VARIACIONS

El món segons Pep Montes

19 de juny de 2008
Sense categoria
0 comentaris

Un Tresserras professoral

El Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha encetat avui la proposta Tribuna Ateneu, un nou format en l’activitat habitual de l’Ateneu Barcelonès que busca la generació d’espais de reflexió i debat al voltant de la cultura i les polítiques culturals. En la seva millor tradició, l’Ateneu intenta buscar i projectar llum sobre els temes de màxima actualitat i interés per al progrés del país, però despullant-los de la polèmica partidista més superficial i immediata. I Tresserras ha fet honor a aquesta voluntat posant sobre la taula el seu ordenadíssim i clar discurs sobre les opcions de futur del país a través de l’impuls i la construcció d’un sistema cultural propi, que si bé encara perviu, està envoltat d’amenaces i dificultats.

Tinc poc a objectar a les paraules del conseller. En canvi, lamento les coses que no ha dit. Es difícil rebatre la seva proposta teòrica perquè està ben estructurada i es basa en un coneixement adequat de la realitat i en una anàlisi pragmàtica i optimista a parts iguals. Però tot i que ja he dit que l’espai de debat que proposa l’Ateneu busca la reflexió, potser caldria anar concretant alguna cosa. Tresserras ha disseccionat les vies de treball possible per potenciar aquest sistema cultural nostre, però després d’enumerar-les i explicar-les, no ha concretat cap acció precisa en el camí d’assolir-les. Algun exemple aclaridor hauria estat ben rebut i ben agraït.

Tresserras ha sigut honest i sincer quan ha dit que els pressupostos del seu departament són migrats i que difícilment s’acostaran als objectius que ell mateix s’havia marcat. Costa imbuir la resta del Govern de la importància social i estructuradora de la cultura i, per tant, costa també convèncer-los de la necessitat de destinar-hi més diners. I la resposta del conseller és no trencar res (és a dir, deixar que les coses que funcionen continuïn funcionant fins que no en tinguem d’altres de millors), ser prudent en les mesures a prendre per no malbaratar els pocs recursos disponibles, i apuntar i afinar molt bé en les polítiques possibles perquè són poques i necessitem que funcionin bé.

A instàncies de Ferran Mascarell, ens ha explicat que teòricament és imminent la convocatòria de la comissió mixta que ha d’establir el calendari del retorn dels papers de Salamanca, que entre dues i tres setmanes és el que tardarem a conéixer el nom del nou director general del Liceu i que Joan Francesc Marco sona, però no més que altres dos o tres noms.

Oriol Bohigas, per la seva banda, ha volgut remarcar la migradesa dels pressupostos per a la cultura (un 1,13% per del pressupost del Govern, segons la dada aportada pel conseller) i ho ha fet amb la contundència que el caracteritza. Per rematar, ha anunciat moltes i suculentes sessions futures del Tribuna Ateneu, per a després de l’estiu.

El cas és que l’Hotel Rívoli, en plena Rambla i veí adossat per via de patis i jardins interiors a l’Ateneu, acull ja un espai que vol ser de referència per a la reflexió en el camp de les polítiques culturals. Que duri i que prosperi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!