SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

25 de març de 2014
0 comentaris

PROPOSTES CONTRA LA POBRESA ENERGÈTICA

Gener: El ple de l’oposició (III)

La següent moció malauradament és de rabiosa actualitat. La presenta ICV i agrupa onze* propostes de diversa índole per a combatre la pobresa energètica des de la gestió municipal. Tant pel nombre d’arguments recollits per a justificar-la com per l’extensa intervenció de la Carmen Garcia se’n dedueix que es un tema llargament treballat per la ponent. Molta informació, sí, però l’excés o l’oportunitat d’aprofitar la conjuntura, la porta a posar al mateix cistell propostes susceptibles de ser tractades amb més amplitud per separat. Durant la intervenció la portaveu no s’està de destacar l’activitat parlamentària desenvolupada pel seu grup al Congrés del Diputats i al Parlament, i alhora deixa molt clara la posició en contra que han rebut des del PP.

Juan M. Mena, d’EUiA, es limita a fer-se seva la proposta al destacar com ha estat defensada una variant de la mateixa per la coalició ICV-EUiA tant a la cambra catalana com a Madrid. Però aprofita l’avinentesa per fer-li el retret al portaveu del PSC, Ramon Burgués, respecte la resposta que va donar quan en el debat de les ordenances demanaren garantir els serveis bàsics de llum, aigua i gas: “Això ja es fa des dels Serveis Socials”.

Virginia Domínguez, portaveu de l’Entesa per Sabadell, considera la pobresa energètica com un efecte més de la creixent precarització econòmica, i la lluita per evitar-la un complement a la defensa de l’habitatge digne. Es manifesta escèptica quant a les negociacions possibles amb les empreses subministradores si no es canvia la seva regulació, cosa que no està a l’abast dels ajuntaments.

Des del PP, la Consuelo Santos fa una intervenció llarguíssima, espessa i inseguible per la multitud de dades que esmenta, les quals provoquen una sensació de dispersió, a més d’una notable absència de sensibilitat. Com si el seu objectiu fos abassegar-nos sobre tot allò que el govern central fa contra l’exclusió social. (Senyora! Que estem en un ple municipal) Seguit, sense parar, parla sobre la factura de la llum, les pujades i baixades de les tarifes, la sobredimensió de la producció elèctrica, les subvencions a les energies renovables i acusa al PSOE del dèficit de tarifa, sense explicar que ells —el ministre Rodrigo Rato— la van instaurar l’any 2002. Acaba amb l’anunci del seu desacord només amb els últims cinc punts* de la moció per falta de concreció, motiu que els farà abstenir-se.

Encara… em pensava que votarien en contra.

La Virgínia Domínguez, no se’n pot estar i en el seu torn li contesta que amb tantes coses fetes des de Madrid no s’entén el nombre de gent que encara depèn de l’ajut dels serveis socials.

En nom de CiU, Jordi Font anuncia també el seu suport perquè és de l’opinió que la moció complementa l’aprovada el passat mes al Parlament i refusa valorar el nivell d’efectivitat de cada una de les onze mesures.

És el torn de la Marta Farrés. El PSC, en temes que afecten l’àmbit de la protecció social de les persones, sovint ha mantingut l’actitud de defensar la feina feta des de Serveis Socials, autoproclamant-se el paladí de les persones desvalgudes, i justificar així el vot en contra a les propostes fetes des de l’oposició, tal com ha recordat el Juan M Mena anteriorment.

Sorprèn doncs que la regidora d’entrada anunciï el suport a la proposta i els arguments siguin perquè parla de la pobresa i de les energies renovables en “la línea del que ha anunciat també el propi govern, la línea de futur per a la ciutat, tant com a font d’ocupació possible, com a via de transformació de la pròpia ciutat”.

Amb aquesta exposició és palès l’aiguabarreig present a la moció, tot i que és d’agrair perquè posa en evidència com el govern a la callada assoleix el programa electoral de l’Entesa. Si no, com s’entén que aquestes mateixes paraules les hàgim sentit a la candidata per l’alcaldia de l’Entesa per Sabadell en les passades eleccions municipals?

