R d'acció

Joc de paraules de la paraula redacció que fa referència a la tasca d'escriure i comprende tant en grup com individualment. Bloc del Seminari IV Grup 20 d'Introducció al Periodisme de la FCB de la URL.

14 de maig de 2012
0 comentaris

?Estem en un món ben comunicat però molt desinformat?

Joan Brunet i Mauri considera que ens trobem en una societat amb accés d’informació

Avui dia el periodisme només mira a curt termini

En una societat on hi han tants mitjans de comunicació, s’ha d’anar molt en compte amb les informacions que proporcionen aquests sobre el que succeix al món. “Estem en un món ben comunicat però molt desinformat”, afirma Joan Brunet i Mauri, ex –degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Amb aquestes paraules vol explicar el fet que no perque hi hagin molts més mitjans que abans, la gent està millor informada. L’actual professor de la Universitat Politècnica de Catalunya considera que “ens trobem en una societat amb massa accés d’informació” i creu que “la gent ha de saber de quines fonts ens podem fiar i de quines no”.

Un altre tema del qual ha parlat a una xerrada amb estudiants de segon curs de Periodisme de la Facultat Blanquerna és cap a on s’està encaminant el periodisme d’avui dia. Segons Brunet i Mauri, “el periodisme només mira a curt termini”, és a dir, “només busca beneficis econòmics més que no pas fer un periodisme de qualitat”. Aquest fet, segons ell, “fa que la qualitat del periodisme empitjori notablement”. En aquest sentit, considera que els programes del cor no són periodisme ja que “no es pot vulnerar el dret a l’honor i a la intimitat de les persones”. “El periodisme ha de tenir respecte cap a les persones i la seva vida”. Per a Brunet, un bon periodista “ha d’observar per reflexionar, preguntar per contrastar, contextualitzar per poder explicar, informar per formar i observar les coses amb rigor i coherència ja que allò del que s’informa pot tenir efectes o conseqüències”.

El professional de la comunicació també ha volgut parlar del “paper” que juga el Col.legi de Periodistes. Per a ell “no és negatiu tenir un Col·legi” sempre hi quan no es vulneri el codi deontològic de la professió. El problema, segons Brunet, és que “hi han molts professionals de la comunicació que no respecten aquest codi”. Brunet també rebutja el tarannà actual del Col·legi ja que “defuig dels problemes actuals de la societat”. Com a punt a favor destaca que “intervé entre els poders fàctics de l’Estat i els periodistes.

Joan Brunet i Mauri es va llicenciar en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i es va especialitzar en comunicació pública d’empreses i organitzacions.

De 2001 a 2005 fou president de la Demarcació de Barcelona (2001-2003) i degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya (2003-2005). També fou director del Centre Internacional de Premsa de Barcelona entre 1988 i 1997 i ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat a l’ Ajuntament de Sabadell (1979-1983), a la Diputació de Barcelona (1983-1988), a la Universitat Pompeu Fabra (1997-2002), al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (2001-2002) i des d’aquesta data a la Universitat Politècnica de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!