sistema de beques a les nostres universitats, a les universitats de l’estat espanyol que es nodreixen dels pressupostos autonòmics aprimats per l’espoliació colonial de l’imperi espanyol, no sofrís el resultat d’aquesta espoliació.

    Bolonya consagra que els estudiants no poden ser alhora treballadors en actiiu dins del sistema productiu i això sense un règim de beques ampli i ben dotat porta a la discriminació. He vist però en entrevistes televisives que alguns estudiants d’aquest grup més combatiu que tot i ser una minoria ha aconseguit deixar de ser invisible mercés als excessos repressius dels mossos, estan en contra de Bolonya perquè els estudis queden molt supeditats als interessos del mercat de treball, (als interessos del capital deia la xica entrevistada), i questa crítica m’ha fet pensar que si per un costat ja era hora que els interessos dels nostres països i d’Europa, que en bona part són econòmcs, es traslladessin als plans d’estudi, penso que no és bó que la totalitat dels estudis superiors estiguin marcats per la utilització immediata en el sistema productiu, doncs és veritat que ens cal gent menys lligada als resultats dels balanços anuals i que pensi i repensi coses des de perspectives diferents. Però la veritat és que dubto que això no continuï essent així perquè la tradició europea sempre ha cultivat el saber universitari amb una perspectiva tant d’aplicació, com d’investigació aplicada, com d’investigació pura o inclusiu reflexió pura.

    Sigui com sigui, la intuició tal vegada equivocadament, em diu que el problema gros i el punt feble del sistema és el de les beques, i que els estudiants haurien de centrar-se en aquest front reivindicatiu que és el punt on el règim borbònic que critiquen com el “capitalisme” és on ensenya totes les seves vergonyes antidemocràtiques.

    Des d’aquesta perspectiva el testimoni d’En Tomàs hauria al meu entendre de fer-se sentir més enllà de la paraula “diàleg”, entre altres coses perquè l’autoritat acadèmica té molt poc marge per a segons quines coses, i inclusiu els nostres polítics tampoc disposen de res, i encara els de l’estat es deuen a les directives europees, però justament estant incomplint-les quan el sistema de beques està regit per l’economia colonial hostil a la nostra gent. Sense aquesta concreció al meu entendre, hi ha massa desproporció malgrat l’enteresa i determinació de la vaga de fam d’En Tomàs, entre la paraula “diàleg” i la manda d’elefants institucionals que es vol corregir.

    L’audàcia i la gosadia són fonamentals per triomfar en combats tan desiguals però caldria que donessin com a resultat no solament un cop d’efecte sinó un posar al descobert la injustícia, i per al comú de la gent, inclusiu l’opinió universitària en general, el tema més evident per a mi continúa essent el de les beques. Animo En Tomàs a mantenir-se en la lluita, però ara per a mantenir-se cal extendre-la i pot ser el posar enperill la integritat física no és ara la millor opció doncs per extendre-la cal moure’s, explicar-se, aprofitar l’interés generat i avui ben viu quan dins d’un parell de setmanes serà un tema ja exprimit periodísticament, aparèixer en els debats públics, i trencar la llei del silenci que el règim li aplica. Es necessita tota l’energia per a aquesta tasca i ara En Tomàs ja té l’aureola mística que genera primer atenció, després interés i simpatia, i finalment plena acceptació si encerta en el to i el discurs…

  4. “M’ha vingut al cap aquell friqui de Vilanova que demanava educació en espanyol per als seus fills i va fer una “vaga de fam” de 24 hores. Aquell dejuni sí que va ser àmpliament cobert per diàris ràdios i televisions del règim, tant públics com privats.”

    Estava pensant, i si per una “vaga de fam” de 24 quatre hores ja en fan tanta propaganda, per què el dia que jo em vaig estar 3 dies sense menjar tampoc en van dir res? Ei! I no estava protestant per res que anés en contra del sistema!

  5. D’això en dic jo lluitar per alguna cosa, però potser hi ha altres formes de lluitar sense haver de malferir el nostre cos, ja que a la llarga, al final els polítics conservaran dins del que cap la seva salut en bon estat, però no nosaltres.

    Al final un ja no sap què fer per a que t’escoltin…

    Ànims i sort.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!