La Marta Farrés continua i en un to gens habitual en ella, com si es posés darrera de la portaveu d’ICV per no restar-li protagonisme, anuncia que es treballa un nou conveni amb la Companyia d’Aigües per introduir criteris d’eficiència i estalvi energètic. I al confirmar les dades facilitades per la Carme Garcia, respecte a la despesa municipal per a garantir els subministraments bàsics a les llars amb dificultats, reclama mesures que vagin més enllà d’evitar la pobresa energètica només a l’hivern, perquè quan aquest s’acaba el problema persisteix i els ajuntaments han de continuar suportant aquest cost.

Sotmesa la proposta a votació, rep els vots a favor de tot el consistori excepte les dues abstencions del grup del PP.

Més endavant, quan el govern municipal doni compte de la gestió feta a l’entorn dels onze punts, veurem si realment es fa seu l’acord o una vegada més, són paraules boniques per deixar la moció al calaix i fer la viu-viu.

(*) ACORDS

  1. Posar en marxa una Comissió específica del Consell Assessor de l’Habitatge encaminada a analitzar, debatre i buscar alternatives i solucions a la pobresa energètica, de manera que es pugui anar actualitzant el debat sobre aquesta matèria periòdicament.
  2. Reforçar l’atenció municipal al consumidor energètic amb insuficiència de recursos per tal d’ampliar l’assessorament sobre possibles mesures d’estalvi i eficiència energètica a la seva llar alhora que fer un seguiment quantitatiu i qualitatiu sobre la situació de pobresa energètica a la nostra ciutat i la seva evolució.
  3. Negociar amb les companyies energètiques que operen a la nostra ciutat possibles solucions davant els impagaments de les famílies mancades de recursos mínims per tal d’evitar el tall del subministrament i poder garantir l’accès als consums mínims.
  4. Sol·licitar a les companyies energètiques que operen a la nostra ciutat una moratòria en els talls de subministrament a llars amb insuficiència de recursos durant els mesos d’hivern apel·lant a la responsabilitat social corporativa que les empreses han de demostrar en situacions d’emergència social com les que estan patint molts ciutadans i ciutadanes del nostre municipi.
  5. Sol·licitar a les companyies subministradores i comercialitzadores d’electricitat i gas que operen a la nostra ciutat que respectin escrupolosament la normativa vigent respecte als processos de tramitació i execució de talls de subministrament.
  6. Incloure clàusules a les bases de propers concursos públics per la concessió dels subministrament energètics de l’Ajuntament de Sabadell pels edificis municipals, perquè les empreses que es presentin es comprometin a col·laborar en la lluita contra la pobresa energètica.
  7. Que s’informi periòdicament als llogaters de Vimusa sobre la possibilitat de contractar els seus subministraments energètics amb empreses alternatives al model energètic actual, com la cooperativa energètica Som Energia.
  8. Cercar acords amb Som Energia, per tal d’inscriure’s com a soci de la cooperativa, a fi i efecte de tenir la possibilitat de contractar els subministraents elèctrics de Som Energia a la ciutat.
  9. Sol·licitar a la Generalitat de Catalunya que siguin les empreses energètiques les que es facin càrrec del cost de subministrament de les llars, que acreditin que no poden fer front al pagament dels subministraments bàsics, que poden cobrir amb els ingents beneficis que han obtingut i que baixi el llindar econòmic per poder accedir a la treva hivernal.
  10. Sol·licitar a l’estat espanyol la congelació de les tarifes energètiques per a l’any 2014 i que reguli normativament l’establiment de tarifes especials reduïdes de serveis energètics (electricitat gas) per a col·lectius amb insuficiència de recursos així com l’establiment de la normativa i els protocols necessaris per tal que no es produeixin talls de subministrament a famílies amb insuficiència de recursos.
  11. Comunicar els anteriors acords al Govern de la Generalitat, al Govern de l’estat espanyol, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i del Congrés i del Senat, a les companyies de distribució i comercialització energètica que operin a Sabadell i als agents econòmics i socials de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!