Diòptries i dioptries

Fa uns dies vaig escoltar de cap a cap, després de massa anys sense fer-ho, la primera Dioptria de Pau Riba. I em va divertir descobrir-hi, com si el joc que conté el títol es prolongués, en la lletra de cada cançó alguna incorrecció o llicència lingüística, que segur que l’any 1970, quan el va publicar, encara tenia un cert efecte transgressor… […]

A “Rosa d’abril” diu que ha d’entregar-la, la rosa. La noia, ja ho sabem, és de porcelana i no de porcellana. La Conxita Casas és un mamellot de grassa, porta sostens i vol fills hermosos, com diuen les àvies de l’Empordà. A “Vostè (tu, tu mateixa)” s’esmeren a triar-te un home. I així gairebé totes les cançons incorporen un barbarisme o ni que sigui un vulgarisme prou visible en la pronúncia.

Que no els resten ni un gram de potència poètica, d’intensitat literària, de contundència en si. Que en tenen. Que les continuen tenint, més de quaranta anys després, com un dels millors llibres de poemes cantats, poemes de desamor i ressentiment, que ha donat el país.

Quant a oi

Lector, editor, dinamitzador literari i, fins i tot, botiguer. Professor de literatura i humanitats a la Universitat Ramon Llull i a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, ha estat director de la Institució de les Lletres Catalanes (2007-2012). S'ha dedicat sempre a la promoció d'activitats literàries i el foment de la lectura. Ha exercit la crítica literària i el periodisme cultural en diversos diaris i revistes i ha col·laborat en programes de ràdio i televisió. Ha participat en diversos projectes com la publicació electrònica "1991 Revista magnètica", el portal web Vilaweb Lletres o la revista trimestral "Idees Revista de temes contemporanis". Ha estat director literari d’Edicions Proa/Enciclopèdia Catalana, entre 1987 i 1998. Ha tingut cura de l’edició de l’obra poètica de Montserrat Abelló i treballa en l’àmbit de la sociologia de la literatura i de l’edició; s'ha especialitzat en tecnologies de l'escriptura i de la lectura i té en curs la tesi doctoral sota el títol "La inversió cultural: La invenció de les pantalles en l’evolució de les tecnologies de l’escriptura i de la lectura i la seva relació amb la pèrdua de significació de la cultura". Ha publicat alguns llibres per a infants i el llibre de poemes "Moments feliços".
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Lectures i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*