Fa uns dies celebrarem la VII Jornada de Contaminació Lumínica de Riba-roja, una cita d’anàlisi i debat amb tècnics municipals, enginyers, empreses i experts en la matèria. Les jornades que s’organitzen dins de la Universitat Estacional de Riba-roja de Túria de la UV, han analitzat, des de l’àmbit de l’administració i la Universitat, els efectes de la contaminació lumínica, s’han donat a conèixer els problemes associats a un excés d’il·luminació i s’han presentat els avanços i eines que existeixen per a disminuir la contaminació lumínica.
Amb el títol “Llum i foscor, l’alternativa necessària”, la Universitat de València va presentar la sèptima edició de la Jornada de Contaminació Lumínica en el marc de la Universitat Estacional de Riba-roja de Túria, fruit de l’estreta col·laboració entre la Universitat, l’Ajuntament de Riba-roja de Túria, la Diputació de València i Caixa Popular. Com en edicions anteriors, la VII Jornada, que se celebrarà durant el matí del 23 de novembre de 2023, constituirà un punt d’encontre entre docents, professionals, estudiants i ciutadans de Riba-roja de Túria i de l’entorn del Parc Natural del Túria.
Després de la bona acollida de las sis edicions anteriors, es pot afirmar que la jornada està consolidada en Riba-roja de Túria. La sèptima edició s’ha plantejat con una visió teòrico-pràctica que aborda els temes habituals de l’afecció de la llum artificial nocturna al medi ambient i a la salut humana i les solucions que els enginyers de l’enllumenat poden aportar per a minimitzar aquests efectes. La VII Jornada comptarà amb la participació de professorat i investigadors de la Universitat de València, de la Universidad de Múrcia i amb professionals que treballen en el camp de l’enllumenat.
La Universitat de València, des del Vicerectorat de Cultura i Societat, impulsa aquesta nova acció acadèmica lliure i gratuïta, lligada a la formació, la investigació i la transferència de coneixement, que pretén ser un referent en Riba-roja de Túria i en l’entorn del Parc Natural del Túria.
La jornada va ser inaugurada per Robert Raga, l’alcalde de Riba-roja i Ángel Morales, coordinador de la Universitat Estacional.
La jornada es va estructurar en quatre conferències i una taula redona. La primera conferència, amb títol “Luminotècnia bàsica, normativa i la seua aplicació a projecte d’enllumenat exterior”, va ser impartida per Francisco Cavaller, Enginyer Industrial i professional de l’enllumenat tècnic, en la qual va explicar els punts importants per a realitzar un bon projecte d’il·luminació, i va fer referència a les unitats emprades en luminotècnia, conceptes d’il·luminació i normativa d’aplicació.”
La conferència, “Com afecta la llum al medi ambient?, impartida per Enric Marco, Tècnic Superior d’Investigació de la Universitat de València, es va centrar en explicar els efectes negatius que la llum nocturna té sobre els éssers vius, plantes, insectes, vertebrats o en el medi marí, posant l’accent que el color blau de la llum és el més perjudicial en la nit.
En la tercera conferència, impartida per José Ros de l’empresa ENERLUXE, “Il·luminant un Futur Sostenible: Estratègies pràctiques contra la contaminació lumínica” es van exposar casos pràctics de bona il·luminació i de tecnologia capaç de reduir considerablement la contaminació lumínica.
Finalment, la conferència impartida per Ángeles Bonmatí de la Universitat de Múrcia, amb la conferència “Ciudades que nunca duermen: ciudadanos que duermen peor” va ressaltar una problemàtica poc coneguda, i poc reconeguda, de l’efecte de la llum nocturna sobre el son reparador.
Després de les conferències es va obrir un torn de preguntes i de debat amb el públic present, mes de 30 persones, i s’ha de destacar l’assistència de COORDINADORA CIUTADANA PER A LA DEFENSA DELS BOSCOS METROPOLITANS DE LES RIBERES DEL TÚRIA i tècnics responsables d’il·luminació de municipis veïns. En la taula redona, moderada per Ángel Morales, van participar les persones que van impartir les conferències, i Vicente Adobes, Enginyer de l’Ajuntament de Riba-roja, que va presentar l’experiència de la renovació de l’enllumenat de Riba-roja.
Finalment, la clausura va ser realitzada per Ángel Morales, Coordinador de la Universitat Estacional de Riba-roja de Túria.
PROGRAMA
DIJOUS 23 DE NOVEMBRE
9:00h. – Inauguració
9:15h. – Conferència. “Luminotécnia básica, normativa y su aplicación a proyecto de alumbrado exterior”
Francisco Cavaller. Enginyer Industrial. Professional de l’enllumenat tècnic.
10:00h. – Conferència. “Com afecta la llum al medi ambient?”
Enric Marco. Universitat de València.
10:45h. – Descans
11:30h. – Conferència. “Il·luminant un Futur Sostenible: Estratègies Pràctiques contra la Contaminació Lumínica”
José Ros. Fabricant ENERLUXE.
12:15h. – Conferència. “Ciudades que nunca duermen: ciudadanos que duermen peor”
Ángeles Bonmatí. Universidad de Múrcia.
13:00h. – Taula redona: “Llum i foscor, dues cares de la mateixa moneda”
Moderador: Ángel Morales-Rubio. Universitat de València
Vicente Adobes. Enginyer Industrial. “Inventarios y gestión obra. Telegestión. Experiencias de renovación de alumbrado”.
Francisco Cavaller. Enginyer Industrial.
Enric Marco. Universitat de València.
José Ros. Fabricant ENERLUXE.
Ángeles Bonmatí. Universidad de Múrcia.
14:00h. – Cloenda
Coordinador de la Universitat Estacional de Riba-roja de Túria: Ángel E. Morales-Rubio, Catedràtic de la Facultat de Química (UV)
Més informació:
Fullet d’informació de la jornada. Llum i foscor, l’alternativa necessària.
Informació de la Jornada en la web de la Coordinadora de Boscos del Túria. VII Jornadas de contaminación Lumínica.
Els periodistes de la televisió pública valenciana vingueren a veure’ns. Eixirem a l’apartat de l’Oratge. Ací trobarem l’enllaç.
https://www.apuntmedia.es/informatius/a-punt-ntc/oratge/23-11-2023-informatiu-migdia-l-oratge_134_1662561.html
Fotos:
Són de l’ajuntament de Riba-roja de Túria, de Joanma Bullón i d’Enric Marco.