Afedemón!

Bloc de les terres de Lleida

24 de març de 2011
1 comentari

In albis

Qualsevol estudiant ha tastat la fel de quedar-se en blanc davant d’un examen. Els nervis, la inseguretat i el cansament físic i mental li poden provocar un bloqueig quan menys s’ho espera. En el pitjor dels casos, el suspens n’és el resultat. Tanmateix, hi ha maneres per evitar aquesta situació o, si més no, reduir el nombre d’episodis.

Per tal que la ment funcioni de manera correcta, sense sobresaturacions, és necessari esborrar tota aquella informació que ja no ens és útil ni interessant i així poder gaudir de més espai lliure per poder gravar la resta de les noves informacions que ens van arribant.

L’especialista en pedagogia Miguel Salas Parrilla ho explica molt bé en el seu llibre “Com preparar exàmens amb eficàcia”. Atès que un dels principals problemes que angoixa més als estudiants és oblidar-se al mateix moment de l’examen de tot allò adquirit durant l’estudi, es recomanable mantenir la calma, tancar els ulls i relaxar-se concentrant-se en la pròpia respiració. D’aquesta manera, s’aconsegueix reduir l’ansietat que és, al cap i a la fi, la culpable de qualsevol bloqueig mental.

En l’esmentat llibre, Salas Parrilla ens dona unes pautes per tal que l’oblit no ens faci cap mala passada:

1) Entendre bé el que s’ha de memoritzar
2) Partir d’uns coneixements previs adequats
3) Elaborar esquemes i resums
4) Emprar en la memorització diferents canals, com el visual i auditiu, per exemple
5) Fora interferències, no ajuden a la concentració
6) Cercar aplicacions pràctiques d’allò estudiat
7) Seguir una rutina, de temps, d’espai
8) Elaborar regles mnemotècniques que ajudin a recordar
9) Repassar
10) Fer simulacres previs a l’examen, ja siguin orals o bé escrits

De tota manera, la confiança en un mateix és bàsica per enfrontar-nos a qualsevol situació límit que se’ns presenti a la vida. Per moltes estratègies que tinguem a l’abast, si som incapaços de controlar els nostres pensaments i les nostres emocions, no hi haurà estratègia que valgui. 

La majoria de les vegades, la manera d’interpretar allò que ocorre al nostre voltant (els pensaments), produeix allò que sentim (les nostres emocions) i actuem (la nostra conducta) d’acord amb aquestes emocions. 

Malgrat tot, si la nostra ment ha tastat malauradament el blanc, sempre podem aplicar la frase de William Shakespeare “El savi no s’asseu per a lamentar-se, sinó que es disposa alegrement a la tasca de reparar allò que ha fet malament”

Aprendre dels errors, al cap i a la fi. Corregir i modificar, si cal, les nostres actituds pernicioses. Només així avançarem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!