Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

14 d'octubre de 2013
0 comentaris

La primera sindicalista (Isabel Vilà)

Va liderar grans mítines i va fundar dos sindicats. Isabel Vilà va ser una important sindicalista, però la història prácticamente l’havia oblidat (…)

Un musical recorda la primera sindicalista

 

SÍLVIA MARIMON

Barcelona. | Actualitzada el 04/10/2013 00:00. Diari ARA.

 

Isabel Vilà i Pujol (Calonge, 1843 – Sabadell, 1886) era republicana i sindicalista. Va crear l’Associació Internacional de Treballadors de Llagostera i era coneguda com a Isabel Cinc Hores per la seva reivindicació de la jornada de cinc hores per als menors de 13 anys. Amb la il·legalització de la Internacional, el 1874, es va exiliar a França. Quan va tornar, va fundar un col·legi laic i progressista a Barcelona. Va ser una heroïna de la lluita obrera que, en opinió d’Antoni Strubell, filòleg, polític i autor de l’argument del musical IsaVel , ha estat força oblidada. “Per a molts historiadors era impossible que una dona pogués dirigir un sindicat al segle XIX. Però va existir i va liderar grans mítings del sector del suro”, explica.

 

Strubell va descobrir la figura d’Isabel Vilà en una biografia de la sindicalista que va escriure Francesc Ferrer i Gironès. “La seva història està molt ben documentada”, assegura. Vilà no només va dirigir el sindicat a Llagostera, sinó que també va ser un dels 2.000 republicans, la majoria menestrals del suro, que es van enfrontar a l’exèrcit espanyol, l’octubre del 1869, en el Foc de la Bisbal. La revolta la va liderar el diputat del Partit Republicà Democràtic Federal Pere Caimó, que seria alcalde de Figueres durant la Primera República Espanyola. “A Isabel se la va recordar, fins i tot es va posar el seu nom a alguns carrers de poblacions de Girona durant el breu període de la Segona República, però després va ser pràcticament oblidada”, assegura Strubell.

 

La força emotiva de la música

 

El filòleg va decidir explicar la història d’Isabel Vilà en forma de musical per la força “emotiva i revolucionària” de la música. “A més, hi ha la lletra d’una cançó dedicada a la sindicalista catalana de finals del segle XIX”, assenyala. Antoni Mas, director de l’Orquestra Maravella, ha estat l’encarregat de la composició. Kim Planella, que ha dirigit musicals com El fantasma de l’òpera i Els miserables , n’és el director artístic. Entre els actors destaca Carlos Gramaje, protagonista de Mar i cel, Flor de nit , Els pirates o Poe , i Iris Vilà, que interpreta la sindicalista. Els fets que explica IsaVel , en opinió de Strubell, tenen molt a veure amb l’actualitat: “Els moviments socials i els valors d’aleshores són molt similars als d’ara”.

 

El musical explica la vida d’Isabel, des de la seva infància, quan el seu pare es queda sense feina, perquè tanca la fàbrica, fins al final, quan fa de professora a Sabadell, passant per la seva participació als fets del Foc de la Bisbal. IsaVel, que en part ha estat finançada gràcies a la plataforma Verkami, s’estrena avui i demà al teatre Jardí de Figueres. Després anirà a diferents poblacions gironines, Vic, Terrassa, Sabadell i Barcelona.


http://twitter.com/perermerono


CANIGÓ, setmanari independent dels Països Catalans

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!