R d'acció

Joc de paraules de la paraula redacció que fa referència a la tasca d'escriure i comprende tant en grup com individualment. Bloc del Seminari IV Grup 20 d'Introducció al Periodisme de la FCB de la URL.

16 de maig de 2012
0 comentaris

Un parlament més ciutadà

Ernest Benach explica com va ser el procés d’obertura informativa del principal òrgan legislatiu de Catalunya

-Transparència i tecnologia, elements clau per aquesta aproximació a la gent

Durant les dues legislatures en les que Ernest Benach va ser president del Parlament, es van dur a terme una sèrie de reformes per tal de que la gent  es sentis més pròxima a la institució i d’aquesta manera, incentiva la participació ciutadana en política.

Una enquesta prèvia a la primera legislatura de Benach, va concloure que el ciutadà que coneixia el Parlament el valorava molt positivament, però la gent que més el desconeixia, menys el valorava. Les mesures d’obertura informativa van passar per un procés de transparència, en el que es va decidir fer públic el pressupost que es destina a la institució, i posteriorment, es van donar a conèixer els sous dels parlamentaris.  

“Que el ciutadà interactuí amb el parlament, que es creïn sinergies” aquesta era la motivació que va impulsar a Benach a  tirar endavant el projecte Parlament 2.0. Aquesta iniciativa tenia com a finalitat aprofitar-se d’una eina emergent com eren les xarxes socials per tal d’arribar a més gent, posant a disposició un canal de Youtube, una conta Facebook i un Twitter.

En un primer moment el projecte només informava als seus seguidors de fets que succeïen al Parlament, però mica en mica, la interacció es va aconseguir gràcies a l’ús que els diputats van fer de Twitter. Els diputats ja no només deien la seva, sinó que intercanviaven tweets amb aquelles persones que mostraven interès.  

 

Un camí tumultuós

Per Benach,  introduir la tecnologia en política no va ser una tasca senzilla, ja que la política per definició es molt conservadora.“El poder té por als canvis, perquè quan es produeixen, ho fan molt despresa” assegura Benach. El projecte del Parlament 2.0 es va iniciar amb l’autorització de l’ús dels portàtils, una decisió que va tenir reaccions molt contràries,  en la que en un principi  es va votar el no. Segons l’expresident, la continuïtat del seu projecte perilla, ja que el nou govern no presenta el mateix interès per incentivar les xarxes socials ni la interacció amb el ciutadà, un fet que l’ex president del Parlament lamenta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!