Afedemón!

Bloc de les terres de Lleida

30 d'agost de 2011
2 comentaris

Políticament incorrecte

Ha mort l’Heribert Barrera, qui va ser el primer President del Parlament després del franquisme i home catalanista i d’esquerres. En paraules del nostre expresident Jordi Pujol “un catalanista d’alta intensitat i alta qualitat”. Un dels pocs polítics que no es deixaven doblegar. Un home fidel a les seves conviccions. Que deia el que pensava encara que no combregúes amb els seus. Segons Pujol “resistia bé les crítiques i no renunciava a la seva manera de ser, defensar, parlar i fer”.

 

Dissabte ens deixava als noranta-quatre anys Heribert Barrera, el primer president del Parlament restaurat i líder durant molts anys d’Esquerra Republicana de Catalunya. Un home de ciències, polític i patriota. En Portabella n’ha dit que feia política sense eufemismes. No puc estar més d’acord. Massa cops hem d’assistir a discursos polítics encotillats, on les formes prevalen davant del fons.

Ell, en canvi, com s’acostuma a dir, “no tenia pèls a la llengua”. No es casava amb ningú. Defensava les seves idees encara que no agradessin als seus companys de partit. Així ho va demostrar i es va guanyar enemistats. A cop de ser conseqüent amb el que pensava en cada moment. Sense haver de seguir al “ramat” perquè sí.

Avui en dia costa trobar un polític d’aquestes característiques. Potser perquè no duraria ni un sospir. Els grups polítics s’han convertit en capses hermètiques d’on s’hi convida a marxar a qui no combrega amb el seu ideari. No es permet el pensament individual, hi manquen les diferències de criteri. Tot plegat enriquiria la política, li aportaria colors, noves formes. I (potser) s’eliminaria el fantasma de la desafecció.

Ahir vaig tornar a veure l’entrevista que li va fer al seu dia la Sílvia Coppulo pel programa (S)avis i em va impressionar, de nou. Com diu la periodista, l’eix de la vida d’Heribert Barrera és i ha estat la recuperació nacional de Catalunya. Un home políticament incorrecte i irreductible, certament.

M’agraden aquestes persones. Que diuen el que pensen sense deixar de ser educades ni afables. Independentment de la seva ideologia política, que hi puc estar més o menys d’acord, em commou la manera en què argumenta els seus ideals amb naturalitat, sense fer cap escarafall, amb la senzillesa i honestedat d’un home que ha lluitat per un país i l’ha defensat des de diversos fronts, només amb una única finalitat: salvaguardar la seva pàtria.  

Home polèmic perquè ha estat capaç de dir el que molts pensem però no gosem dir. Intel·ligent i culte. Bon orador. Conciliador. Conseqüent. Carismàtic. Un català de soca-rel.

En pau reposi. 

 

 

  1. Quan dius això de “el que molts pensem però no gosem dir” m’imagino que et refereixes a la seva defensa de Haider, el líder ultradretà austríac. O a la seva intolerància religiosa. O a la seva manera essencialista i exclusiva d’entendre la catalanitat.

    Suposo que sí que s’ha de tener molt poca vergonya (pocs pèls a la llengua, com dius tu) per exposar aquestes idees en els mitjans de comunicació. Per això tu no ho fas. Perquè en tens massa de vergonya, perquè et fa massa por exposar obertament unes idees que podríem qualificar de retrògrades, ultra-conservadores i filo-feixistes. Si et sembla bé, ja ho faig jo per tu, no fos cas que algú et malinterpretés. 

  2. En Barrera tenia diversos atributs, no pas, però, ser d’esquerres. Ell es declarava lliberal, i dins del partit, es confrontà tan durament amb l’esquerra del seu partit, que els va foragitar manu militari.

    Cada cosa al seu lloc.

    Cordialment,

    Pere Meroño

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!