Per Tutatis!

Novel·la gràfica i cultura dispersa

16 d'abril de 2010
0 comentaris

Lectures: El negocio de los negocios 1. El dinero invisible

Denis Robert, Yan Lindingre, Laurent Astier
Astiberri

“El negocio de los negocios” és una interessant proposta a mig camí entre la narració autobiogràfica i el documental de contingut polític. No diré que es tracta d’un còmic experimental però sí té una certa voluntat d’innovació que es manifesta en elements propis de diversos gèneres. El fil conductor sobre el qual es basa és l’experiència vital del conegut periodista d’investigació francès Denis Robert, a partir de la qual s’expliquen certs escàndols de corrupció política succeïts a França. Probablement no coneixeu aquest personatge, ni tampoc els fets sobre els que es parla però, no patiu, que tampoc fa cap falta per entendre el còmic.

En tot cas, la intenció de l’autor no és repetir el que ja ha denunciat en els seus llibres d’investigació (“best sellers” a França, per cert) sinó servir-se de l’ajuda del llenguatge del còmic per transmetre un altre tipus de missatge. En aquest sentit, cal destacar la notable aportació al conjunt tant del disseny de pàgina de Yan Lindingre com especialment del dibuix Laurent Astier. És a través de la seva transcripció gràfica que prenen rellevància les reflexions sobre la democràcia i el capitalisme que ens deixa el propi Denis Robert, així com els testimonis dels diferents personatges entrevistats. M’ha semblat molt interessant la manera que tenen els autors de saber quan imatge i text han d’anar pegats, amb un estil realista, i quan s’ha de recórrer al llenguatge metafòric per donar cabuda a la reflexió. I tot això en un blanc i negre ben entès.

Així, amb la força d’uns fets que no tenen res a veure amb la ficció de la novel.la negra, es denuncia una Europa on la frontera entre les pràctiques de les grans multinacionals i les del crim organitzat es difumina. Davant milions de pobres, una classe política burocràtica i un impotent poder judicial, l’autor deixa clara la seva postura: “L’evasió de capitals és un crim contra la humanitat!”, exclama. Malgrat tot, l’obra està molt lluny de ser un pamflet. Les escenes de la seva vida quotidiana, moltes de les quals tracten les renúncies personals a què es veu empès el protagonista, aporten la necessària fluïdesa literària al conjunt.

Tot i el que puga semblar a primera vista, aquest és un còmic d’allò més interessant tant pel contingut com pel seu plantejament. I, a despit dels temes tractats, resulta una lectura prou entretinguda i d’allò més recomanable per tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!